- Jeg har verdens bedste job

I 20 år har Flemming Broe været med til at udklække talenter i FC Midtjylland

16. august 2020, 04.00

Akademichef Flemming Broe har haft masser af sejre og talenter at smile over i årenes løb. Her ses han under fejringen af klubbens seneste danske mesterskab i U19 Ligaen sidste år. FCM har vundet U19 Ligaen otte gange siden 2005. Foto: Flemming Hansen

AKADEMICHEFEN Fodbold, udvikling og mennesker har altid fascineret Flemming Broe, og i 20 år har han kunnet kombinere netop de tre elementer i en succesfuld cocktail hos FC Midtjylland.

Akademichefen fejrer denne sommer 20 års jubilæum i klubben. Helt præcist rundede han de 20 år i FCM 1. juni. Samme dag genoptog førsteholdet Superligaen efter corona-pausen med en hjemmekamp mod AC Horsens og det største drive-in-arrangement, fodboldverdnen måske nogensinde har set.

Fejringen af jubilæet foregik i ro og mag et par dage tidligere.

- Man måtte jo ikke samles ret mange mennesker på det tidspunkt på grund af smitterisikoen, men vi fik en rigtig god kage på kontoret, og det var en fin dag, siger Flemming Broe.

Hvis det går, som han håber, bliver der også et 25-års- og et 30-årsjubilæum at fejre i fremtiden.

- Meget gerne. Jeg har jo verdens bedste job, siger akademichefen og begrunder:

- Det er fantastisk, når man ser de unge mennesker få deres drømme opfyldt. Når man står og ser dem få debut i Superligaen, eller når der er Champions League i fjernsynet, og nogle af vores drenge er på banen. Det er jo spillere, vi har kendt siden, de var 14-15 år, og vi har fået et specielt forhold til dem og deres familier.

- Hver eneste gang er der jo mange, der har en andel i succesen. Vi har gjort det sammen. Det kan jeg rigtigt godt lide, forklarer Flemming Broe.

Rejsen begyndte i Skarrild

Han var selv med til at skabe akademiet. Sammen med Claus Steinlein var Flemming Broe i februar 2003 på en inspirationstur med DBU og en stribe danske fodboldledere. Turen gik til det succesfulde fodboldakademi i Nantes Atlantique i Frankrig.

Året efter slog FCM dørene op for Danmarks første fodboldakademi.

- Et jubilæum er jo altid en naturlig anledning til at tænke lidt tilbage på den rejse, man har været på, siger Flemming Broe.

Hans egen rejse begyndte med opvæksten i Skarrild og senere i Brande. Det var også i de to byer, han sled sine første fodboldstøvler i stykker for Skarrild IF og Brande IF.

- Da jeg voksede op, spillede vi fodbold før skole, i frikvarterne og igen, når vi fik fri. Det fyldte meget i dagligdagen for mange drenge dengang. Jeg cyklede også tit fra Brande til de store kampe i Ikast. Jeg husker tydeligt kampen mod Vejle i foråret ’83, da Allan Simonsen lige var vendt hjem til dansk fodbold. Der var 12.500 tilskuere på stadion, fortæller jubilaren.

- Men min egen fodboldkarriere er ikke noget at skrive om. Jeg tror, jeg fik en enkelt kamp i serie 2 for Brande som det højeste på seniorplan, smiler Flemming Broe.

Træner for Bak og Ankersen

Jobbet som ungdomstræner havde Broe også selv i mange år. Han begyndte som 20-årig i Brande IF, og som 28-årig kom han til Ikast FS. I begyndelsen var han assistenttræner for ynglingeholdet, og det blev også til tre sæsoner som cheftræner på U17.

- Det var et rigtigt stærkt U17-hold. Vi havde blandt andre Rasmus Ankersen (senere akademitræner og i dag FCM’s bestyrelsesformand, red.) og Kristian Bach Bak (FCM’s nuværende assistenttræner, red.), fortæller Flemming Broe.

I den sidste sæson som U17-træner i Ikast FS var han allerede begyndt i FC Midtjylland.

- Jeg var leder af vores scouting af ungdomsspillere i nogle år. Det var selvfølgelig helt andre forudsætninger end i dag. Vores scouting begynder meget tidligere nu, og mange af de spillere, vi byder velkommen på akademiet, har jo været en del af vores setup for U13-, U14- og U15-spillere. I dag har vi også scouting af nordiske spillere, fortæller Flemming Broe.

- Jeg kørte et parløb med Claus (Steinlein, red.) i mange år. Det tog selvfølgelig ekstra fart efter turen til Nantes og skabelsen af akademiet, tilføjer han.

18 år som skolelærer

Jobbet på akademiet greb om sig og efter 18 år som folkeskolelærer på Præstelundskolen i Brande, valgte Broe at hellige sig fodbolden som talentchef på akademiet, der i de år havde Claus Steinlein som øverste leder.

I 2012 blev Steinlein gjort til sportsdirektør i hele klubben, og Flemming Broe blev akademichef.

- Vi har haft en enormt stor kontinuitet på akademiet. Folk som Svend Graversen, Kenneth Andersen, René Andersen og Søren Bjerg har jo været med stort set hele vejen. Vi kender hinanden rigtigt godt og har en flad ledelsesstruktur imellem os. Vi taler om tingene. Det er en af vores styrker, siger Flemming Broe.

58 har nået Superligaen

Siden akademiet slog dørene op i 2004, har hele 58 akademister fået debut i Superligaen, og selv om konkurrencen om landets største fodboldtalenter er skærpet i de senere år, sender akademiet stadig mange spillere op i FCM’s førsteholdstrup.

Eksempelvis var hele syv tidligere eller nuværende akademi-spillere i en netop afsluttede sæson med til at vinde guld for FCM: Rasmus Nicolaisen (årgang 1997), Mikael Anderson (1998), Frank Onyeka (1998), Nicolas Madsen (2000), Nikolas Dyhr (2001), Oliver Sørensen (2002) og Aral Simsir (2002).

- Brian Priske - og vores tidligere cheftrænere - har modet til at give dem chancen. Det er selvfølgelig også en vigtig faktor i vores succes, fastslår Flemming Broe efter de første 20 år i FC Midtjylland.