Livsstil: Lopper og vintage rammer tidsånden

Genbrugsbølgen har fået ekstra kraft i takt med klimadebatten. Den medvind mærker butikken Mettes Guldlopper

28. februar 2020, 11.00

Mette Andersen glæder sig over udviklingen i butikken Mettes Guldlopper. Foto: Jette Aaes

LIVSSTIL Fra sit søm på reolen kigger vortesvinet nærmest lidt overrasket med.

Lørdag formiddag vrimler det med gæster i gangene i Mettes Guldlopper. Nogle går afsøger med et koncentreret og erfarent blik de mange hylder for genbrugsguld, mens andre slendrer stille rundt og stopper op for at gensyns-smile over glemte sager fra engang. En enkelt lille dreng har fundet ud af at hygge sig med en gammel tegnserie i butikkens sofahjørne til formålet at hygge sig.

På den måde bliver de alle repræsentanter for en tendens, som har været stigende i de seneste år: At købe genbrug, gå på loppemarked eller shoppe vintage: Kært barn, mange navne.

- Jeg har haft drøntravlt. Det er så fedt, men det har også været hårdt, smiler Mette Andersen fra Bording, der for halvandet år åbnede sit genbrugs-koncept i Ikast.

- Jeg har altid været vild med loppeånden. Både måde at handle på og tanken om, at gode gamle ting bliver brugt igen. Måske på helt nye måder, siger hun.

Populært reolmarked

I loppemarkedsterminologi er butikken et såkaldt reolmarked. Mette Andersen stiller 147 standpladser i butikken til rådighed for interesserede sælger, og så sørger hun for at sælge varerne, holde orden i på de mange reoler og hylder samt skaber skiftende små inspirationsområder i butikken.

- Det er gået så stærkt, siden jeg åbnede. Ni gange har jeg haft ventelister på standpladser i butikken, og jeg er oppe på at have en hel del årslejemål på plads, fortæller hun.

Den udvikling hænger naturligt sammen med andelen af kunder i butikken, som på samme måde har været støt stigende.

- Jeg har mange faste kunder i butikken. Nogle helt fra Holland og Norge - og keramiksamlere fra Sjælland. Og så stiger andelen af lokale kunder også hele tiden. De kigger også forbi med jævne mellemrum, fordi udskiftningen af nogle lejere betyder, at der ofte er helt nye ting at kigge på, siger Mette Andersen.

Udover flow i varerne på hylderne tilskriver hun også tidsånden en del af ansvaret for den positive udvikling.

- Der er masser af tv-programmer om genbrug og vintage, og så betyder hele klimadebatten og tankegangen om at undgå køb-og-smid-væk, at flere får øjnene op for genbrugs-guld, siger Mette Andersen.

Successen er også blevet pladskrævende.

- Jeg har en rigtig god butik her, men jeg drømmer af og til om mere plads. Så jeg for eksempel kan skabe et Olsen Banden-rum og et rum til at lytte til gamle lp-plader. Jeg elsker at sætte fokus på gammelt kvalitet og gode gamle dyder, siger hun - og peger som eksempel på området med det udstoppede vortesvin, der kigger med fra sømmet, i selskab med en række udstoppede kolleger fra dyreverden.

Samtidig afviser Mette Andersen konkrete planer om at rykke i større lokaler.

- Hvis det sker engang, er det helt sikkert, at det stadig bliver her i Ikast, konstaterer hun.

Mettes Guldlopper er et såkaldt reolmarked, og flere gange har der været venteliste for at leje sig ind. Foto: Jette Aaes
Udstoppede dyr har fået et fællesområde i loppemarkedet. Foto: Jette Aaes
Lejerne fylder selv deres hylder op, mens Mette Andersen sælger varerne. Foto: Jette Aaes