Tekstil-tvillinger fra Ikast fylder 50: Mode-direktør og stylist taler ud om medgang og modgang

DK Company-direktør Jens Poulsen og hans tvillingesøster, stylist Lene Eriksen, fejrer 50 års fødselsdag

22. januar 2020, 14.27

Fødselarerne har altid rygdækning hos hinanden. Foto: Flemming Hansen

FØDSELSDAG Det nybyggede golfklubhus i Ikast Tullamore Golf Club er et oplagt sted at mødes med tvillingerne Lene Eriksen og Jens Poulsen i anledningen af deres 50 års fødselsdag. Jens Poulsen ejer golfklubben og har været en stor del af processen bag det nye klubhus, mens han har sparret med sin tvillingesøster om indretning og finish.

- Vi har nydt at købe ind sammen og få detaljer på plads, som har givet stedet et unikt udtryk. På det punkt kan Lene skabe magi med hænderne og udfordrer med modige valg, siger Jens Poulsen.

Den gensidige stolthed og respekt udspringer af brønddyb søskendekærlighed, som har fulgt de to fra barndommen på J.P. Jakobsens Vej i Ikast.

Tre generation i tekstil

Historien om tvillingernes tekstilslægt begynder for knapt 100 år siden. Her flytter deres farfar, Niels Poulsen, fra fiskermiljøet i Ringkøbing til Ikast og får tilnavnet Fiske Poulsen. Han gifter sig med murerdatter Christiane, og grundlægger Niels Poulsens Tricotagefabrik. Den vokser, og da Fiske Poulsens to børn, Svend og Knud Poulsen, bliver del af forretningen, skifter den navn til Niels Poulsen & Sønner. Da Fiske Poulsen dør i 1965, overtager sønnerne overtager driften.

Samme år gifter Svend Poulsen sig med århusianeren Ulla Engedahl. De bliver forældre til datteren Anne-Marie og to år senere, den 20. januar 1970, et sæt tvillinger. Først Lene og ti minutter senere Jens.

Født på solsiden

I fabrikantfamilien vokser tvillingerne op priviligerede med blandt andet sommerhus på Mols, og de var hinandens bedste venner.

- Vi gik i tøj, der i stil og farve signalerede tvillinger, vi legede med de samme venner, gik i samme klasse på Vestre Skole, men havde også en naturlig søskende-konkurrence. Til danskeksamen fik jeg ni, og Jens fik ti. Jeg var så træt af det, fordi jeg vidste, jeg havde læst mere end Jens, husker Lene Eriksen - i dag med et stort smil.

- Det var også drøn-uretfærdigt. Lene var flittig og havde altid styr på sine ting. Jeg var mere vild og levede stort på at kunne kigge efter Lenes opgaver, erkender Jens Poulsen:

- Lene var den, der brugte al sin energi på, at alle vi andre skulle være glade og have det godt. Den rolle har hun stadig i familien, konstaterer han.

Hård modgang

Da tvillingerne fylder 10 år, ændrer livet sig drastisk. Efter Oliekrisen, afmatning og rentestigning går brødrenes virksomhed konkurs i 1980 .

Mens blandt andet sommerhuset røg, lykkedes at redde huset i Ikast. Her etablerede Svend Poulsen nyt modefirma og tog lønarbejde ind. Alle børn hjalp til med at pakke børnetøj og skidragter.

- Vi blev lynhurtigt store børn med medansvar. Vi fik 25 øre for hvert stykke tøj, vi lagde sammen. Det var en hård tid, men det hårdeste var at se vores forældres bekymring og fortvivlelse. Men vi lærte, at det betaler sig at gøre en indsats.

Som 10-årige blev tvillingerne også avisbude, og stod senere bag disken i Superkiosken midt på hovedgaden.

- Tidligt lærte vi, at man i livet får gaver, som også kan være pakket ind i grimt papir, og at man ikke nødvendigvis udvikler sig bedst i medgang. Vi lærte også at tage ansvar og tage fat. Det er gode egenskaber at få med hjemmefra, siger Jens Poulsen.

