Konfirmationer: Udsættes til efter pinse

Nu udsættes konfirmationer, mens kirkelige handlinger som begravelser, bryllupper og dåb omfattes af yderligere begrænsninger

18. marts 2020, 12.43

Konfirmationer og blandt andre sognepræsten Jens Peter Garnes datter og svigersøns bryllup i Ikast Kirke er blandt rækken af kirkelige handlinger, der foreløbigt bliver berørt af restriktionerne. Foto: Flemming Hansen

IKAST-BRANDE På opfordring fra biskoppen i Viborg gør præsterne i området klar til at melde ud om udsættelse af forårets konfirmationer. I første omgang til efter pinse.

- Vi går nu i gang med at informere alle familier om den beslutning, som er taget. Foreløbigt gælder udsættelsen til efter pinse, som det ser ud lige nu, siger sognepræst Jens Peter Garne, Ikast Kirke.

Sammen med udsættelsen af konfirmationer har de lokale kirker også modtaget ny information om krav og rammer for de øvrige kirkelige handlinger.

Alle gudstjenester, som er offentlige handlinger, blev aflyst i sidste uge, mens antallet af deltagere til kirkelige handlinger som begravelser, bisættelser, bryllupper og barnedåb, som alle er private handlinger, lev begrænset.

De begrænsninger er nu blevet skærpet.

Fire kirkekvadratmeter per gæst

Fra kirkens side anbefales det nu at udsætte bryllupper og barnedåb. Samtidig skal gennemførelsen af begravelser og bisættelser aftales med præsten.

- Vi anbefaler, at de gennemføres udelukkende med inviterede gæster. Vi efterlever også anbefalingerne i forhold til forsamlinger, så der skal være mindst fire kvadratmeter plads i kirken per gæst. Kirketjeneren skal jævnfør retningslinjerne tælle ved døren, siger sognepræsten.

I Ikast Kirke eksempelvis betyder det cirka 65 deltagere.

- Og så gælder sundhedsmyndighederne generelle regler naturligvis også. Så alle kirkelige handlinger bliver uden håndtryk og kram, og man skal i det hele taget holde god afstand til hinanden, siger Jens Peter Garne.

I forbindelse med bisættelser kan de pårørende vælge at udsætte den kirkelige højtidelig til efter kremeringen - og efter coronakrisen.

Præsten personligt berørt

Helt i tråd med coronavejledningen er flere bryllupper og barnedåb allerede udsat. Eller ændret i formen, så de gennemføres med blot de nærmeste pårørende, mens brudepar udskyder en større højtidelighed og deres fest til senere.

En vejledning præstens egen familie også har fulgt. Familiens datter, Amalie Ramlov Garne, og kommende svigersøn, Christopher Rohde, skulle efter planen være gift i Ikast Kirke i påsken.

- Som det ser ud nu, bliver det en helt privat handling med kun brudeparret og os, de allernærmeste familiemedlemmer. Og så udskyder de unge mennesker festen og en højtidelighed for alle gæster til et senere tidspunkt, siger Jens Peter Garne, der selv skal forestå vielsen af Amalie og Christopher.