35 nye boliger på vej i midtbyen: Efter årtiers tilløb går byggeri i gang ved Strøget i Ikast

Om kort tid rykker gravemaskinerne ind og gør klar til nyt byggeri mellem Strøgcentret og biblioteket

26. marts 2021, 13.54

Fra T-krydset mellem Jens Holdgaards Vej og Grønnegade vil man opleve det nye byggeri sådan. Illustration: Harritslev Arkitektur

BYGGERI Snart tages det første spadestik til 35 boliger på den tomme grund ved nordindgangen til Ikast Strøgcenter.

Det oplyser grundens ejer, Bach Gruppen A/S fra Viborg.

Byggeprojektet vil ikke kun trække flere indbyggere til centrum af Ikast; det vil også give et tiltrængt, visuelt løft af området mellem Strøgcentret, biblioteket og Bakkehuset.

På den 1735 kvadratmeter store grund mellem Jens Holdgaards Vej, Strøget og Grønnegade har tidligere ligget butikker og boliger, men de seneste årtier har pladsen ligget hen som et trist syn.

Handicapvenlige

Byrådet har gennem årene sagt ja til flere projekter på den centrale grund, men af forskellige årsager er projekterne strandet.

I 2008 ville Thor Totalbyg opføre 25 boliger, men firmaet gik konkurs i 2014.

Bach Gruppen overtog grunden og kørte en årrække parløb med boligselskabet Bomidtvest om et fælles byggeri under navnet »Grønnebakken«, som byrådet godkendte udkastet til i 2017.

Senere trak boligselskabet sig fra projektet, og derfor vil Bach Gruppen nu selv stå for hele byggeriet.

- De 35 lejligheder på denne lokalitet vil være en blanding af forskellige størrelser og indretninger, herunder handicapvenlige indretninger. Lejlighedstørrelserne kommer til at ligge mellem cirka 65 kvadratmeter og op til 100 kvadratmeter, fortæller Benjamin Galacho, der er partner og underdirektør i Bach Gruppen.

Elementer står klar

Det nye boligbyggeri er tegnet og projekteret af Harritslev Arkitektur fra Viborg og opføres i op til fem etager på hjørnet af Jens Holdgaards Vej og Grønnegade.

Der trappes ned til fire etager mod Strøget og til tre plan ved enden af byggeriet mod naboerne på Grønnegade.

- Disse nedtrapninger bruges til tagterrasser og således til fælles opholdsarealer med mere for beboerne. Stueetagen fungerer dels som parkering og skal dels bruges til depotrum for beboerne, cykelparkering og teknik med mere, forklarer Benjamin Galacho.

Den nye bygning opføres i gule mursten i en kombination med mørke tilbagetrukne områder.

- Dertil er mørke vinduer, så arkitekturen er tænkt i en helhed og som en sparring op mod det eksisterende bibliotek. Byggeriet udføres med facader produceret af SHT A/S i Herning, hvor de første elementer faktisk allerede er klar til montering, så snart fundamenterne er færdige, siger Benjamin Galacho.

Derfor står pæle i cirkler

På grunden mellem Jens Holdgaards Vej, Strøget og Grønnegade er der allerede etableret byggestrøm til brug for håndværkernes maskiner og værktøj. Der er også foretaget prøver af jordens øverste lag og af de dybere lags bæredygtighed.

Fem steder på matriklen er der lavet cirkler med landmålerpæle, hvilket har fået kreative ikastboer til at udvikle Facebook-teorier om et byggeri med græske eller romerske søjler, som var det Parthenon i Athen eller Det Hvide Hus i Washington D.C.

Men det er altså »bare« et boligbyggeri i 7430 Ikast, og de fem cirkler markerer, hvor entreprenøren skal grave ekstra dybt for at kunne støbe fundamenter til elevatorskakter.

- Byggeriet forventes opstartet snarest, og råhuset vil efter planen være færdigmonteret allerede inden sommerferien. De første lejlighederne kan stå færdige til indflytning i begyndelsen af 2022. Der vil være tale om en kombination af ejerligheder til salg og lejligheder til udlejning, siger Benjamin Galacho.

Som et slidt plankeværk kan kalde på træbeskyttelse fra Gori, har området mellem Bakkehuset og den nordlige indgang til Ikast Strøgcenter i årevis kaldt på byfornyelse. Sådan ser stedet ud på en kølig dag i marts. Foto: Thomas Vang Nielsen