En dag med slag i

Udgivet:24. februar 2023, 16.00

Læsetid:3 minutter

Tvillingerne Emma og Maria Bach var blandt de mange børn, der deltog i Vores Ikasts fastelavns-arrangement. Foto: Linna Grøn

Flemming Thulstrup
Journalist

7 måneder siden

IKAST I en tid, hvor royale mister deres fine titler, var det i denne weekend befriende at konstatere, at der er adskillige, der har bevaret outfittet som vaskeægte prinsesser.

Blandt de utallige af slagsen var tvillingerne Emma og Sofia Bach, der blev spottet i den lange kø i Strøgcentret, hvor de bare ventede på at få lov til at slå løs uden at risikere en tiltale for vold.

De to fire-årige piger stod der og lignede i den grad prinsesser med strutskørter og diademer.

Rundt om dem stod blandt mange andre Spiderman, en judokæmper, et pindsvin, en havfrue, Hulk, en racerkører, Julemanden, og Tigerdyret.

De var alle under seks år, og foran dem ventede to ophængte tønder blot på at blive slået i stykker.

Tønderne fik dog lov til at vente lidt endnu, mens Jan Birk Knudsen fra Vores Ikast oplæste de gyldne regler for at slå katten at tønden.

Det handlede først og fremmest om at passe på hinanden og dele indholdet, når tønderne på et tidspunkt blev slået så meget til pindebrænde, at de lækkede med lækkerier.

- Og skulle vi så ikke synge fastelavnssangen, foreslog selvsamme Vores Ikast-chef.

Boller op

Forslaget blev modtaget uden den store begejstring blandt de udklædte børn, hvoraf de fleste blot drømte om en fremtid som kattekonge eller-dronning eller i det mindste et par håndfulde af sukkergodt fra tønderne.

De fleste sang dog pænt med på boller op og boller ned. Formentlig bare for at få det overstået, og herefter gik de så endelig i gang.

Emma og Maria var blandt de omkring 100 fremmødte børn, der greb køllen og gav tønden et ordentligt slag, og som reglerne i tøndeslagning foreskriver, så gik det slag i slag.

Enkelte af de små bare snittede tønden, hvilket måske var et taktisk kneb, mens andre gav de sagesløse tønder et så kraftigt slag, at man kunne have mistanke om, at de havde øvet sig derhjemme, inden de troppede op til fastelavnsfest i Strøgcentret.

Sikker festdag

Det var først de yngste op til seks år, der slog to tønder i stykker, og herefter kom turen så til de ældre børn, der også havde to tønder at slå efter.

Alle tønderne var i øvrigt som sædvanligt flot malet af børn i Villavejens Børnehus, måske hjulpet lidt på vej af en pædagog eller to.

Arrangementet i Strøgentret var bare et af rigtig mange rundt om i hele Ikast-Kommune, hvilket beviser, at traditionen med at holde fastelavn fortsat lever i bedste velgående, skønt den gode gamle danske tradition har været noget udfordret af den amerikansk-inspirerede halloween.

Samtidig kan landets mange fastelavns-entusiaster glæde sig over, at fastelavn ikke indgår som en af de officielle helligdage, hvilket skulle sikre traditionen mod overgreb fra skiftende regeringer.

Der var smæk for skillingen, da der blev slået til tønden. Belønningen faldt lidt senere, da tønden sprang læk, og det væltede ud med sukkergodt. Foto: Linna Grøn
Der deltog omkring 100 udklædte børn, der aldersmæssigt blev fordelt i to kategorier, da Vores Ikast inviterede til fastelavnsfest. Foto: Linna Grøn