Delegation fra Ikast-Brande Gymnasium tager til Tanzania

10 elever, to lærere og rektor Marianne Dose Hvid rejser 15. januar på studie- og oplevelsestur

Udgivet:17. januar 2023, 08.00

Læsetid:5 minutter

10 næsten rejseklare elever fra Ikast-Brande Gymnasium, der 15. januar drager mod varmere himmelstrøg. I ni dage skal de opleve Tanzania helt tæt på. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

STUDIETUR De skal spejde efter løver og andre spændende dyr på savannen, men de skal også undervise børn på en skole i Tanzania.

En lille gruppe elever på Ikast-Brande Gymnasium har sat gang i nedtællingen. Om fem dage sætter de sig i en flyver og rejser mod det afrikanske land Tanzania.

Forude venter ni dage fyldt med indtryk og oplevelser, man ikke lige kan læse sig til i en bog, som studerende på det lokale gymnasium.

De 10 elever er alle en del af lokalafdelingen af Globale Gymnasier og de glæder sig i en grad, så de i øjeblikket tæller dagene til flyet letter fra lufthavnen i Billund.

- Det er jo en mulighed, som aldrig kommer tilbage. Hvem får lige chancen for at komme til Afrika? Jeg var da nødt til at komme med, siger Camilla Vissing Jakobsen fra Tulstrup.

Dagmar Rodenberg og Julie Faber Clausen, begge fra Brande, er også mere end rejseklar.

Julegaverne bar tydeligt præg af, at en helt unik oplevelse venter lige om hjørnet.

- Jeg har i alt fald fået en del sommertøj. Lange nederdele og bluser med lange ærmer, siger Julie Faber Clausen.

Eleverne er nemlig blevet rådet til at sørge for at have tøj med, der respekterer landets kultur om at være mere tildækket end vi normalt er i Danmark, når det er varmt.

De lange gevandter har også den fordel, at de beskytter mod mygge- og insektbid.

Pigerne er desuden blevet gennemvaccineret for mange hundrede kroner og er således klar til at modstå både leverbetændelse, gul feber og malaria-myg.

- Jeg håber, det bliver en god oplevelse. Det er da fedt, at man får chancen for at kunne rejse ud, siger Dagmar Rodenberg.

Julie Faber Clausen kan næsten heller ikke vente, og hun håber at få en masse indtryk med hjem, og få mulighed for at komme tæt på en helt anden kultur end den, hun kender fra det midtjyske.

Afrikansk eventyr

De tre piger er i gang med deres andet år på gymnasiet, og var i efteråret også af sted.

Dengang var der tale om en studietur til Island, mens turen til Afrika er et ekstraordinært tilbud til de elever, der er en del af Globale Gymnasier.

- Vi får godkendt vores fravær, mens vi er af sted, men vi skal dog fortsat aflevere vores opgaver og sørge for at læse op på alt det, de andre beskæftiger sig med, mens vi er væk, siger Julie Faber Clausen.

Hun har udnyttet juleferien og sørget for at være på forkant, så hun ikke har et efterslæb, når hun vender tilbage fra varmen i slutningen af januar.

Modsat er situationen for Dagmar Rodenberg, som har slappet helt af i julen, blandt andet fordi hun havde glemt sin computer på skolen og derfor ikke har haft adgang til listen over opgaver.

Lektiepukkel

- Jeg får travlt ... for jeg skal også på skiferie i uge 7, men mon ikke jeg når det, lyder det optimistisk fra branditten, som slet ikke kan sidde stille ved tanken om den store rejseoplevelse, der venter forude.

- Det er altid en oplevelse at komme ud og få indsigt i andres hverdag. Vi skal bo hos værtsfamilier til en international skole. Jeg ser det, som en del af min personlige udvikling. Det er en unik chance for på tætteste hold at opleve, hvordan man gør tingene andre steder, siger hun.

Programmet i Tanzania byder på besøg på både den internationale skole, men også en mere lokal forankret skole, Mbezi Ndumbwi, hvor eleverne fra Ikast-Brande skal stå for undervisningen og lave fortællinger om, hvordan undervisningen i Danmark fungerer.

- Vi forventer, at de er vant til en mere traditionel - og hvad skal man sige ... striks form for undervisning. Vi glæder os til at vise, hvordan man gør i Danmark , og de metoder, vi er vokset op med, siger Camilla Vissing Jakobsen.

Foredrag og fortællinger

Når eleverne kommer hjem, så ved de også, at de dels skal holde et oplæg for deres medstuderende på Ikast-Brande Gymnasium, men de skal også ud på de lokale folkeskoler i Ikast-Brande og fortælle om deres afrikanske eventyr.

Men der er også tid til de lidt mere eksotiske oplevelser på turen.

Der er afsat tid til både strandture og et par dage ude på savannen, hvor der venter store naturoplevelser på en safaritur, hvor der skal spottes vilde dyr.

De tre piger har ikke lagt sig fast på, hvad deres fremtid skal byde på rent uddannelsesmæssigt, men de er ikke i tvivl om, at studie- og udenlandsture med gymnasiet er med til at ruste dem til at kunne træffe et valg.

- Jeg vil gerne have en international uddannelse og håber på, at en del af min uddannelse kan foregå i udlandet, siger Julie Faber Clausen.

Camilla Vissing Jakobsen tænker alvorligt på at læse medicin og er slet ikke i tvivl om, at turene er med til at udvikle hende som person og ruste hende både til uddannelse, men også til de udfordringer der vil komme i et fremtidigt job.

Kulturforståelse

Også Dagmar Rodenberg drømmer om udenlandsophold og gerne inden hun giver sig i kast med sin videre uddannelse.

- Det giver en kulturel forståelse at komme tæt på. Man får et indblik i en anden kultur, lærer nye sprog - og ikke fordi, jeg tænker, vi skal, og kan nå at lære at tale eller forstå swahili, men det er alt sammen oplevelser, der bidrager til personlig udvikling, siger Dagmar Rodenberg.

De 10 deltagere skal selv betale 4000 kroner for turen, der også har fået tilskud fra EU.

Det handler nemlig i vid udstrækning om internationalt medborgerskab, og planen er også, at værterne i Tanzania i løbet af næste skoleår skal på besøg i Danmark.

Ikast-Brande Gymnasium har gennem flere år haft et tæt samarbejde med det afrikanske land via en af skolens ansatte Lene Malmgaard, der har haft orlov og arbejdet i Tanzania.

Eleverne fra Globale gymnasier er igang med de sidste forberedelser til deres afrikanske eventur. Der skal sges visa online inden ankomsten til Tanzanias hovedstad Dar es Salam. Foto: Laila Kempel
Eleverne fra Ikast-Brande Gymnasium skal blandt andet på safaritur, hvor de kommer helt tæt på de afrikanske dyr. Denne løve er fotograferet af en tidligere elev på skolen, der deltog i en af de tidligere ture til Tanzania. Foto: Stine Mai Tollund
Små elefantunger, der skal have hjælp af en af de voksne til at komme op af vandhullet. Foto: Stine Mai Tollund
Giraffer i Tanzania med en helt specielt mønsteraftegning. Foto: Stine Mai Tollund
Farverige striber midt på safarituren. Foto: Stine Mai Tollund
Foto: Stine Mai Tollund
Foto: Stine Mai Tollund