Børn har også brug for et rum hvor de kan tale om sorgen

I Ikast Kirke arrangeres sorggrupper for børn og unge, der har mistet en af dem, de holder allermest af. Gennem samtalen får de en oplevelse af ikke at være helt alene med sorgen

Udgivet:07. oktober 2022, 09.48

Læsetid:4 minutter

Billedtekst: I sorggruppen får børnene en oplevelse af, at de ikke er de eneste, der skal lære at leve med sorgen. Her møder de andre børn, der også kender nogle af de følelser, der følger med tabet.

1 år siden

SORG At miste en af vores kære er noget af det sværeste, vi skal igennem som mennesker. Vi ved godt, at det kommer til at ske, men vi kan aldrig forberede os på, hvordan vi lærer at leve med tabet.

Sådan er det for voksne – og sådan er det i høj grad også for børn og unge, som møder tabet og sorgen for første gang. Ikast Kirke tilbyder hjælp til nogle af de børn gennem særlige sorggrupper, hvor børnene får mulighed for at sætte ord på det, der er allersværest.

Føler sig anderledes

Gennem Kræftens Bekæmpelse, lokale skoleledere, Familiehuset eller kommunens PPR og socialrådgivere kommer diakonipræst Birthe Møberg i kontakt med børn, som har mistet. Måske en far eller en mor. Måske søskende eller måske bedsteforældre, de har været særligt knyttet til. Sorg er ikke en målbar størrelse, så gennem en indledende samtale finder Birthe Møberg sammen med barnet ud af, om en sorggruppe kan være den hjælp, barnet har brug for.

- Børn kan føle sig meget anderledes, når de har mistet mor eller far. Det kan være særligt svært for børn i teenagealderen, hvor det kan betyde meget ikke at virke anderledes i andres øjne, siger Birthe Møberg.

Fællesskab med jævnaldrende

Gennem sorggruppen får børnene en oplevelse af, at de ikke er de eneste, der skal lære at leve med sorgen. Her møder de andre børn, der også kender nogle af de følelser, der følger med tabet. Undersøgelser viser, at fællesskabet med andre i en lignende situation er noget af det vigtigste for, at børn og unge kan komme videre i livet efter at have mistet en pårørende.

Sorggruppen er sammensat efter alder, så børnene kan møde nogenlunde jævnaldrende børn. I sorggruppen taler børnene sammen om det der fylder, og der bliver også sat forskellige temaer på programmet. Det kan for eksempel være skyldfølelse eller frygten for at miste den, man har mistet. Børnene bestemmer selv, hvor meget de har lyst til at fortælle.

Et trygt rum til svære samtaler

Et sorggruppeforløb for børn strækker sig typisk over 12 gange, og her får børnene en oplevelse af et trygt rum, hvor der er plads til de svære samtaler. Ind imellem er der børn, der er med på to forløb, hvis der er behov for det.

- Børnene oplever tit, at ingen snakker om sorgen, når der er gået noget tid. Efter måske bare en måned holder kammeraterne op med at spørge. Så er der en fornemmelse af, at man er ”kommet videre”. Men børnene har tit et stort behov for at fortælle om deres savn og tanker til nogen, fortæller Karen Bastrup, der hjælper som frivillig tovholder på gruppesamtalerne ved sorggrupperne. Hun har været med i sorggruppearbejdet i Ikast siden 2018, og hendes erfaring er, at der i bund og grund ikke er stor forskel på børns og voksnes sorg, selv om samtalen selvfølgelig er meget forskellig afhængig af alderen.

Hjemløs kærlighed

Fælles for børn og voksnes sorgbearbejdelse er et behov for at få knyttet savnet til de gode minder, man sidder tilbage med.

- I sorggrupperne sætter vi hastigheden ned og folder historierne ud. Vi skal i dybden med de gode minder og de fortællinger, som knytter sig til den, man har mistet. For det er i de minder og de historier, vi kan mærke, at vi har kunnet elske et andet menneske ubeskriveligt højt, og det er skal vi tage med os videre i livet. Sorg er hjemløs kærlighed, og hvis vi ikke kunne føle sorg, ville vi være fattige som mennesker – uanset om vi er børn eller voksne, siger Birthe Møberg.

Samtalerne i sorggrupperne er også tit præget af smil og latter, for der er også plads til de sjove historier.

Tilliden er en gave

Sorg er ikke noget, man kommer over. Det er noget, man skal lære at leve med, og i løbet af sorggruppen bliver børnene bedre rustet til et liv uden en af dem, de holder allermest af. Sorggruppelederne og børnene kommer i løbet af samtalerne meget tæt på hinanden, og det betyder meget for Birthe Møberg og Karen Bastrup.

- Det er en gave for os at opleve børnenes tillid. De viser os en kæmpe tillid, når de lukker os ind i det, der er allersværest for dem, siger Karen Bastrup.

FAKTA: Sorggrupper for børn og unge:

For børn og unge på 8-17 år

Sorggruppen er for børn og unge, der har mistet en pårørende

Grupperne inddeles efter alder og antal deltagere

Gruppeforløbet består af samtale, læsning, kreativitet, bevægelse og leg ud fra børnenes alder

Mødested: Ikast Kirkecenter, Rådhusstræde 15

Kontaktperson: diakonipræst og psykoterapeut Birthe Møberg, tlf. 23342790