Lokale kor åbnede musikfestival

Kor fra Engesvang, Ikast og Nørre Snede deltog i samarbejde med professionelle sangene i samarbejde med lokale amatører

Udgivet:02. november 2021, 09.13

Læsetid:3 minutter

En situation fra prøverne, der fandt sted lørdag og søndag, og hvor amatører øvede sammen med professionelle. Foto: Privatfoto

FESTIVAL Engesvang Musikforenings kor, EKKO, har sammen med Hærvejskoret fra Nørre Snede og Den Totale Dekadence fra Ikast været del af åbningskoncerten for Klassisk Musik Festival, der søndag startede i Herning Kongrescenter.

De tre amatørkor var slået sammen til et stort kor, der dels sang nogle sange alene og dels indgik i forestillingen Elverskud sammen med tre professionelle sangere. Den kunstneriske ledeler af hele forestillingen var den internationalt kendte pianist Ulrich Stærk. Han ikke alene akkompagnerede, han indstuderede også med både kor og solister, så den to timer lange koncert blev en stor oplevelse for publikum.

Han var også en stor oplevelse for de omkring 75 korsangere fra de tre kor. Alle tre kor havde i ugerne op til øvet hver for sig med deres gene korledere, men fredag aften mødtes alle korsangere med Ulrich Stærk, der føjede korene sammen og rettede på tempo, udtale, dramatik, følelser og så videre. Det foregik med højt humør, anekdoter og sjove kommentarer.

Hele lørdag var øvedag, hvor de tre professionelle solister blev koblet på, nemlig den meget erfarne alt-sanger Ulla Kudsk Jensen, sopranen Mariann Ravnkilde Mikkelsen og barytonen Daniel Tobijanski.

Sidstnævnte er ganske godt kendt på egnen. Han er opvokset i Pårup – med polske forældre – og han trådte nogle af sine musikalske barnesko i Engesvang Kirke. Han er i øjeblikket i gang med en sanguddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Selve uddannelsen er han færdig med til sommer, man han håber på, at han kan få lov til at til at fortsætte med en solistuddannelse.

Prøverne fortsatte søndag i Herning Kongrescenter, hvor der blev øvet endnu mere med overgange mellem solister og kor, inden det hele gik op i den store helhed ved koncerten med flotte kjoler, blomster og spotlys.

Travlhed hos Ekko

Temaet for koncerten var danske romantiske sange fra 1800-tallet, altså musik af Peter A. Heise, J.P.E. Hartmann og ikke mindst Niels W. Gade, der på den tid var en af Europas mest feterede komponister. Anden del af koncerten bestod af Gades forestilling Elverskud. Forestillingen er med i den danske kulturkanon, som et kunstværk, alle danskere bør kende noget til. – De fleste kender sikkert også til Gades melodi til »I Østen stiger solen op«, som altså ikke er den melodi, man bruger i skolerne, men den der indgår i den sørgmodige historie om Hr. Oluf, der blev lokket af elverpigerne – og forgiftet, da han alligevel foretrækker sin elskede derhjemme.

Koncerten forløb udmærket, fortæller formanden for Engesvang Musikforening, Stig Skovbo, der normalt akkompagnerer Ekko og derfor kunne sætte sig ned som publikum.

- Det var rigtigt godt. Det var stort at opleve så meget lyd og så godt stemmerne var afstemt efter hinanden. Det var dejligt at opleve vores kor i sådan en professionel sammenhæng, siger Stig Skovbo.

Og Ekko kan ikke bare hvile på laurbærrene. Allerede seks dage efter koncerten venter den næste koncert. Koret medvirker i koncerten »Krig og fred« i kulturhuset i Engesvang lørdag 6. november. Her skal koret synge tre sange, der handler om krig og fred, og en af sangene er en verdenspremiere, idet sangen »Lille som stor« er skrevet af Stig Skovbo til en forestilling, der skal opføres på Klosterlund Museum til maj.

De professionelle medvirkende i koncerten ligger heller ikke på den lade side i de kommende dage. Sopranen Mariann Mikkelsen, der sang elverkongens datter i Elverskud, kan man torsdag aften opleve ved en koncert i Engesvang Kirke.

Her vil hun synge danske sange. Og hun vil akkompagnere sig selv på klaver og keltisk harpe.