Stort kulturarrangement ved Bølling Sø

Kæmpe alsang og teaterforestilling markerer i maj 75-året for Befrielsen i Engesvang og omegn

5. januar 2020, 10.40

Stig Skovbo i udstillingsladen på Klosterlund Museum, som initiativtagerne har fået lov til at låne til teaterforestillingen i maj. Foto: Privatfoto

Engesvang Det begyndte med en tanke i Engesvang Musikforening om en lille kulturmarkering af 75 året for afslutningen af anden verdenskrig. Nu har tanken vokset sig større, og formanden for Engesvang Musikforening står nu i spidsen for arbejdet med flere store arrangementer i begyndelsen af maj næste år.

- Det bliver ikke bare vores eget kor, der skal synge nogle danske sange. Det bliver måske 1000 mennesker, der skal synge samtidigt mange steder rundt om Bølling Sø. Samtidig er vi ved at stable en teaterforestilling på benene, der bliver noget ud over det sædvanlige, siger Stig Skovbo og fortsætter:

- Det helt særlige ved den her forestilling er, at den bygger en til en på lokale menneskers erindringer. Vi har været rundt ved ældre mennesker med en båndoptager for at få dem til at fortælle deres personlige historier fra besættelsestiden. Og det bliver nogle af de historier, vi får at se på scenen. Visse dele ordret fra båndudskrifterne, forklarer Stig Skovbo, som fortæller, at der bag teaterproduktionen står en gruppe på en halv snes mennesker.

Det er den professionelle dramatiker Brian Wind-Hansen, der har omsat lydoptagelserne til dramatik, og det er Christina de Laurent, der skal stå for instruktionen. Hun er blandt andet også instruktør på Thorning Friluftsspil.

- Vi har en aftale om at kunne spille i laden på Klosterlund, og vi arbejder på at finde sponsorer, der vil støtte projektet, så vi også kan få godt lyd og lys. Lige i øjeblikket har vi tilsagn om cirka 50.000 kr. men vi skal i hvert fald bruge dobbelt så meget. Vi håber selvfølgelig også på nogle entréindtægter, man vi vil ikke kunne sætte prisen så højt, at vi kan dække alle udgifter med det, siger Stig Skovbo.

Det er planen, at der skal være fire forestillinger i løbet af 1., 2. og 3. maj, og det skønnes at kunne få plads til cirka 100 tilskuere per gang.

Teaterforestillingen er imidlertid ikke det eneste, der er i støbeskeen. 4. maj - på befrielsesaftenen - vil der være alsang ved bredden af Bølling Sø. På samme tid vil man synge de samme sange flere forskellige steder.

- Vi har forventer, at de tre skoler i Engesvang, Funder og Kragelund stiller op, ligesom FDF og kirken i Kragelund måske også vil være med, og i Engesvang Musikforening har vi allerede i flere måneder haft alsang en gang om måneden, og vi regner med at mange vil deltage ved den store finale, hvor der også bliver fakkeloptog og andet med lys, alt efter hvor mange penge, vi får skrabet sammen til det projekt, siger Stig Skovbo.

Han fortæller, at i ugen op til 4. maj vil Engesvang Skole have temauge om besættelsestiden og befrielsen. 21. april er der i kulturhuset i Engesvang foredrag med frivillige fra Bunkermuseet i Silkeborg, og lørdag 16. maj er der ligeledes i kulturhuset koncert med en lang række lokale musikere, der vil synge og spille om krig og fred.

Søndag 26. januar bliver der afviklet en audition, hvor personer, der har lyst til at få en rolle i forestillingen, kan melde sig.