Økologisk camping på Gyvelborg

På besøg på gården Gyvelborg, der tilbyder økologisk camping

Udgivet:24. august 2019, 14.07

Læsetid:2 minutter

Jellemien Blaauw viser Øko-campingpladsen frem. Foto: Ejgil Jessen Hansen

Af Ejgil Jessen Hansen
presse@focus-ikast-brande.dk

Nørre-Snede Lidt uden for Nr. Snede ligger gården, Gyvelborg.

Ejerne, Jellemien og Willem Blaauw, der oprindelig er fra Holland, købte i 1992 gården, som er på cirka 120 hektar. Desuden har de lejet ekstra omkringliggende jord.

I 2003 startede de, først helt i det små, Campingpladsen. I dag er der plads til 30 Campingvogne, og desuden har ægteparret opført flere hytter på området, og på pladsen er der flere telte til udlejning.

Campingpladsen ligger på et meget naturskønt område grænsende op til en større sø.

Økologisk camping

På spørgsmålet om hvordan campisterne mærker, at Campingpladsen er økologisk, svarer Jellemien Blaauw, at der er flere faktorer, som kendetegner rammerne for Campingpladsen. Biler må ikke komme ind på pladsen, kun for de campister, der for eksempel på grund af handicaps skal have bilen i umiddelbar nærhed.

På Gyvelborg er der en gårdbutik, hvor campisterne kan forsyne sig, og det er udelukkende økologiske varer. En del af varerne er produceret på gården, som selvfølgelig også drives økologisk. Rengøringsartikler med videre, der anvendes på pladsen, er så vidt muligt økologiske, og der anvendes selvfølgelig ikke sprøjtemidler på campingområdet.

Desuden stilles der krav til campisterne om at sortere affaldet meget grundigt.

Bondegårdsferie

Campingpladsen er en integreret del af Gyvelborg. Campisterne og specielt børnene deltager, hvis de har lyst, i fodring af de dyr, der findes på gården. Bl.a. er kaninerne meget populære blandt børnene. Desuden plukkes der brombær, hindbær, mirabeller m.v., som laves til saft, marmelade, syltetøj. Campingferien kan således være en aktiv bondegårdsferie.

Hvem er campisterne

Sæsonen 2019, som er ved at gå på hæld, har været rigtig god, vurderer Jellemien. Lige nu er der både danske, hollandske, tyske og spanske gæster, og det er typisk børnefamilier fra større byer, der booker sig ind. Ofte er det bedsteforældre, der holder en økologisk bondegårdsferie med børnebørnene. Nogle mellemlander for at tage videre til f.eks. Norge. Gyvelborg havde i denne sæson en familie fra Israel, som brugte stedet som en base for at besøge en række steder i Danmark. Det er Jellemiens opfattelse, at det har stor betydning for familiernes valg af Gyvelborg, at der er dyr. Mange har i dag ikke et kendskab til køer, kalve, høns m.v., Desuden er hun overbevist om, at økologien også har og får større og større betydning, når der skal vælges campingplads, så hun ser optimistisk på Campingpladsens fremtid. Hun glæder sig i øvrigt over, at der i rundkørslen øst for Nr. Snede nu henvises til Øko-campingpladsen i form af skilt.

Gyvelborg er en hyggelig campingplads med plads til 30 campingvogne. Foto: Ejgil Jessen Hansen