Højris Haves tid som plejecenter er forbi: Sidste beboer er flyttet

Det nu tidligere plejecenter Højris Have har ikke længere beboere. På grund af centrets størrelse blev det tidligere på året vedtaget at lukke Højris Have

27. december 2021, 11.31

Højris Have er oprindeligt en gammel herregård med en smuk park og natur omkring. Det har længe været afgjort, at stedet skulle lukkes som plejecenter på grund af størrelsen. Nu er de sidste beboere flyttet. Foto: Flemming Hansen

PLEJECENTER Højris Have har ikke længere staus som hjem for borgere i Ikast-Brande Kommune.

De sidste beboere er flyttet fra stedet, oplyser formand for sundheds-og omsorgsudvalget, Frank Heidemann (S).

Siden 1958 har ejeren af Højris Have været Danske Diakonhjem, som har etableret et plejecenter ud fra en driftsaftale med Ikast-Brande Kommune.

Højris Have, som stedet officielt blev omdøbt til i 1991, var med sine 15 boliger det mindste plejecenter i kommunen.

- Som en del af Ikast-Brande Kommunes »Plejeboligstrategi 2021-2035«, hvor det fremgår, at nye plejecentre minimum skal bestå af 48 boliger, er det ønsket, at kommunen skal have fokus på større plejecentre, lyder det fra udvalgsformanden.

Sikkerhed og økonomi

Frank Heidemann og det øvrige udvalg fremhæver blandt årsagerne sikkerheden i at have større centre.

- Der er dels noget økonomi i det, men der er også noget sikkerhed i, at man har alle de kompetencer, man skal have på kommunens plejecentre. Det har som sådan ikke noget at gøre med, at små steder har færre kompetencer. Vi ser bare, at når det er så lille et sted, er de meget sårbare ved sygdom. Hvis en specialist, som centret kun har én af, ikke er til stede, giver det udfordringer, lyder det fra Frank Heidemann.

Fin dialog med beboerne

Det var desuden tidligere besluttet, at Højris Have frem til lukningen skulle »kobles« til Plejecenter Bøgildlund, som lige nu er i færd med at udvide.

- De sidste beboere er dog flyttet på henholdsvis Kærmindeparken i Bording og Grønneparken i Ikast. Personalet kunne simpelthen ikke lave en vagtplan på Højris Have. Det har samtidig været vigtigt for os, at ingen skulle flyttes med tvang, men heldigvis har vi haft en rigtig fin dialog med beboerne og de pårørende, roser Frank Heidemann.

Udvalgsformanden kan ikke give et svar på, hvad kommunen vil fremadrettet med den fredede bygning på matriklen, som i alt tæller 21.519 kvadratmeter.

Fremtid klarlægges

Flere idéer har imidlertid har været oppe at vende. Heriblandt andre typer af boliger.

Derudover har borgmester Ib Lauritsen (V) tidligere sagt følgende:

- Den fredede del skal naturligvis blive stående, og den store park bagved er et aktiv for lokalområdet, så der er ingen tanker om at udstykke den. Overhovedet ikke, sagde Ib Lauritsen i april.

Frank Heidemann henviser til, at det kan blive en arbejdsopgave i det kommende år.

- Nu får det nye byråd mulighed for at se på, hvad de vil gøre med Højris Have. Det skal blive spændende at følge, fortæller Frank Heidemann på sit sidste udvalgspressemøde som formand for sundheds- og omsorgsudvalget.

Ved seneste valg genopstillede han ikke, og dermed bliver byrådsmødet på mandag det sidste for den mangeårige politiker.