
10. gang bliver sidste gang: Art Workshop i Gludsted stopper
Til sommer holdes International Art Workshop for sidste gang i Gludsted. Efterfølger efterlyses
Udgivet:01. november 2019, 13.45
Læsetid:3 minutter
Fernisering på Art Workshop på Gludsted Friskole, hvor kunstenere fra hele verden har arbejdet på kunstværker. Foto: Jørn Deleuran
4 år siden
Gludsted The International Art Workshop afholdes for 10. gang i Gludsted. Det sker fra 29. juni til 12. juli næste år.
10-årsjubilæet kommer samtidig til at markere afslutningen på, at workshoppen afholdes i den midtjyske landsby. Det skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
Dermed afsluttes en æra, der startede, da Gludsted i sin tid overtog den internationale workshop fra Kulturremisen i Brande og gjorde den til sin egen ved at tilpasse og udvikle den, så den fungerede i forhold til de nye præmisser.
Således blev en unik ramme etableret. En ramme, der gennem årene har været et intimt og internationalt mødested, hvor styregruppen årligt med hjælp fra mellem 60 og 80 borgere af Gludsteds 300 indbyggere har sat den midtjyske landsby på landkortet, såvel nationalt som internationalt.
Kunstnerne arbejder
Således er mere end 30 japanske kunstnere vendt tilbage til millionbyerne Nagoya og Osaka, 20 brasilianske kunstnere er kommet og er blevet ambassadører, og derudover et utal af europæiske og danske kunstnere, der alle med baggrund i deres deltagelse i The International Art Workshop har fortalt vidt og bredt i kunstnermiljøer med varme om det helt unikke sted, der år efter år gæstfrit tog imod dem og skabte en intim ramme for international netværksdannelse og venskaber.
Der har været dialoger på kryds og tværs mellem kunstnere, borgere fra Gludsted og andre besøgende, der gennem årene har taget mod tilbuddet om at følge processen i kunstnernes arbejde og selvfølgelig også at opleve de færdige resultater. Adskillige møder har gennem årene udviklet sig og har afstedkommet adskillige sideprojekter.
Således blev workshoppen i Gludsted i 2017 en del af fejringen af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad ved at inkludere Kunsthallen og Landsbyerne. I den forbindelse realiserede borgere sammen med kunstnere fra Japan og Danmark blivende værker i byrummet, et tiltag, der de sidste år, er videreført i forbindelse med workshoppen.
- Gludsted har i forbindelse med, at de overtog den internationale workshop, været med til at vise, at internationalt udsyn ikke er noget, der hører storbyerne til og har samtidig illustreret værdierne, styrkerne og det potentiale, de små samfund rummer, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.
Hvem kan tage over?
Når den lokale styregruppe med leder Jane Henneberg og kurator og billedkunstner Steen Rasmussen i spidsen nu med vemod vælger at stoppe i den nuværende ramme, er det ikke fordi kærligheden til de internationale relationer og de oplevelser, kunsten i ugerne omkring workshoppen bringer til Gludsted, er forsvundet. Men det er i erkendelse af, at det er blevet sværere at holde den årlige workshop.
Afholdelsen er forbundet med og afhængig af et stort frivilligt engagement og arbejde, ikke blot under workshoppen, men også hen over året, hvor der arbejdes med at skaffe økonomi og sponsorater og andre praktiske nødvendigheder.
- Et vilkår, der gør, at vi meget gerne vil og håber på, at kunne give stafetten videre til en anden landsby, der har lysten og modet til at tage over og til at opleve den gave, det er for et lille samfund for en stund at blive et internationalt mødested. Vi vil også pointere, at det aldrig har kunnet lade sig gøre at afholde workshoppen uden den årlige støtte fra Ikast-Brande Kommune og den lange række af lokale sponsorer, der gennem alle årene trofast har støttet workshoppen. Nu vil vi se frem til at fejre et 10-årsjubilæum med en fantastisk afslutningsworkshop i 2020.