Regulering af råger

Fire forskellige steder i Ikast skydes ungerne

Udgivet:28. april 2022, 09.30

Læsetid:1 minut

Fra starten af maj og et par uger frem vil der blive tyndet ud i fire af råge-kolonierne i Ikaat. Foto: Flemming Hansen

Flemming Thulstrup
Journalist| flt@ikastavis.dk

RÅGEJAGT Det er ikke tilladt sådan at gå rundt og plaffe irriterende naboer ned.

Fra 1. maj og to uger frem bliver der dog gjort en undtagelse i Ikast.

Det gælder en regulering af bestanden i de særdeles larmende rågekolonier, hvor Ikast-Brande Kommune har indhentet tilladelse hos Naturstyrelsen til reguleringen, der udelukkende gælder unger hos den ellers fredede kragefugl.

Reguleringen kommer til at finde sted fire steder i Ikast, nemlig Højris Have, Frisenborgparken og Marielunds-kollegiet, Østre Anlæg samt ved 10. klasses ungdomscenter ved Kongevejen.

- Valget af lokaliteter er først og fremmest en vurdering fra kommunens side sammenholdt med antallet af klager, som vi har modtaget fra borgerne, siger Morten Vind Smedegaard, der er tilknyttet Vej og Park hos Ikast-Brande Kommune.

Dræbes, når de forlader reden

Han tilføjer, at man på ingen måde er ude på at regulere i alle råge-kolonier, men har udvalgt de ovennævnte steder på grund af en del beboelse.

- Andre kolonier i eksempelvis industriområder, hvor beboere ikke påvirkes i samme grad, har vi ikke umiddelbart intentioner om at regulere, siger Morten Vind Smedegaard.

I forhold til selve reguleringen, er udgangspunktet at holde antallet af fugle nede på et passende niveau på de steder, hvor fuglene skaber støjproblemer.

Derfor reguleres der med to-tre unger for hver rede, således at kolonierne holdes nogenlunde nede på samme niveau.

Et rågepar får under normale omstændigheder fire-seks unger pr. kuld.

Reguleringen finder sted gennem kontakt til lokale jagtforeninger, hvor jægerne står for reguleringen i de tidlige morgentimer eller i timerne inden solnedgang.

Der bliver skudt mod ungfugle, der netop har forladt reden, og som tager tilløb til de første flyveøvelser.