Forskellige veje

Som 15-årige skiltes deres veje. Lene valgte gymnasiet og mødte optiker Dion Eriksen. De giftede sig, Lene kom i lære som kontorassistent i Ikast Bogtrykkeri, som blev til reklamebureaet IB&CO, og sammen fik de børnene Anders, Anne og Rasmus.

Jens valgte tøj og handel og fik elevplads i den lokale Mr.-butik. Herfra tog han til London og et job i stormagasinet Harrods og videre til København, hvor han blandt andet blev rejsende sælger for et jeans-firma.

Som 22-årig vendte han retur til Ikast, et år før hans far dør, blot 53 år og hårdt ramt af kræft.

- Vores far gik konkurs som 40-årig. Han gik fra at være en kreativ drivkraft og gudsbenådet sælger til at miste lidt af troen på selv. Han var en aktiv, festlig og udadvendt person. Det var højt at flyve, dybt at falde, og det tog hårdt på ham, fortæller Jens Poulsen.

Rejsen ud for at komme hjem

For Jens Poulsen blev Ikast vigtig på flere fronter:

- Man skal rejse ud for at komme hjem. Jeg har altid været glad for byen, men syntes som helt ung nok, at den var lille og begrænsende. Jeg kom tilbage, fordi jeg savnede min familie og den nærhed og det initiativ, Ikast også rummer.

Her fik Jens Poulsen job i tekstilhandelsfirmaet HeaNet, hvor indehaver Donald Weir hurtigt gjorde ham til medejer. I 2001 fulgte Jens Poulsen sin medfødte trang til selvstændighed og skabte DK Company, som siden er vokset til en international modekoncern med foreløbig 23 brands, en omsætning i nærheden af 3,5 milliarder kroner og 2400 medarbejdere.

- Det er lidt pudsigt, at mit forretningskoncept blev at købe nødlidende modefirmaer op, når vores families egen virksomhed gik konkurs. Jeg har altid brugt familiens historie til at holde fokus på tal - de lyver aldrig, og har prioriteret tæt dialog med banken for at have styr på det økonomiske fundament, forklarer Jens Poulsen.

Med flytningen tilbage til Ikast voksede familiebåndene igen helt tætte. Jens Poulsen stiftede også familie, da han giftede sig med Birgitte Poulsen, fik børnene William og Clara Marie og blev bonusfar til Natalie, Frederikke og Oliver.

Mere mellem himmel og jord

Som erhvervsmand har han været kendt for åbenhed om sin spirituelle tilgang til livet. Et møde for 20 år siden med håndlæser Lila Haarup blev et vigtigt vendepunkt. Hun er i dag både nær ven og ansat som spirituel coach i DK Company.

- En af mine missioner som erhvervsmand er at bygge bro, så mennesker tør bruge intuition og spirituel tilgang i langt højere grad. Vi skal turde sætte tempoet ned, lade kreativiteten komme til - i stedet for hele tiden at være på vej videre, siger Jens Poulsen.

For Lene Eriksen blev den personlige vej at forfølge sit kreative talent. I 2004 blev hun selvstændig stylist og har siden været fast kreativ sparring for Ikast-firmaet House Doctor og stået bag kampagner for blandt andre lampefirmaet Louis Poulsen, danske møbelvirksomheder og samarbejder med magasinforlaget Egmont.

- Jeg elsker mit arbejde, selv om det kan være fysisk hårdt, fordi jeg tit selv bygger universer og foto-settings op. Jeg er utrolig detaljeorienteret og kan arbejde til midt om natten uden at opdage, at tiden er gået, siger Lene Eriksen.

Wakeup call og kærlighed

For Jens Poulsen blev hans skilsmisse i 2009 et wakeup call.

