
Hån mod offentligt ansatte?
Debat om ressourcesvage personer blev en turbulent del af debat om sygefravær
Udgivet:19. december 2018, 06.55
Læsetid:3 minutter
Henrik Kraglund (Fællesl.) kastede - måske lidt uforvarende - byrådet ud i en diskussion om »ressourcesvage«.
4 år siden
BYRÅD Hånede byrådsmedlem Henrik Kraglund (Fællesl.) de offentligt ansatte?
Eller forsøgte han at gå bag om tallet for sygefravær i Ikast-Brande Kommune?
Det svar blafrede i byrådssalen mandag aften, hvor de 23 medlemmer af byrådet røg ud i en næsten timelang debat på basis af en opgørelse over antal sygedagpengesager i kommunen.
Faktum var, at flere politikere »svinger krabasken over mit syndige hovede«, som Kraglund selv udtrykte det i sin aldrig svigtende retorik.
Sandheden er nok nærmere, at byrådsmedlemmerne talte forbi hinanden og misforstod hinandens argumenter.
Talelysten var stor under denne sag, blandt andet fordi det viser sig, at Ikast-Brande Kommune med sine 172 medarbejdere på sygedagpenge, ligger rekordhøjt i kommunen.
Færre på det private arbejdsmarked?
Det er måske ikke så overraskende, eftersom kommunen er en af de største arbejdspladser i kommunen.
Men Henrik Kraglund analyserede lidt på tallene og drog sammenligningen med store virksomheder som Siemens og Bestseller, der i det sidste års tid har haft henholdsvis 32 og 8 sygedagpengesager.
Henrik Kraglund siger sjældent noget uforvarende. Men han brugte udtrykket »flere ressourcesvage personer« i kommunen som en forklaring på det høje sygefravær.
De ansatte knokler
Det var Inge Dinis (S) - som er tilbage efter sygeorlov - der synlig bevæget stod for det første angreb på Kraglund:
- Jeg fik hjertebanken, da du gav udtryk for, at de offentligt ansatte har færre ressourcer end de privat ansatte. Vores ansatte i kommune knokler med mennesker dagen lang. Jeg har været igennem et sygdomsforløb, og jeg har kun stor ros til overs for alle de medarbejdere og instanser, jeg har været igennem. Der er mennesker bag de 172 med sygefravær. Mennesker som gerne vil være en del af fællesskabet - det skal vi koncentrere os om.
Henrik Kraglund: - Det er ikke min holdning, at de offentligt ansatte er ressourcesvage. Men kommunens profil er, at vi er mere large, når vi ansætter folk. Mange private virksomheder er ikke den samme slags »socialkontor« som en kommune.
En hån mod de ansatte
Henrik Engedahl (V) tog det tunge skyts i brug:
- Det er en hån mod de medarbejdere, vi har ansat, at antyde, at kommunen er et slags socialkontor, sagde han - og føjede til, at der skal arbejdes med det høje sygefravær, som især skyldes stress og depression.
Også Helle Mathiasen (V) kom under et senere punkt ind på Kraglunds udmelding:
- Mine tæer krumme i skoen. Vores medarbejdere er langt fra ressourcesvage. Det er dedikerede medarbejdere, jeg møder rundt omkring i kommunen.
Sandheden er nok, at byrådspolitikerne talte en smule forbi hinanden. Og måske misforstod problematikken.
Det er nemlig sådan, at kommunen med sin position og netop på grund af mange ressourcestærke personer, har en forpligtigelse til at forsøge at tilknytte ressourcesvage personer i jobtilbud og støtteordninger.
Det var i hvert fald den snak, der udspillede sig efter mødet.
Henrik Kraglund er ikke sådan at kyse, så han kom tilbage til den egentlige udfordring i analysen:
- Sygefravær på grund af psykiske problemer og stress er højt. Der er tale om mennesker, som hurtigst muligt skal udredes. Ellers taber vi dem på gulvet.
Og det argument - kunne vist ingen erklære sig uenige i ...

