Debat: Budgetforlig i konsolideringens tegn

Udgivet:11. oktober 2019, 14.44

Læsetid:2 minutter

Foto: Adobe Stock Photo

Af Lotten Stoltenborg og Henrik Kraglund Fælleslisten

3 år siden

Debat Fælleslisten glæder sig over at være en del af dette budgetforlig, som omfatter 2020 som budgetår og 2021-2023 som overslagsår, som det hedder i fagsproget.

Budgettet for 2020 kan betegnes som et konsolideringens år, hvor sidste års budgetforlig jo var spækket med besparelseskrav i multi-millioner kroners klassen. En række af disse besparelser er i øvrigt endnu ikke udmøntet, men pågår fortsat.

I år var udgangspunktet for budgetforhandlingerne mere end 100 millioner kroner bedre end året før på grund af uventede indtægter, som kommunaldirektøren har redegjort for i pressen 4. oktober.

Men når vi politikere skal være helt ærlige - og det kan forekomme svært, vil nogle hævde - er den stærkt forbedrede situation i år ikke i så høj grad udtryk for, at politikerne har gjort noget helt særligt for borgerne og virksomhederne men derimod, at borgerne og virksomhederne har gjort noget helt særligt for politikerne.

Så hvor sidste års budgetforhandlinger var en ørkenvandring var dette års budgetforhandlinger »a walk in the park«! Og endte med et driftsoverskud på 90 millioner kroner.

Alligevel er der ikke lagt op til nogen ekstravagance - og sådan skal det være. Men hvor ordet "besparelser" føj gennem luften under forhandlingerne sidste år, var "besparelser" i år næsten et fremmedord.

Drift og anlæg

På driftssiden løsnedes grebet om de besparelsesemner, som skulle have været fundet, hvis ikke de store indtægter var kommet. Så væk med det tema: besparelser. Til gengæld var der tale om nye driftsudgifter på 18 millioner kroner i. kr., hvoraf de knap 16 millioner kroner var udtryk for et revideret budget og ændret budgetpraksis, som det udtrykkes. Hele beløbet og meget mere til, kan henføres til arbejdsmarkedsområdet. FL glæder sig i øvrigt helt specielt over tilførslen af 550.000 til SFO´en i Blåhøj. Og glæder sig over, at Midtjyllands Lufthavn er lagt i benlås. Her er ikke plads til megen spjætten.

På anlægssiden blev der ikke plads til større ønsker frem. Der var ønsker nok, men økonomien er dog fortsat stram. Og der er budgetteret gennemført anlægsopgaver for godt 120 millioner kroner, hvoraf den nye skole i Brande sætter sig på godt halvdelen af pengene (65 millioner kroner).

En ny børnehave i Ikast og en renovering af tandplejeklinikken i Ikast medfører også store anlægsudgifter, men disse og stort set alle øvrige anlægsopgaver og projekter var allerede kendt og politisk behandlet tidligere, så ved denne lejlighed blev de blot »klappet af«.

Om 2021 tør FL godt spå, at året bliver endnu bedre end i år. Der er budgetteret med et driftsoverskud på knap 60 millioner kroner - og det er stok-konservativt! Konservativt på den gode måde, forstår sig.