Egnens museer byder på vinterferieaktiviteter

Trods corona er der arrangeret mange lokale aktiviteter, som er til frit brug, når det passer ind i vinterferieplanerne

17. februar 2021, 13.03

De naturskønne omgivelser ved Klosterlund Museum indbyder til en vandretur, men man kan også tage på skattejagt eller geocaching i området ved Bølling Sø. Foto: Privatfoto

IKAST-BRANDE Hvad skal vi lave i vinterferien?

Selvom Museum Midtjyllands fem museer - som så mange andre kulturinstitutioner - holder lukket lige nu, har museets medarbejdere arbejdet hårdt på at skabe oplevelser for hele familien alligevel.

Det betyder, at der er mulighed for at komme på skattejagt uden for alle fem besøgssteder, på byvandring og skovvandring med såkaldte audiowalks, høre foredrag og rundvisning online og meget mere.

Alle oplevelserne kan findes på museets hjemmeside, og aktiviteterne finder også sted på de to museer, der ligger i Ikast-Brande Kommune. Det gælder Vester Palsgaard Skovmuseum ved Hampen samt Klosterlund Museum ved Bølling Sø.

Live fra gamle dage

Der er lavet en række audiowalks for alle, der gerne vil ud og gå på opdagelse i historien, fortæller museet i en pressemeddelelse. Man kan gå blandt andet komme med på byvandring i Ikasteller på tur omkring Bølling Sø og i Palsgård Skov og blive klogere på både den historie, som er flere tusinde år gammel, og den, som stadig lever i minder, mennesker og håndværk.

Der er tillige mulighed for et virtuelt møde med fortællinger og hjemmebag fra gamle dage.

Der laves en efterfølger til sidste års live event fra Besættelseslejligheden i Historiens Hus, hvor museumsinspektører igen sætter sig til rette i den gamle lejlighed - denne gang i køkkenet. Her vil de smage på gamle fastelavnsretter som æggesøbe, strutter og firknopper, og der bliver også sammenlignet nye og gamle opskrifter på fastelavnsboller - imens de selvfølgelig fortæller om traditioner og skikke omkring fastelavn i Midtjylland gennem tiden. Det sker live mandag aften.

Ud på skattejagt

For tiden higer mange familier efter sjove aktiviteter, som samtidig er fornuftige i forhold til corona. Samtidig savner landets museer at kunne byde gæsterne indenfor. Derfor sætter Museum Midtjylland den store skattejagt op igen her i foråret.

Skattejagten sender oplevelsessultne familier ud på opdagelse i de udendørs områder omkring Museum Midtjyllands fem museer. Alle steder er skattejagterne lavet, så de egner sig til børn, men der er også kulturhistorisk viden at hente for voksne.

Skattekortene kan downloades og eventuelt printes hjemmefra. Det er selvfølgelig også muligt at hente skattekortene på mobil eller tablet via en QR-kode på stedet.

Skattejagten er udformet med udgangspunkt i det enkelte sted, så de er ikke ens.

Fredag 5. marts trækkes en vinder blandt samtlige deltagere.

32.000 skjulte »skatte«

Rundt om i Danmark ligger der over 32.000 skjulte »skatte«, som bare venter på at blive fundet.

Det drejer sig om geocaching, og her er museerne også med. Rundtomkring på udendørsområderne findes »skatte«, kaldet cacher, der kan have forskellige størrelser og former. I hver cache findes lidt forskellige ting at bytte med samt en logbog.

Der er ved flere af de lokale museer rig mulighed for gode gåture i smuk natur. Ved Klosterlund Museum kan man gå en tur om Bølling Sø og nyde medbragt mad i det udendørs madpakkeområde ved museet. Her er desuden naturlegeplads og masser af skov.

Ved Vester Palsgaard Skovmuseum kan man gå tur i den smukke Palsgård Skov og ved Hampen Sø.

De lokale museum indbyder til skattejagt i vinterferien. Skattekortet kan man finde på museernes hjemmeside, og så kan man ellers bare printe ud og komme i gang med at finde skatten. Foto: PR-foto