Corona-pandemi: Krisen har aktiveret kirkens innovative gen

Corona-lukningen har været årsag til både frustration, innovation og læring i de lokale kirker

30. juli 2020, 06.35

- Corona-krisen har lært os at formidle evangeliet på en anden måde. Vi har skullet justere på det undervejs, men det har godt kunnet lade sig gøre, siger Poul Erik Knudsen, der er provst for 24 sogne i Ikast-Brande Provsti. Foto: Troels Witter

IKAST-BRANDE-PROVSTI - Det kan vist ikke passe!

Det var den første tanke, der slog ned i Poul Erik Knudsen, da han i marts fik melding om, at kirkerne skulle lukkes helt for besøgende – både til gudstjenester og til hverdag.

Poul Erik Knudsen er provst i Ikast-Brande Provsti, og er dermed administrativ leder af de 24 sogne i provstiet. Derfor var det også hans opgave at sikre, at alle kirkerne overholdt de retningslinjer, der blev udstedt i forbindelse med forsøget på at standse den pandemi, der i starten af marts ramte Danmark.

Skiftende forholdsregler

Men det kunne passe. Kirkerne måtte lukke dørene for besøgende, for gudstjenester, konfirmationer, møder og meget andet, som skulle have samlet folk i kirker og sognehuse hen over foråret. I de efterfølgende uger har Poul Erik Knudsen skullet sætte sig ind i udmeldinger fra myndighederne og give dem videre til præster og menighedsråd. Udmeldinger, der løbende har ændret på kirkernes vilkår i takt med, at man er blevet klogere på at bremse smitten.

- Vi har jævnligt fået nye forholdsregler, og desværre har der også været lidt flimmer i kommunikationen af dem. Vi har blandt andet skullet finde ud af, hvordan vi kunne afvikle begravelser med de regler for deltagerantal, der har været gældende. Der har været nogle smertelige afgørelser at træffe – især, når der pludselig er kommet nye forholdsregler, som fra den ene dag til den anden betød, at man kunne have flere deltagere med til begravelsen. Det må vi selvfølgelig beklage overfor dem, der har lidt under beslutninger, der senere er blevet ændret, siger Poul Erik Knudsen.

Behov for klare meldinger

Han ved også, at de mange konfirmander og især deres forældre har været frustreret over, at konfirmationerne blev udskudt. Derfor fandt man i samråd med forældrene frem til en beslutning om at flytte årets konfirmationer til august – også selv om det ikke var det, konfirmander og forældre havde ønsket sig.

- Der er selvfølgelig mange forældre, der har haft behov for klare meldinger, fordi de stod med bookinger af lokaler. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med forældrene hurtigt tog en beslutning om at flytte konfirmationerne til august, hvor det ser ud til, at vi kan være rimeligt sikre på, at de bliver gennemført. Med de gældende regler kan vi lige nu samle 224 gæster til konfirmationerne i Ikast Kirke, siger Poul Erik Knudsen, der ud over at være provst også er en af Ikast Kirkes fire præster.

Digitale andagter

Da kirkedørene blev lukket i marts, opstod der et behov for at være kirke på andre måder. Her har de forskellige sogne haft ret frie hænder til at forsøge sig med at gå nye veje. Poul Erik Knudsen har blandt andet selv optrådt i digitale andagter, som Ikast Kirke har delt på hjemmeside og sociale medier.

- Det har været godt at prøve det af, og vi er gradvist blevet bedre til det. Det har fungeret fint som en nødløsning, og særligt omkring påske havde vi flere hundreder visninger af vores andagter. Vi har ikke tid og ressourcer til at filme og streame gudstjenester fremover, og der er måske heller ikke den samme interesse for det, men vi vil nok gå videre med muligheden for at bruge videohilsner på forskellige måder fremover, siger han.

Evangeliet på nye måder

Kirkerne har også afprøvet forskellige former for digitale møder og andre samtaleformer, mens der har været lukket for det traditionelle fysiske møde. Så på mange måder har de seneste måneders meget anderledes hverdag givet præsterne og kirken en læring, som man kan tage med sig videre.

- Kirkens innovative gen er blevet aktiveret under Corona’en. Vi har lært noget om at skulle formidle evangeliet på en anden måde. Vi har skullet justere på det undervejs, men det har godt kunnet lade sig gøre. Så har vi også lært, at folkekirken er en stor maskine, og selv om situationen kræver, at vi handler hurtigt, så er der en indbygget træghed blandt andet i vores kommunikationsgange, og det må vi sørge for at drage lære af. Og så har vi været i en situation, hvor vi som kirke ikke skulle negligere den utryghed og frygt, der kom til at fylde, men vi skulle sørge for at være med til at give folk håb – også selv om det har krævet andre former for nærvær, end vi er vant til, siger Poul Erik Knudsen.

Fakta om konfirmationer

Konfirmander og forår plejer at hænge uløseligt sammen. Men sådan bliver det ikke i år, hvor de planlagte konfirmationer blev aflyst på grund af Corona-krisen.

De lokale kirker har alle flyttet konfirmationerne til efter sommerferien. Der kan til den tid stadig være restriktioner på, hvor mange gæster, der må lukkes ind i kirkerne.

Når konfirmationsdatoen nærmer sig, kan man kontakte den enkelte kirke for at få mere at vide om, hvilke regler man skal rette sig efter til den tid.

De lokale konfirmationer er rykket til følgende datoer:

- Faurholt Kirke: lørdag 15. august

- Ikast Kirke: lørdag 15. august, søndag 16. august, lørdag 22 august og søndag 23. august.

- Christianshede Kirke: søndag 23. august.

- Bording Kirke: søndag 23. august og søndag 30. august.

- Fonnesbæk Kirke: lørdag 5. september.

- Isenvad Kirke: lørdag 19. september.