Ikast Bio må holde lukket den bedste uge på året: Kæmper mod streamingtjensterne

Mens de danske biografer holdes lukket, sender Hollywood nye film ud på Netflix og andre streamingtjenester

18. februar 2021, 09.19

Biograf­chef Bjarne Raabjerg venter med længsel på at kunne genåbne Ikast Bio. Foto: Tom Laursen

IKAST - Vinterferien plejer at være den bedste uge, vi overhovedet har i løbet af hele året. Så det gør ondt ikke at kunne have åbent.

Sådan lyder det med et stort suk fra Bjarne Raabjerg, der er chef i Ikast Bio.

Før indgangen til julemåneden var han optimist. Coronasmitten var til at overse i samfundet, og der var adskillige gode film på plakaten, så biografen kunne forsøge at genvinde noget af den tabte omsætning fra forårets coronabølge.

Men 17. december begyndte en ny nedlukning af Danmark, og Ikast Bio skal holde lukket foreløbig frem til 28. februar.

- Under den første nedlukning var det sådan, at alle premierefilmene bare blev udskudt og udskudt. Så der ligger nu en hel række af film, som venter på premiere, men hverken producenter eller filmudlejere tør sætte datoer på, fortæller Bjarne Raabjerg.

Konkurrence fra streaming

Nogle nye film blev dog ikke udskudt.

- Filmselskaberne i Hollywood er mere utålmodige, end vi er, så der er flere af de film, som vi havde regnet med skulle i biograferne, som i stedet er sendt ud på streaming. Eksempelvis har Disney sendt flere film ud på deres tjeneste »Disney+«, fortæller Bjarne Raabjerg.

Westernfilmen »News of the World« med Tom Hanks i hovedrollen, som skulle have haft premiere juledag, havde Ikast Bio ret store forventninger til, hvad angår billetsalg. Men den er lige blevet udgivet på Netflix.

- Der var også et par gode julefilm: »Julemandens datter 2« og »Malous Jul«. De fik ikke lov til at køre færdige i biograferne i juledagene, så de blev sendt ud på streamingtjenester, forklarer Bjarne Raabjerg.

Bland-selv-slik i massevis

Ikast Bio har stået med nogle kioskvarer, som bliver ældre og ældre. Men det problem er nu løst.

- De frivillige har fået mulighed for at købe bland-selv-slikket, og vi har solgt resten ude i byen til kostpris. Vi må ikke have nogen indtægter overhovedet, når vi er på coronastøtte, forklarer Bjarne Raabjerg.

- Jeg er hjemsendt på lønkompensation, og det er vores bogholder også. Vi får også dækket biografens faste udgifter, som eksempelvis husleje, siger Bjarne Raabjerg, der håber, at landets biografer kommer tidligt med i genåbningen.

- Da der blev genåbnet efter første coronabølge, var det fremme i offentligheden, at det at være i biografen var en af de sikreste aktiviteter, man kunne deltage i. Men det har man siden glemt alt om på Christiansborg, siger han.

Virtuel frivillig-fredagsbar

Imens forsøger biografchefen at holde humøret oppe hos sig selv og de mange frivillige.

- En af mine udfordringer er også at sikre, at de frivillige ikke slipper taget, så de stadig er klar, når vi engang må genåbne. Vi forsøger hver fredag at samles flest mulige til en virtuel fredagsbar. Så taler vi lidt om, hvad der sker, og hvordan folk har det. På den måde kan vi bevare lidt af den sociale kontakt indbyrdes. Det er bedre end ingenting, men frustrerende er det i hvert fald, siger Bjarne Raabjerg og tilføjer:

- Jeg er lige nu optimist. Vi står ikke økonomisk der, hvor vi er tvunget til at lukke biografen nu, men hvis vi skal om på den anden side af sommerferien, før samfundet genåbner, så bliver det en meget svær tid for os.

Danske producenter er gode

Biografbranchen er også udfordret af, at når der ikke er sikre datoer for, hvornår film kan få et publikum, tør producenterne ikke love filmene til et bestemt tidspunkt.

- Vi aner ikke, hvad vi har at gøre med, og hvad der kan komme på plakaten til den tid. Det er en rigtig træls situation. Men vi har blandt andet Søren Kragh-Jacobsens nyeste film, »Lille Sommerfugl«, som fik premiere om torsdagen, hvor der blev lukket ned om fredagen. Den kan vi fortsætte med, og ret hurtigt kommer der flere nye film, for de danske producenter er gode til at levere. Det var også det, der reddede vores efterår, siger Bjarne Raabjerg.