Hyldestværk til Lise Nørgaard: Søren Hørdum fra Ikast har foreløbig solgt 8000 bøger

Søren Hørdum er både prisbelønnet - og overrasket over efterspørgslen af sin seneste udgivelse om den populære TV-serie om livet i Korsbæk

21. december 2020, 07.31

Søren Hørdum er autodidakt i den grafiske branche, men har succes som forlagschef i Book Lab, der må melde total udsolgt af deres seneste udgivelse: en coffetable book om tv-serien Matador. Foto: Henrik Ole Jensen

IKAST Godt nok er adressen ikke længere med Ikast-postnummer, men de lokale rødder fornægter sig ikke.

36-årige Søren Mølhede Hørdum, der voksede op i Ikast, er i årets sidste måned blevet taget med storm på mange måder.

Han og hustruen Ditte Jensen står bag bogforlaget Book Lab, der i begyndelsen af december blev hædret med Albertsen Fondens hæderspris på 75.000 kroner for deres mod til at eksperimentere med den fysiske bogs mange virkemidler og med sikker sans for kvalitet, som det hedder i begrundelsen.

En overraskelse, som parret er både stolte og glade for.

Matador

Parrets seneste udgivelse er en mastodontisk bog med 436 sider og en vægt på næsten fire kilo om den evigt populære tv-serie Matador.

En bog, der på få uger er blevet modtaget med storm af danskerne, der har hevet den ned fra hylderne i en fart, så selv Mads Andersens Skjern kan blive stakåndet af misundelse over Ikast-iværksætterens gode ide

Både forlagschefen Søren Hørdum og hans distributionspartner har haft telefonstorm.

- Jeg ved ikke, hvor mange gange i løbet af dagen, jeg bliver ringet op af desperate potentielle kunder, der vil købe bogen. Min samarbejdspartner i forhold til pakning og forsendelse har truet med at sætte automatisk telefonsvarer på med besked om, at handler det om Matador-bogen, så henviser de til forlaget, siger Søren Hørdum med et smil til Ikast Avis.

Arbejdet med Matadorserien startede for halvandet år siden i forbindelse med bogudgivelse omkring en anden af danskernes favoritter: Olsen Banden.

Hyldestværk til 103-årig

- Allerede mens vi arbejde på Olsen-Banden opstod tankerne om Matador, og da forfatter Christian Monggaard fik kontakt med Jacob Wendt Jensen, der har skrevet biografen om Lise Nørgaard, så besluttede vi at satse og gå hele vejen. Vi ville lave det som et hyldestværk til 103-årige Lise Nørgaard, og hendes alder taget i betragtning, så fik vi travlt med at forhandle med DR, fortæller Søren Hørdum.

Han var egentlig aldrig i tvivl om, at den ville kunne sælges, men overrasket over, hvor hurtigt første oplag på 8000 bøger er forsvundet.

Støvsuget for bøger

Danmark er for nuværende totalt støvsuget for den store såkaldte coffe table book, som genoptrykkes først i det nye år i et nyt oplag, hvis omfang Søren Hørdum endnu ikke har overblik over.

Men vil man sikre sig et eksemplar så er det muligt at købe et gavebevis, som jo så også kan lægges under juletræet, hvis man kom for sent til at sikre sig den fysiske bog som den oplagte julegave til en matador-fan.

- Vi har i Book Lab taget et bevidst valg om at ville være anderledes og have fokus på kvalitet. Vi har lavet vores egne dogmeregler, som hver enkelt udgivelse skal leve op til. Vi går ikke på kompromis, og slet ikke med kvaliteten, understreger Søren Hørdum.

Han skulle oprindelig have været skolelærer, men endte med at komme i mesterlære hos Reklametryk i Sunds, hvor han fattede interesse for faget og fik en masse viden med i rygsækken.

- Jeg lærte meget, og fik foden indenfor i branchen, siger Søren Hørdum, der betegner sig som autodidakt.

Allerede under finanskrisen trodsede han alle odds og sprang ud som selvstændig med den grafiske virksomhed Hørdum og Engelbreth, der definitivt åndede ud mens coronapandemien gjorde sit indtog i Danmark.

Booklab

Til gengæld er der masser af liv i Book Lab

- I dag lever jeg og min hustru af Book Lab. Vi har selv en masse ideer, men får også henvendelser fra folk, der gerne vil have os med i et bogprojekt. Sideløbende arbejder jeg som freelancer, hvis andre har brug for min viden, eller skal have hjælp til at udgive bøger, fortæller Søren Hørdum.

I forhold til Book Labs udgivelser er der dog høje krav.

- Vi vil aldrig lave et discountprodukt, og kommer folk til os, så vil vi altid vurdere om, det er projekt, der passer til os, siger han.

- Vi er draget af kvalitet og et skævt og eksperimenterede indhold. Coffetable-begrebet er jo ikke noget, vi har opfundet, men det er også et format, som ikke så mange beskæftiger sig med. I forhold til Matador-udgivelsen, så er der mange, der har undret sig over, at det ikke er en af de mere kendte og større forlag, der har kastet sig over den opgave, siger Søren Hørdum.

Søren Hørdum driver sammen med hustruen Ditte Jensen forlaget Book Lab, der har sat sine egne dogmeregler, hvor skævt indhold og høje krav til kvalitet er vigtige. F oto: privat