Bibliotek omdannet til eventyrverden

Biblioteket i Ikast lagde forleden hus til et stort eventyrprojekt i samarbejde med VIA, Team Teatret og byens daginstitutioner

Udgivet:18. januar 2018, 06.49

Læsetid:4 minutter

Børnene fra kommunens daginstitutioner kunne opleve eventyrlige fortællinger i de ni forskellige rum. Her er de kommet en tur i himlen. Foto: Henrik Ole Jensen

Aske Cornelis Visser Ottosen
| aso@herningfolkeblad.dk

5 år siden

Ikast Var man taget på biblioteket for at læse dagens avis i rolige omgivelser, så kunne man godt tro om igen.

Hele huset var blevet forvandlet til en eventyrverden med intet mindre end ni eventyrlige rum, som børn fra Ikast-Brande Kommunes daginstitutioner kunne opleve.

Under titlen »Eventyret i sproget« har Ikast-Brande Bibliotek indgået et samarbejde med pædagoguddannelsen på VIA University College, Team Teatret og daginstitutionerne i Ikast-Brande Kommune om at lave en aktivitetsdag på biblioteket i Ikast.

Det eventyrlige sprog

Den fandt sted torsdag, hvor det vrimlede med nysgerrige børn og udklædte pædagogstuderende.

På biblioteket er man glade for at kunne danne ramme for de eventyrlige aktiviteter.

- Vi har tidligere haft nogle små projekter, hvor de studerende har lavet forskellige små ting på biblioteket. Med de gode erfaringer vi har fået ud af det, tænkte vi, at det kunne blive rigtig godt det her, fortæller børnebibliotikar Kim Kaulbach, der i dagens anledning har iført sig en kongekrone for at være en del af stemningen.

Ved hans side står Michael Nygaard Sander, der er underviser på pædagoguddannelsen i Ikast. Om aktivitetsdagen fortæller han:

- Overskriften er det eventyrlige sprog, og det, vi har fokus på, er arbejdet med børns sprogudvikling og at give dem æstetiske oplevelser. Så hele biblioteket emmer af æstetik og sprog på alle mulige tænkelige måder.

Forud for aktivitetsdagen har der været mange forberedelser for alle involverede parter.

En del af aktiviteterne

En af dem har blandt andet omhandlet gode fifs til hvordan man laver teater, så det er interessant for børnene. Og det er her Team Teatret kommer ind i billedet.

Her har formidlingsmedarbejer, Marianne Ilum Sørensen været på banen med input til de studerende.

- Jeg har holdt et par workshops og haft en forlæsning på VIA, og så har jeg givet dem nogle værktøjer til nogle interaktive teaterformer, fortæller hun.

Formålet var dermed, at de deltagende børn blev en del af de aktiviteter, som fandt sted rundt omkring i huset.

- Der bliver lavet en masse ting, som er både underholdende og interagerende for børnene. Så det handler om at få en dag, hvor børnene mærker og bruger sig selv også, fortæller Marianne Ilum Sørensen.

I en pause midt på dagen ligger Simone Svensson - der i dagens anledning var skovtrold - og får sig en kort pause efter tre forestillinger, senere venter der endnu tre. Ved siden af står hendes to medstuderende Jane Vestergaard og Zeinab Mahmoud.

- Det er forfærdeligt udmattende og fantastisk, lyder det fra Simone Svensson mens de to studiekammerater grinende nikker.

På trods af det hårde arbejde, som det er, at lave et skuespil seks gange på én dag, så mener hun, at der er meget læring at hente.

- Det er i hvert fald et godt dyk ned i det pædagogiske arbejde, som du kommer ud og laver med børnene. Så det giver meget mere end at sidde og læse det i en bog, fortæller hun, mens lyden af børnestemmer langsomt nærmer sig i baggrunden.

Åbne kulturen for børnene

Gennem dagen var børnene fra forskellige steder i Ikast-Brande Kommune delt op i tre hold, hvor de så igen på hvert hold var delt op i tre og skiftedes til at komme rundt i eventyrlige rum og opleve fortællinger, sang og dans.

En af dem, som fulgte samskabelsesprojektet på sidelinjen, var Kristine Buus Johansen, som er uddannelsesleder ved VIA Pædagoguddannelsen i Ikast.

Hun er meget tilfreds med samarbejdet mellem VIA, Ikast-Brande Bibliotek og Team Teatret.

- På den her måde har det også været omkostningsfrit mellem os. Vi har ikke betaling mellem os tre parter, så vi er noget for hinanden og giver noget til byens børn. Så det handler egentlig om at åbne kulturen i byen for børnene.

Aktivitetsdagen var et samarbejde mellem Ikast-Brande Bibliotek, Team Teatret, VIA Pædagoguddannelsen i Ikast og daginstitutioner i Ikast-Brande Kommune. Foto: Henrik Ole Jensen
I dagens anledning var biblioteket i Ikast blevet pyntet pænt op, så den lignede en eventyrverden. Foto: Henrik Ole Jensen
Børnene fra kommunens daginstitutioner kunne opleve eventyrlige fortællinger i de ni forskellige rum. Her er de kommet en tur i himlen. Foto: Henrik Ole Jensen