- Jeg valgte at prioritere tid som alenefar hver anden uge og overlod langt mere ansvar til mine tre partnere i virksomheden. Vækst drejer sig om at turde uddelegere, og jo mere man uddelegerer, jo mere vokser rammerne. Mine tre partnere og medarbejdere er vigtige i fortællingen om DK Company. Samtidig har jeg fået et fantastisk og tæt forhold til mine børn, siger Jens Poulsen.

For tre år siden mødte han svensk-italienske Vanessa Leporati. Hun er selvstændig foredragsholder og formand for Stockholm Fashion District.

- Hun deler sin tid mellem Sverige og Danmark. Det er svært at savne, men samtidig har vi også tid til at prioritere vores respektive børn.

I 2008 fik Jens Poulsen chancen for at købe familiens sommerhus på Mols tilbage. Det er nu igen ofte samlingssted for hele familien, på linje med Lene og Dion Eriksens sommerhus i Skagen og Sydspanien, hvor tvillingerne har bolig blot syv kilometer fra hinanden ved Marbella.

Sorg og savn

Som fasttømret familie blev verden imidlertid vendt på hovedet, da moderen, Ulla Poulsen, i marts i fjor døde efter kort tids sygdom.

- Vores mor var hele familiens holdepunkt. Vi har altid sparret med hende, og hun har udfordret os på valg og beslutninger. Hendes motto var altid at huske at nyde livet og at leve livet. Den tråd samler vi i fællesskab op. Det skylder vi, siger Lene Eriksen.

Derfor ser de også gerne fremad sammen. Ingen af de to har plan om at drosle ned.

- Det er alt for tidligt. Jeg har stadig mange mål og visioner. Vi er begge blevet bedre til at slappe af og holde fri, siger Jens Poulsen.

- Samtidig er vi blevet opmærksomme på vores egen dødelighed. Derfor skal vi netop huske at leve og nyde livet - og være taknemmelige, siger Lene Eriksen.

Hendes bror erkender, at han i sit liv har været drevet af at genskabe familiens tabte ære og værdier. Et målrettet job, som i fjor gav ham en placering som nummer 61 på Berlingske Tidendes liste over Danmarks 100 rigeste - med en vurderet formue på 2,1 milliarder kroner.

- Jeg forholder mig ikke til min formue som et konkret beløb. Jeg har aldrig drømt om, at jeg skulle drive det så vidt og kan godt ærgre mig over, at vores far aldrig fik lov at opleve det liv, vi alle tre børn har formået at skabe, siger han og glæder sig over, at både Lenes og hans egen familie har mulighed for at bidrage til udvikling af Ikast.

Interaktivt lokalarkiv

- Byen betyder meget for os. Vi håber, at det nye klubhus bliver til glæde for mange mennesker. Jeg drømmer også om at bidrage til at skabe et interaktivt historisk arkiv i Ikast. Det er vigtigt, at vi forholder os til fortiden og kender det dna, der har skabt og præget byen. Og så kunne det måske også være spændende at udvide golfklubhuset med hotelværelser, siger Jens - og afbrydes energisk sin af tvillingesøster.

- Ja, det er en fed idé, Jens, så kunne man indrette værelserne vidt forskelligt, så de på hver sin måde var en oplevelse...

Kreativiteten og initiativet ved bordet i det næsten færdige klubhus spirer videre. Huset kommer den 20. marts også til at danne ramme for en reception for Jens Poulsen og hans partner i firmaet, Jens Obel, der også runder 50 år. Og til juni giver tvillingerne den gas ved at flyve 120 venner til fest i Marbella.

Venner, familie og Ikast har livet igennem været vigtige for Lene Eriksen og Jens Poulsen. Foto: Privat
Barndommen i Ikast-villaen på J.P. Jakobsens Vej var privilegeret, konstaterer Jens Poulsen og Lene Eriksen selv. FOTO: PRIVATFOTO
Ulla og Svend Poulsen viser stolt deres nydøbte tvillinger, Lene og Jens, frem - sammen med storesøster Anne-Marie. FOTO: PRIVATFOTO