
Efter 29 år er det slut: Svend-Erik overlader kirkegårdsnøglerne til Johanne
For 29 år siden blev Svend-Erik Mosegaard Hansen ansat som graver og kirketjener. Nu er det blevet tid til efterløn, men arvtageren slipper nok ikke helt for den garvede gravers selskab
Udgivet:17. maj 2023, 15.00
Læsetid:4 minutter
Isenvad Kirke har haft den samme kirkegårdsleder i snart 29 år. Nu er Svend-Erik Mosegaard Hansen dog gået på efterløn og overlader stafetten til Johanne Toftgaard.
GRAVERSKIFTE I næsten tre årtier har de besøgende på Isenvad Kirkegård kunnet støde på det samme ansigt. 65-årige Svend-Erik Mosegaard Hansen har nemlig været ansat som graver, eller kirkegårdsleder som det egentlig hedder og kirketjener siden 1994.
- I 10 år var jeg leder af et soldaterhjem sammen med min kone, men hun skulle til at være pædagog, og hun vidste med sig selv, at hvis jeg fortsatte som leder alene, så ville hun bare sætte sin taske og ikke få lavet sine lektier - så jeg skulle ud og finde et andet job, fortæller Svend-Erik Hansen.
Igennem en anden tidligere leder af et soldaterhjem fik Svend-Erik Hansen så fortalt, at det var et ganske udmærket job at være kirkegårdsgraver. Og derfor søgte han altså jobbet hos Isenvad Kirke i 1994.
- Til samtalen spurgte de, hvor lang tid jeg havde tænkt, at jeg ville være her, og jeg sagde, at det vidste jeg ikke, men hvis jeg befandt mig godt i det, så to til tre år, og så kunne vi se. At det så blev næsten 29 år, det havde jeg slet ikke kunnet se ind i dengang, siger Svend-Erik Hansen.
Refleksion og dybe samtaler
Selvom Svend-Erik Hansen har to gravermedhjælpere og også i sit virke som kirketjener har kontakt til præsten, så har han mange timer for sig selv på kirkegården. Men det har aldrig været noget, som har været et problem for ham.
- Når man ser det udefra, så må man tænke, at det må være ensomt at gå her. Jeg har aldrig følt, at det har været generende. Jeg siger sådan, at så har jeg også maks overskud til at være sammen med mennesker i min fritid - så mit fritidsliv er fyldt rigtig meget ud af samvær med andre mennesker, siger Svend-Erik Hansen.
Men faktisk er det heller ikke helt så stille på kirkegården.
- Der er jævnligt nogle, der kommer ind på kirkegården, som har både brug for og lyst til at snakke. Når nogen man kender mister en person tæt på, så kan man godt være bange for at snakke med dem, som har mistet. Og det kan være utrolig hårdt for de efterladte, at de ikke kan dele det med nogen, siger Svend-Erik Hansen, som aldrig har for travlt til en samtale.
Tid til skifte
Men nu er det ikke længere Svend-Erik Hansen, man kan få sig en god snak med på kirkegården, men i stedet Johanne Toftgaard.
Svend-Erik Hansen gik nemlig på efterløn 14. maj, og derfor har kirken været nødsaget til at finde en afløser, som altså er blevet Johanne Toftgaard, som allerede begyndte 1. maj.
Heldigvis er hun også mere end klar på de dybe samtaler med kirkegårdens besøgende.
- Det der betyder rigtig meget for mig, det er de her samtaler, der går dybt, og det er de sårbare samtaler. Jeg synes, det har en helt særlig kvalitet. Det der sårbare rum og det at kunne være sårbar sammen med andre, det er noget af det smukkeste. Og der er så meget kærlighed forbundet med det, til det menneske eller de mennesker man er med i det. Så det er også noget af det, som jeg synes er rigtig vigtigt og spændende, at arbejde med, siger Johanne Toftgaard.
Johanne Toftgaard kommer oprindeligt fra kontorverdenen, men efter en fyringsrunde, nogle kurser og andre kortere varende jobs, vil hun nu prøve noget nyt.
- Jeg så, at de søgte en graver med kirketjeneste her ved Isenvad Kirke. Og der stod, at man ikke nødvendigvis behøvede at være færdiguddannet gartner eller uddannet i det hele taget, så det var lige der hvor jeg var, hvor jeg kunne få lov at arbejde med det og blive bedre til alt det der er, for der er virkelig mange ting, siger Johanne Toftgaard, som sætter stor pris på et arbejde med mange opgaver, hvor ingen dage er ens.
- Det her med at indrette og tilrettelægge arbejdet efter naturen og årets gang, det synes jeg i sig selv er et kæmpe privilegie, siger den nye kirkegårdsleder, som nok ikke slipper helt for Svend-Erik Hansen.
- Jeg har spurgt vores præst, om det ikke er i orden, at jeg kommer til gudstjeneste om søndagen - det mener hun, det er, siger Svend-Erik Hansen, som også vil hjælpe som afløser hvis behovet opstår.
