Bysbarnet og basunen: Ringblom giver KMF-koncert i Bakkehuset i Ikast

Bysbarnet Ebbe Ringblom vender hjem med sin basun i bagagen og giver KMF-koncert i Bakkehuset med pianist

30. oktober 2020, 09.54

Ebbe Ringblom har gjort basunen til sin levevej. Nu kan man høre ham i Bakkehuset ved en KMF-koncert. FOTO: PRIVAT

IKAST

Han har gået i lokalet og lånt drengebøger, dengang for mange år siden, da det var et bibliotek. Han har spillet koncert der sammen med sin far. Og nu vender bysbarnet, Ebbe Ringblom, endnu engang tilbage til sin hjemby for at giver koncert med sin trækbasun i Bakkehuset.

Det sker i forbindelse med den klassiske musikfestival, KMF 336, og koncerter afvikles – under Corona-sikre vilkår – mandag den 2. november. Med sig har han musiker-kollegaen, Signe Buch Ladefoged, der sætter sig ved Bakkehusets Steinway-flygel.

Og der kommer til at blive serveret klassiske toner i den smukke og afslappende ende af skalaen, som der står i programmet.

-Vi har taget en del kendte komponister og spiller deres smukke sange og arier. Selvfølgelig med basunen som ”stemme” – men det er et folkeligt program, så folk ikke behøver at komme med den store klassiske forståelse – men bare kan nyde god musik, siger Ebbe Ringblom, der har trådt sine barnesko i Ikast.

I dag er han 56 år, bor med sin hustru og to børn i Viborg, hvor han gennem 28 år har været en del af Prinsens Musikkorps, som han endda i en periode var leder af.

Opvokset med musik

Ebbe Ringblom er vokset op i et hjem med masser af musik, som søn af nu afdøde rektor på seminariet og pianist Hilding Ringblom.

Han startede med at spille basun i FDF’s orkester i Ikast, havde oprindelige planer om at kaste sig over klaveret. Men endte med at falde for basunen, der jo både kan spille jazz og klassiske – og dermed bruges i big bands og klassiske sammenhænge.

-For mig er musik forskellige genrer, som det handler om at leve sig ind i. Hvad enten det er bebob eller klassisk, siger Ebbe Ringblom, der blev uddannet på konservatoriet i Århus.

Igennem årene har han optrådt og spillet i mange sammenhænge. Som dirigent, solist, på turneer med andre musikere. Han leder et big band på musikskolen i Viborg og spillede selv med i Klüvers Big Band under studietiden i Århus.

Det er med andre ord et erfarent bysbarn, der vender sig tilbage og glæder sig til at spille i ”min by”, som han stadig opfatter Ikast som.

Koncerten er en del af den klassiske musikfestival i Herning og Ikast, som finder sted i dagene 28. oktober-15. november – fordelt over i alt 336 timer. Deraf navnet KMF 336.