Et hav af julestjerner: Åbent hus hos Garland

Lørdag holdt Gartneriet Garland åbent hus, og det tiltrak rigtig mange besøgende

Udgivet:27. november 2019, 16.54

Læsetid:2 minutter

Julestjernerne er flotte og populære blandt de besøgende hos Garland, men de er også en udfordring at lave, fortæller gartner Lars Graversen. Foto: Tom Laursen

Jacob Hove
Debatredaktør| +45 96 26 37 11 | jah@herningfolkeblad.dk
Jacob Hove
Debatredaktør| +45 96 26 37 11 | jah@herningfolkeblad.dk
Færdiguddannet i 2010 fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syddansk Universitet. Ansat på Folkebladet siden 2017.
Se flere artikler af Jacob Hove

3 år siden

Ikast For mange i og omkring Ikast er det blevet en fast tradition at besøge Garland, der som tidligere år i lørdags holdt åbent hus.

På denne dag kan besøgende købe både julestjerner, pyntegrønt, adventskranse, juletræer, pynt og meget mere.

Gartner Lars Graversen står for produktionen og den daglige drift, og han vurderer, at der i løbet af dagen var »på den anden side af 500 mennesker«.

Et helt rødt tæppe

Selv stod han for at sælge julestjerner i lørdags.

- For mange af de besøgende er det en fast juletradition at komme her ud. Nogle kommer og henter deres faste ting og alle bliver imponeret, når de kommer ind i drivhuset og ser et helt rødt tæppe, siger Lars Graversen om julestjernerne.

Hvad angår julestjerner, så er de flotte, men de er også vanskellige at have med at gøre, fortæller gartneren.

- Det er det sværeste, vi laver herude, siger Lars Graversen.

- Det er et træ fra Sydamerika, som vi tager hjem til Danmark og putter i potter. Vi får dem hjem sidst på sommeren som bittesmå stiklinger med lidt rod, og så skal vi have dem til at gro i små potter - og der er mange, som gerne vil spise dem, og vi er et økologisk gartneri, så de er en udfordring, siger han.

Vokseværk

I løbet af dagen får Lars Graversen snakket med en masse mennesker, og dem han snakker med i drivhuset, vil gerne have råd og vejledning om bestemte blomster eller planter.

- Vi har også en blomsterbinder ansat, og hun snakker med de besøgende om, hvad folk selv kan lave derhjemme. Der er en rigtig hyggelig stemning sådan en dag, siger Lars Graversen.

Garland er både et professionelt gartneri og arbejdsplads for borgere i beskyttet beskæftigelse. Stedets slogan er »Garland får mennesker og planter til at vokse«.

Lars Graversen fortæller, at mange også kommer til åbent hus for at se stedet.

- Vi har omkring 40 personer herude. En del er her som del af et beskæftigelsestilbud, nogle er i et afklaringsforløb gennem kommunen, og så er der nogle unge her som en del af deres uddannelsesforløb. Folk er nysgerrige på stedet og vil gerne vide lidt om, hvad vi laver.

Til åbent hus var der både hjemmebagt kage og kaffe.

Der var både kaffe og hjemmelavet kage, da Garland slog dørene op. Foto: Tom Laursen
Mere end 500 besøgende kiggede forbi, da gartneriet holdt åbent hus. Foto: Tom Laursen