Munklindehus fyldte 50 - godt og vel

I over 50 år har Munklindehus dannet rammen om et utal af fester - lørdag var turen så kommet til at fejre huset selv

Udgivet:26. august 2023, 18.00

Læsetid:3 minutter

Formanden for Munklindehus udenfor det jubilerende forsamlingshus. Kirsten Jensens største jubilæumsønske er et nyt tag.

Flemming Thulstrup
Journalist

JUBILÆUM Der har været holdt et utal af runde fødselsdage, svendegilder, konfirmationer og bryllupper af alle slags, og det er langt fra blot borgerne i landbyen, der har haft glæde af egnens forsamlingshus.

Gennem mere end fem årtier har Munklindehus været mødested, når der skulle fejres eller mindes.

- Faktisk blev Munklindehus indviet i 1972, men der gik lidt kuk i det hele nok på grund af corona, så vi ventede altså med at markere jubilæet til i år, smiler Kirsten Egeberg Jensen, der samtidig kan fejre noget nær 25 års jubilæum som formand for forsamlingshusets bestyrelse.

- Det har overvejende været sjovt. Vi har et velfungerende forsamlingshus, der er eftertragtet, siger Kirsten Jenssen.

Hun mener, at en årsag til, at Munklindehus er så populært skyldes, at forsamlingshuset altid er flot rengjort og med sine flotte udenoms-arealer fremstår indbydende.

Det med rengøringen er i øvrigt en frivillig tjans, der går på skift blandt landsbyens beboere.

Ingen gæld

Og netop sammenhold og fælleskab er nøgleord for de dyder, der i sin tid var med til at rejse Munklindehus.

Tidligere havde landsbyen Mejerisalen midt i byen som festsal, men den blev for utidsvarende, og i starten af 1970’erne blev man derfor enige om at bygge et forsamlingshus og fandt et stykke velegnet jord et par hundrede meter øst for Munklinde.

Mange ville nu have henvendt sig til banken for at få et lån til formålet, men i Munklinde tacklede man det anderledes.

Her blev der solgt andelsbreve til det kommende forsamlingshus, og på den måde blev pengene rejst, så man ikke skyldte en nikkel, da huset stod færdigt. Den endelige regning lød på 208.951 kroner.

Dilettant

Det kunne man blandt andet ved selvsyn konstatere, da Munklindehus lørdag eftermiddag holdt åbent hus i anledning af jubilæet.

Kirsten Jensen og resten af bestyrelsen havde i den forbindelse lavet en flot plancheudstilling, der fortalte om forsamlingshusets historie.

Forsamlingshuset har holdt sig særdeles godt.

- Vi har også gennem tiden fået renoveret en del. Også her har vi modtaget støtte fra kommunen og fonde samt selv sparet op, så vi ikke har nogen form for gæld. Den næste store økonomiske opgave bliver udskiftning af taget, siger Kirsten Jensen.

I løbet af de 50 år, hvor Munklindehus har været omdrejningspunkt for den lille landsby i den nordligste del af kommunen, er der naturligvis også opstået faste traditioner.

Der er den årlige grisefest, hvor Munklindeborgerne nyder helstegt pattegris og hinanden ved et stort arrangement i efteråret, og så er der naturligvis den årlige dilettantforestilling. Det er ikke blot borgerne i Munklinde, der morer sig over de lokale kræfter på den lille scene. De årlige forestillinger er blevet fast indslag for mange pensionistforeninger og lignende, der år efter år valfarter til dilettantforestillingernes hovedstad i Ikast-Brande Kommune.

Der plejer at være tre forestillinger, og i forbindelse med jubilæet var der programmer fra samtlige de forestillinger, som er blevet opført på stedet.

Munklinde fejrede lørdag sit forsamlingshus, og der kom pænt med gratulanter.
Søjler her er fyldt med programmer for de dilettantforestillinger, der i årenes løb er gået hen over scenen i Munklindehus
I anledning af jubilæet var der lavet en placheudstilling, der fortalte historien om Munklindehus fra idé og frem til i dag.