Golftalent i Odense savner sit efterskoleliv i Ikast: Jeg nægter at tænke tanken, at efterskolen ikke skulle genåbne

Golfspilleren Nikolaj Holbech fra Odense savner sit efterskoleliv og sin træning i Ikast, men skolen er god til at pleje de sociale relationer

Udgivet:22. april 2020, 19.00

Læsetid:4 minutter

Nikolaj Holbech savner sit efterskoleliv og golftræningen i Ikast. Men han savner også kammeraterne og fællesskabet på skolen. Foto: Privatfoto

Jette Aaes
Egnsredaktør| jaj@ikastavis.dk

IKAST Halvandet år før efterskolestart fik Nikolaj Holbech hjemme i Odense beskeden, han spændt havde ventet på: Du er optaget på golflinjen på ISI Idrætsefterskole.

- Jeg blev bare så mega-glad. Det var min store drøm, og det er svært at blive optaget på ISI’s golflinje, siger Nikolaj.

Søndag 11. august i fjor, en af de få dage uden regn i den måned, blev glæden og forventningen endelig forløst, da forældrene og hans lillebror kørte Nikolaj til efterskolen på Hagelskærvej i Ikast.

Her blev han værelseskammerat med volleyballspilleren Laurits Schultz Thynebjerg fra Levring.

- Jeg vidste ikke engang, der var noget, der hed Levring. Alt gik godt helt fra begyndelsen. Laurits og jeg svingede fra første dag, golftræningen var supergod, jeg kom i en god klasse og fik lynhurtigt masser af nye venner på kryds og tværs. Jeg havde ikke hjemve en eneste gang, fortæller Nikolaj Holbech.

Glad klubmester

Golfmæssigt gav den koncentrerede og kvalificerede træning også bonus. Det blev konkret, da han i efteråret rejste hjem til klubmesterskabet i drengerækken i Odense Golfklub:

- Jeg mærkede en helt klar udvikling. Jeg kunne pludselig holde koncentrationen flere dage i træk og i langt højere grad styre mit spil. Og jeg blev klubmester. Det havde jeg ikke set komme. Det var et fedt selvtillids-boost - og så efter kun godt tre måneder på efterskolen.

Med sejren i golfbag’en og alle efterskoleoplevelserne i rygsækken var Nikolaj Holbech klar til foråret og den nye golfsæson. Skolemæssigt havde tiden på efterskolen hjulpet ham til afklaring: Han blev optaget på Tietgen Handelsgymnasium i Odense.

Fanget i Abu Dhabi

Og golflinjens udlandstur, hvor spillerne træner sig varme til forårssæsonen, gik i marts til eksotiske Abu Dhabi.

Eleverne var netop rejst af sted, da statsminister Mette Frederiksen (S) først lukkede Danmark ned og dernæst kaldte alle danskere i udlandet hjem.

I samarbejde med Udenrigsministeriet kæmpede golflærerne dag og nat for at finde en rute hjem. Gruppen på godt 35 elever, som også bestod af golfelever fra Sportstar College Ikast-Brande, skulle ikke splittes op, men rejse hjem sammen.

- Vi nåede ikke helt at blive nervøse. Vi tænkte, at det nok var lidt en overreaktion. Først da vi efter vores oprindelige rejseplan kom hjem til Danmark, og blev mødt i lufthavnen i Danmark af folk med masker og blev delt ind i små grupper, fornemmede vi alvoren, fortæller han..

Vigtig virtuel kontakt

Turen gik direkte hjem til Odense, hvor Nikolaj Holbech siden har opholdt sig.

- I første omgang troede jeg, at det måske ville dreje sig om 14 dage. Jeg tænkte også, at golf jo ikke er en kontaktsport, så vi sikkert snart måtte komme i gang igen. Men min far arbejder ved beredskabet i Odense Kommune og fortalte, at det sandsynligvis var langt mere alvorligt. Det var noget af et chok. Det var som en skade: Alt det, jeg havde bygget op; venskaber, oplevelser, golfspil, stoppede lige pludselig, og jeg var nødt til bare at vente. Jeg var både ked af det og ærgerlig over, at mit drømmeår begyndte at smuldre, fortæller efterskoleeleven.

Siden har den virtuelle kontakt været en vigtig del af Nikolaj Holbechs nye hverdag.

- Skolen har været både god og kreativ i forhold til undervisning og til at pleje vores sociale relationer. Vi mødes også virtuelt i forskellige vennegrupper - golfere og andre efterskolekammerater. Det er også rart med de virtuelle samlinger, hvor vi synger sammen. Vi sang hver dag på efterskolen, og det er fedt at holde fast i den efterskole-følelse og den ånd. Og så er det fedt, at min familie også oplever noget af min hverdag.

Hans familie har også bakket op derhjemme:

- Min far har investeret i et træningsnet, så jeg kan slå bolde i haven. Det er jeg super glad for. Nu må vi spille golf på banen igen, men vi må stadig ikke træne på anlæggene.

Nikolaj Holbech håbede, at statsministeren også ville genåbne efterskolerne efter påske.

- Men jeg kan jo godt se, at vi kommer fra hele landet og lever tæt. Selv om vi er en stor lukket »boble« på efterskolen i en slags fælles karantæne, så bor lærerne hjemme og kommer og går. Hvis bare én er smittet, så går det jo galt.

- Men jeg håber og tror på, at der findes en løsning. Gerne snart - og helt ærligt: Jeg nægter at tænke tanken, at efterskolen ikke skulle genåbne. Den kan jeg hverken rumme, fatte eller acceptere i mit hoved, konstaterer Nikolaj Holbech.

Et kig ind i Nikolaj Holbechs efterskoleliv på ISI og på golftur til Abu Dhabi. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
FOTO: PRIVAT