Børn uden sprog besøgte kærlige køer

Tre børn med stærk funktions-nedsættelse har besøgt gården Gyvelborg i Nørre Snede, hvor de kunne se, lugte og røre køer, kalve og kaniner. Besøget blev arrangeret via Østjysk Landboforening

Udgivet:07. juni 2022, 13.14

Læsetid:2 minutter

Børnene fra Børneby Øster havde en forrygende dag med oplevelser på Gyvelborg ved Nørre Snede. Foto: Privat Foto

1 år siden

GYVELBORG- Tre børn fra specialafdelingen i Børneby Øster var forleden på lidt af en oplevelsestur på Gyvelborg i Nørre Snede, skriver institutionen i en pressemeddelelse.

Det er børn med handicap. De har stærk funktionsnedsættelse, og de har intet sprog. Derfor tager vi udgangspunkt i det nære og kære med dyrene på gården, hvor det handler om at sanse. For eksempel se, dufte og røre. Ikke lange forklaringer om dyrenes adfærd, men noget at røre ved, siger Marlene Hejlesen, fra specialafdelingen i Børneby Øster i Ikast, hvor børnene undervises til dagligt.

Børnene er i alderen seks til otte år, og de har alle brug for fuld voksenopbakning.

- Besøget på Gyvelborg var en stor succes for alle børnene, siger Marlene Hejlesen.

På Gyvelborg er man vant til at tage imod alle børn og gæster generelt. Gården fungerer også som øko-campingplads, og ejerne har selv en handicappet datter og ved derfor, hvad samværet med dyrene betyder for børnene.

- Vi kan tydeligt mærke, at det at komme tæt på dyrene, det er meget sanseligt for børnene. Man kan også se på børnene, at de udvikler sig ved enten at åbne sig helt op, bliver helt rolige, eller så begejstrede, de næsten ikke kan styre sig, siger Jellemien Blaauw, der sammen med sin mand Willem ejer og driver Gyvelborg.

Børnene startede med at spise madpakker, hvorefter de gik igennem løsdriften med drægtige køer, ud til kalvene og sluttede i kaningården.

- Alle de oplevelser, vi også selv får ved, at der er gæster her, gør det hele værd at være åben bondegård, siger Jellemien Blaauw.

Gyvelborg har 150 økologiske malkekøer, der går på græs, og bruger 180 hektar på at dyrke foder til dyrene, blandt andet hestebønner og lupiner. Desuden har de en lille campingplads med 30 pladser til campingvogn, telt, hytter og shelter, samt en gårdbutik.

Det handler om at sanse og specielt at røre ved dyrene.
Der var også mulighed for at mærke og fornemme i høstakken.
Turen rundt på gården bød på mange oplevelser.