Ikast-Brande bevarer placering i toppen: Fortsat blandt de mest erhvervsvenlige kommuner

Ikast-Brande Kommune er vippet af tronen, mens Herning går frem i ny måling af erhvervsklimaet fra Dansk Industri

Udgivet:06. september 2022, 19.30

Læsetid:3 minutter

Borgmester i Ikast-Brande, Ib Lauritsen, (V) har adskillige gange stået med det synlige bevis for at være landets mest erhvervsvenlige. Denne gang blev det »kun« til en tredjeplads, som borgmesteren trods alt er ganske tilfreds med. Foto Tom Laursen

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

ERHVERVSKLIMAI Den største overraskelse i Dansk Industris årlige opgørelse over landets mest erhvervsvenlige kommuner er, at Ikasts-Brandes monopol på toppen er brudt. I år går førstepladsen til Vejen Kommune, Morsø er nummer to, og først på tredjepladsen kommer Ikast-Brande.

Ifølge Claus Arberg, formand for DI Midt Vest handler det ikke om, at Ikast-Brande er blevet mindre erhvervsvenlig - men i stedet, at flere kommuner har valgt at arbejde målrettet med erhvervsklimaet.

- Kommunernes interesse og fokusering er helt klart blevet skærpet omkring deres egen erhvervsvenlighed. Det er jo vældig positivt, for vi vil gerne have, at man opnår så gode vilkår som muligt og lærer af hinanden. Ikast-Brande har gennem alle årene været flinke til at tage imod andre kommuner og har fortalt, hvad de gør, fremhæver han.

Halter lidt efter digitalt

Dansk Industris undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 13. gang, at DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed. 7915 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen. I undersøgelsen vægter virksomhedernes besvarelser med 50 procent, mens statistiske målinger som fuldtidsbeskæftigelse, udgifter til det kommunale vejnet samt sagsbehandlingstider for byggesager også vægter 50 procent.

Claus Arberg oplever, at målingen er et godt værktøj til at have en konstruktiv dialog med kommunerne.

- Vi ønsker jo ikke at udskamme nogen, men vil gerne få »best practise« gjort så udbredt som muligt. Undersøgelsen giver et meget faktuelt grundlag til at snakke om, hvad der er godt, og hvad der kan gøres bedre, siger DI-lokalformanden.

dette års opgørelse tager Herning et fint hop op ad listen og indtager 5.-pladsen, efter de i 2021 indtog 12. pladsen.

Ikast-Brande Kommune

Ikast-Brande Kommune er med 3. pladsen dog stadig den mest erhvervsvenlige kommune i Midt- og Vestjylland, og borgemster Ib Lauritsen, (V) har ingen planer om at bruge hverken ekstra energi og resourcer for at generobre førstepladsen.

- Vi er blevet forvænt med at få den pris. Jeg skal være ærlig og erkende, at jeg de sidste to år ikke havde regnet med, at vi fik den igen, så for både prisen og udnævnelsens skyld, synes jeg, det er det helt rigtige, at den lander et andet sted i år, siger han.

Placeringerne på den kommunale liste over erhvervsvenlighed vurderes i 10 kategorier, som giver en samlet 3. plads til Ikast-Brande.

I de 13 år undersøgelsen har været gennemført har Ikast-Brande fået i alt 11 førstepladser. I 2012 blev de overhalet af Herning og fik en 2. plads og i 2022 altså en 3. plads.

På kommunens hjemmeside kan man i en pressemeddelelse læse, at der i år er tilføjet flere nye målepunkter til den landsdækkende undersøgelse, og nogle af dem er ikke i Ikast-Brandes favør. Eksempelvis punktet »Cykelstinettets længde per kvadratkilometer areal i kommunen«, hvor Ikast-Brande ligger nummer 79.

I kategorien Grøn Udvikling er Ikast-Brande faldet fra nummer 5 til nummer 19. Det skyldes blandt andet det nye målepunkt »Andel grønne biler i den kommunale bilflåde«, hvor Ikast-Brande ligger nummer 81.

- Her må vi sige, at der vist er plads til forbedring, lyder det fra Ib Lauritsen.

På uddannelsesområdet er Ikast-Brande Kommune steget fra nummer 53 til nummer 4. Det store spring skyldes blandt andet en markant forbedring i »Andel af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse«. Her er Ikast-Brande rykket fra plads nummer 29 til plads nummer 12.

Borgmesteren kan også glæde sig over, at på ét meget vigtigt felt fastholder Ikast-Brande i 2022 sin førsteplads. Det er til spørgsmålet »Tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed«.