Mandag sprang de ud fra Gymnasiet: Det næste kuld studenter er på vej

De første studenter snakkede både om dødsdruk, tid til afslapning og Sardinien. Nu skal studenterne stå på egne ben

Udgivet:20. juni 2023, 12.00

Læsetid:3 minutter

Så er de studenter! Og det skulle selvfølgelig fejres med den klassiske kasten af studenterhuerne. Foto: Linna Grøn

Mads P. Magnussen
Journalist

3 måneder siden

IKAST Nu er det slut. Nu kan lektier og afleveringer lægges væk, eksamensnoterne kan smides ud, brændes eller hvilket ritual, der nu føles naturligt. For nu begynder studentertiden lige så langsomt. Mandag formiddag stod de første familier samlet på Ikast-Brande Gymnasium og gav knus og kram til de nyudklækkede studenter fra STX og HF. Og selvom mange den seneste tid har været lidt trætte af det varme og tørre vejr, så var det godt, at det stadig var solen der stod flot på himlen, da studenterne fik deres huer på.

Blandt de fire første studenter - som skulle stå for at hejse flaget - fandt vi Jeppe Hejsel og Jasmin Cekic fra HF. som begge havde været oppe i dansk som afsluttende eksamen. Og det var heldigvis gået godt for dem begge.

- Det er lidt surrealistisk at være færdig, tror jeg. Jeg er glad, siger Jeppe Hejsel, inden Jasmin Cekic overtager:

- Ja det virker lidt mærkeligt at have gået her to år, og så bare være færdig, siger hun, inden Jeppe Hejsel igen byder ind:

- Nu er det tid til at slappe lidt af.

Egne valg

Ud over de to studenter med de lyseblå huer, var der også to med det røde bånd - også her virkede det noget underligt, at de nu kan vinke farvel til skolegang og lektier.

- Det er ikke gået op for mig endnu - overhovedet, siger Sebastian Chresten Duchwaider, inden kammeraten Rasmus Døjbak Håkkonsson gerne sætter lidt flere ord på tankerne.

- Det er lidt en omvæltning fra det man er vant til. Altså møde 8.15 og hjem igen 15.05, og så diverse hobbyer og fritidsaktiveter. Nu kommer der jo en periode af lidt noget andet - lidt mere dødsdruk, lidt mere tid til at nyde livet generelt, griner den nyudklækkede student.

Foruden den vilde tid i de kommende uger, hvor der skal hygges, drikkes og jagtes mærker til svedbåndet i huerne, ser de to unge mænd også frem til, at de nu selv får større indflydelse på de valg, som skal definere deres fremtid.

- Det der med, at man selv skal til at tage beslutninger om, hvad man skal. På en måde har du haft folkeskolen og så gymnasiet her, så du har haft en plan, indleder Sebastian Chresten Duchwaider, inden Rasmus Døjbak Håkonsson overtager:

- Du har haft noget forudbestemt for din hverdag, men nu er det meget mere op til dig selv. Nu skal vi jo selv beslutte os for, hvad vi skal bruge vores tid på, og det er meget nyt og det er måske også lidt skræmmende til en vis grad. Nu er det bare frie tøjler, siger han og fortsætter:

- Når du tager det almene gymnasium, så får du jo også nogle fag, som du måske ikke helt selv føler for, men nu kan man ligesom vælge den livsvej, som man selv brænder for. Og jeg kan mere eller mindre udelukke det, som ikke interesserer mig, hvilket jeg virkelig glæder mig til. Ikke mere matematik, siger han efterfulgt af en latter.

Flere familier og venner var mødt op for at fejre de nye studenter. Foto: Linna Grøn
Smilene var til at få øje på hos de nye studenter. Foto: Linna Grøn
I en flot firkløver kom der styr på Dannebrog. Foto: Linna Grøn
Ja glæde var der nok af - det fik Jeppe Hejsel i hvert fald vist fotografen. Foto: Linna Grøn