Afsked med tak og tårer

Der var masser af gæster, musik og rosende ord, da International School Ikast-Brande i går holdt afskedsreception for skoleleder Ricardo Passo

Udgivet:20. december 2019, 06.13

Læsetid:4 minutter

Der blev sagt farvel med både kram, salsatrin og flotte børnetegninger, da Ricardo Passo i går tog afsked med International School of Ikast-Brande. Foto: Tom Laursen

3 år siden

IKAST I love you. Skrevet med sirlig 2. klasses håndskrift på en farverig tegning og leveret personligt med et oprigtigt udtryk i øjnene. Budskabet fra eleven, reglementeret klædt i skoleuniform, blev gengældt med et bredt smil og et højlydt: "And I love you too."

Modtageren i døren til International School Ikast-Brande (ISIB) i Ikast var skoleleder Ricardo Passo, der tirsdag tog imod eleven og alle øvrige gæster til sin afskedsreception. Efter syv succesfulde år på posten har Mr. Passo valgt at sige sin stilling op. Og som den håndtegnede hilsen blev afskeden med den populære skoleleder både glad og følelsesladet.

Allerede til middag samledes alle skolens elever med Mr. Passo til en samling, der blev lang, fordi alle, der havde lyst, kunne sige et par ord til deres skoleleder.

- Jeg var overrasket og meget berørt over, hvor mange af børnene, der ønskede at sige noget til mig. Jeg blev for eksempel drillet med min udtale af bestemte ord, en talte om min måde at smile stort og højt på, en anden lavede sjov med mit hår - eller mangel på samme, sagde en tydeligt rørt Ricardo Passo.

Enestående ambassadør

Midt på eftermiddagen strømmede gæsterne til den internationale skole på Bøgildvej til den officielle reception, og her sad den afgående skoleleders glæde, taknemmelighed og følelse igen helt uden på habitten og de sædvanligvis nypudsede sko. Ikke mindst under rækken af taler, som blev indledt af formanden for skolens bestyrelse, Kurt Møller Pedersen:

- Du har haft en stor andel i skolens udvikling fra de oprindelige 12 elever til i dag over 200 her i denne state of the art skolebygning. Du har været en enestående ambassadør, samtidig med at du har en stor andel i det fællesskab og den glæde, man altid fornemmer her på skolen. Her har du skabt en fin balance mellem flotte resultater, udvikling og den vigtige trivsel. Her har alle både elever og medarbejdere fået en stemme, man bliver hørt og respekteret. Fortællingen om dig er en historie bestående af mange historier, sagde bestyrelsesformanden.

I afskedsgave overrakte forældrerepræsentant og næstformand Rikke Askou Harvey på vegne af bestyrelsen en skulptur skabt af den midtjyske kunstner Palle Mernild:

- Den hedder To Lead the Way, og det har du i den grad gjort for os alle. Det vil vi altid være dig taknemmelig for.

At være hjemme langt væk hjemmefra

Som forælder på skolen takkede byggeudviklingsdirektør Bo Olesen også Ricardo Passo - blandt andet med et musikalsk indslag med det unge midtjyske sangtalent fra Lund Peter Damgaard, der blandt andet synger i Herning Kirkes Drengekor. Inden borgmesteren Ib Lauritsen fik ordet:

- Jeg har flere gange besøgt dig på skolen og har mødt elever, der har udviklet sig og ved, hvad de vil. Det er præcis det, der har været dit fokusområde. Du har udviklet en skole, som er blevet et fyrtårn. Ikke bare lokalt i vores samfund men i hele landet, sagde borgmesteren.

Inden to lærerrepræsentanter på vegne af kolleger satte personlige ord på deres skoleleder: Hans talegaver, hans ukontrollerede latter, salsa for fuld musik, den åbne dør. "Vi kommer til at savne dig, men glæder os over, at du efterlader en skole, hvor vi føler os hjemme, selv om mange af os bor meget langt væk fra familie og venner", lød en af de personlige hilsner fra medarbejderne.

Arbejdsløs og alt kan ske

Efter mere musik med lokalt islæt - denne guitarist og sanger Morten Rune, der er tidligere musikelev på Ikast-Brande Gymnasium, sluttede en af skolens oprindelige initiativtagere, tekstildirektør Niels Laurids Thygesen, talerækken af.

- Jeg husker endnu, da jeg hentede dig i Karup Lufthavn, da du efter de første Skypesamtaler skulle besøge skolen. Du var en af over 60 ansøgere til jobbet. Først tænkte jeg, at du var ulastelig klædt, en flot gentleman. Men da jeg oplevede, hvordan du mødte børnene, på hug, så du var i øjenhøjde med eleverne i de mindste klasser, var jeg ikke i tvivl: Du var den rette mand til jobbet. I dag, hvor elevtallet har rundet 200 kender du stadig børnene ved navn. Det har altid imponeret mig. Nu skal vi som skole se fremad og videreføre dit fundament. Det bliver spændende.

Mens Ricardo Passo selv brugte både håndryggen og salsatrin til at fortrænge sine følelsesladede tårer, glædede han sig over de mange rosende ord og taler, inden han nu selv også skal i gang med at se fremad.

- Jeg er arbejdsløs. Men det betyder også, at alt kan ske. Jeg er spændt på, hvad der gemmer sig af udfordringer til mig i København, siger Ricardo Passo, der fremover slår sig fast ned i hovedstaden, hvor hans partner Nikolaj bor.

Blandt gæsterne ved Ricardo Passo afskedsreception var Ikast-Brandes borgmester Ib Lauritsen. Foto: Tom Laursen