God sejlads til alle kaptajner

De 72 dimittender på HHX i Ikast fik lagt et vist ansvar på sig, da rektor holdt tale

Udgivet:28. juni 2014, 10.27

Læsetid:3 minutter

HHX i Ikast holdt i går eftermiddag dimission for deres nye studenter, der her står og venter på, at det bliver deres tur til at få diplom og håndtryk. Foto: jesper sørensen

Af Jesper Sørensen jes@herningfolkeblad.dk

9 år siden

Ikast-brande Ugen har stået i de nye studenters tegn, og i går var tiden kommet til de traditionelle dimissioner.

På HHX i Ikast sad 72, formentlig småtrætte, elever med blå huer på og lyttede til taler, inden de skulle have deres diplom og håndtryk.

Der var bevingede ord fra skolens rektor Marie Lund, der selvfølgelig ønskede eleverne tillykke med deres eksamen, men som også advarede dem om ikke at hvile for længe på laurbærrene.

- I dag er afslutningen på én epoke i jeres liv, mens samtidig begyndelsen på en ny. Overskriften på jeres dimissionstale er »Kaptajn for jeres eget liv«. I skal nu til at tænke over, hvad I vil med jeres liv og fremtid, sagde Marie Lund.

Hård konkurrence

Rektor brugte lejligheden til at minde de unge mennesker om, at de bliver sendt ud i en verden, hvor konkurrencen er hård.

Hvor lige så hårdt slid og flid skal biddrage til det velfærdssamfund, vi nyder godt af.

- Vi er vant til en høj levestandard med demokrati, muligheder og mad på bordet hver dag. Det er en selvfølge, men der er brug for kloge, flittige unge mennesker, der kan få det til at løbe rundt, understregede rektor.

Og selvom hun bad studenterne tænke på fremtiden, så roste hun dem også for den tid, der nu er gået.

- Jeres største succes er den udvikling, I har gennemgået i jeres tid på skolen. Gå ind i fremtiden med tillid og tro på jer selv, og husk, at I skal dyrke jeres talenter. Tillykke, studenter, lød det afsluttende fra Marie Lund.

Gammel elev vender hjem

Skolen havde inviteret en gammel elev til at komme at holde tale for dimittenderne. Det var Søren Lauritsen, der er økonomidirektør i tekstilvirksomheden DK Company.

For 21 år siden stod han selv med hue på, klar til at få sit eget diplom, og også han gav studenterne et par gode råd med på vejen.

- Det danske erhvervsliv har brug for unge mennesker, der kan følge med udviklingen, for den går hurtigt. Selvom det indimellem bliver svært for jer i fremtiden, så skal I tro på jer selv, sagde Søren Lauritsen.

Den tredje og sidste tale blev holdt af den nyudklækkede student Marianne Henneberg, der ikke helt kunne holde følelserne ude af stemmen, da hun takkede sine kammerater for tre gode år.

- Da jeg startede på denne skole, var jeg ikke så glad. Jeg kom lige fra efterskole, og jeg savnede det. Men jeg blev hurtigt glad for det, og nu er det med et vist vemod, at jeg holder denne tale, for tiden flyver, når man har det så sjovt, som vi har haft det, fortalte Marianne Henneberg.

Sammen med de andre studenter har hun brugt det meste af ugen på fest og ballade, og der venter endnu et par sjove dage sammen, inden studenterugen er helt forbi.

- Jeg har hørt, at det er bedre at dø af druk end af tørst, men efter de seneste par dage, er jeg ikke helt sikker mere, sagde Marianne Henneberg, der høstede kæmpe klapsalver for sin tale.

Hun blev desuden også eleven med årgangens højeste gennemsnit, hvilket blev belønnet med - en bog.

Efter talerne fik studenterne deres diplomer, og forældre og familiemedlemmer kunne forsyne sig med champagne og lidt til den søde tand, mens HHX årgang 2014 blev foreviget af en fotograf.

Marianne Henneberg holdt studentertale, hvor hun takkede for tre gode og sjove år.