40 års jubilar om kvindekamp og robotter

Udgivet:08. juli 2018, 11.21

Læsetid:3 minutter

Peter Hald Vestergaard hold elevtalen for sine medstuderende årgang 2018 Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

STUDENT Som overlevende fra Mamutternes tid steg han op på scenen i Quben på Ikast-Brande Gymnasium, præcis 40 år efter han selv på student.

Advokat Kjeld Skov beroligede alle med, at han altså ikke var genopstået med altså var ganske levende.

- Jeg er fra den årgang, som er den første rigtige årgang, der gik alle tre år i disse nybyggede rammer, indledte han og påpegede, at de nyudklækkede studenter nok betragter ham som en fra mamutternes tid.

- Men selvom det nok var andre ting, der satte dagsordenen, så var vi optaget af tidens emner... For os handlede det om Sovjetunionen, rødstrømper og atomkrig. Vi havde partier som I slet ikke kender, Venstresocialisterne og Kommunistpartiet, der talte om den helt store revolution, som jo så ikke kom, fortalte Kjeld Skov.

Helt skarp blev han da han lige ville vende kvindekampen og rødstrømperne, der sådan helt overordnet for 40 år siden mente, at mænd var besværlige og blot kunne bruges til at slå græs.

- Jeg ved ikke, hvad I tænker om, at det mest sexede man kunne tilbyde var, at man kunne bruges som havemand....., sagde jubilaren og krydrede med endnu et drys til lattermusklen:

- Nogen vil måske mene, at kvindekampen er et overstået kapitel, men jeg må konstatere, at flere og flere kvinder vælger i dag at leve alene og det er fuldstændig proportionalt med den eksplosive salgskurve for robotplæneklippere. Det taler jo ligesom for sig selv, konstaterede Kjeld Skov.

Han mindedes sin gymnasietid med blandt andet forældrenes skræk for, at alle de lokale unge blev indoktrineret af den unge røverøde lærestab og skuede ud over de hueklædte unge og stillede det spørgsmål, som også han blev mødt med: Hvad skal du være....

- Skal I lytte til, hvad alle siger, så skal I jo være ingeniører. Men igen fortvivl ikke. Det skal nok komme til jer. Jeg havde ikke selv den fjerneste ide. Men en tidlig morgen, hvor jeg, påvirket af store mængder væskeindtag, gik på en grusvej i min fars smooking, der var alt for stor - sagde min bedste kammerat, at han ville være advokat. Så åbenbarede det hele sig for mig. Jeg vurderede, at jeg i alt fald ikke var dummere end ham, så det skulle jeg også være...og det blev jeg. Min ven gennemførte, men er i dag børsmægler i London og har i princippet aldrig brugt det han kan. Jeg selv har aldrig fortrudt. Det handler altså ikke om at have et højere ideal om at få det gode job. Det behøver ikke at være et kald, for det er nemlig sådan, at alle job er spændende, hvis man engagerer sig. Og når sådan en som jeg sidder og skal ansætte folk, så kigger vi altså på andet end karakterer. Et CV med fantasi til anden end at studere, tæller meget. For hvad hjælper det at kunne syv sprog, hvis man ikke kan sige noget ordentligt, sagde Kjeld Skov.

Klip bølger, lyn og trekant

Peter Hald Vestergaard skulle holde elevtalen og var kommet i det filosofiske hjørne og måtte konstatere, at de jo havde haft en pæn lækker hverdag, hvor de kunne stå op og tage i skole og samtidig hygge sig med vennerne.

- Spørgsmålet er hvad vi vil? Måske skal vi arbejde, rejse eller læse videre. Men jeg håber faktisk, at venskaberne.... hilsnerne i huen fylder mere end tallene og det tal, der står i midten. Derfor er min opfordring til jer, at I skal sørge for at klippe bølger, lyn og trekanter og huske de bekendtskaber og venskaber I har fået mens I har gået på Ikast-Brande gymnasium, sagde han blandt andet til kammeraterne, der trætte af de første dages studenterfester tydeligt glædede sig til at fortsætte markeringen af, at de nu havde afsluttet deres ungdomsuddannelse.

Advokat og partner hos Dahl i Herning, Kjeld Skov sad for 40 år siden som nyudsprungen student på Ikast-Brande Gymnasium Foto: Laila Kempel