Det skal nok blive jul – også i kirken

Alle lokale menighedsråd holder fast i, at julegudstjenesterne skal holdes i kirkerne. Til gengæld bliver der flere gudstjenester og krav om pladsbestilling, så ingen går forgæves til kirke 24. december

Udgivet:15. december 2020, 12.18

Læsetid:3 minutter

Foto: Privatfoto

KIRKE Skal man flytte årets julegudstjeneste til hallen og få plads til flere? Skal man droppe fællessangen, så man kan sidde tættere? Skal man køre med pladsbestilling og indføre billetkontrol i våbenhuset?

Det har været nogle helt uvante spørgsmål, som de lokale præster og menighedsråd har skullet forholde sig i planlægningen af årets julegudstjenester. For julen 2020 bliver også i kirkerne præget af afstandskrav, forsamlingsforbund, mundbind og andre af de omstændigheder, der i årets løb er blevet en del af vores hverdag.

Det er for mange en helt fast del af en rigtig jul at tage i kirke, inden julemaden kommer på bordet. Derfor vil man i de lokale kirker gøre alt for at give alle kirkegængerne en god oplevelse juleaften – i overensstemmelse med de gældende restriktioner.

Alle gudstjenester holdes i kirkerne

De lokale menighedsråd har valgt at holde fast i, at julegudstjenesterne skal være i kirken, så muligheden med at flytte gudstjenesten til for eksempel hallen bliver ikke brugt.

- Biskoppen havde givet en forhåndstilladelse til, at man kunne flytte gudstjenesterne til for eksempel den lokale hal. Men det er et stort arbejde at flytte gudstjenesterne og pynte op i hallen, og da vi kan være forholdsvis mange i de lokale kirker, har menighedsråd og præster besluttet, at vi bliver i kirkerne. De fleste steder udvider vi antallet af julegudstjenester, og så er vores erfaring, at der generelt kommer lidt færre i kirkerne på grund af Coronaen, så jeg regner med, at vi får plads til alle, siger Poul Erik Knudsen, der er provst i Ikast-Brande Provsti.

Pladsbestilling og mundbind

I Ikast Kirke, Fonnesbæk Kirke, Isenvad Kirke og Bording Kirke er der indført pladsbestilling til gudstjenesterne juleaften – og i Fonnesbæk også til en ekstra gudstjeneste, der holdes 23. december. Via kirkernes hjemmesider kan man finde oplysninger om, hvordan man booker en plads. Hvis man ikke har adgang til hjemmesiderne, kan man også kontakte sit lokale kirkekontor og bestille billetter. Man kan enten booke enkeltbilletter, hvis man kommer alene – eller fællesbilletter, hvis man er flere fra samme husstand, der følges ad.

I alle kirkerne er det også et krav, at kirkegængere over 12 år bærer mundbind eller visir, når de går ind i og ud af kirken.

Ingen billetter i Faurholt – og ingen fællessang i Isenvad

Hvis man vil til julegudstjeneste i Faurholt Kirke, behøver man ikke at booke en plads i forvejen. Her er der lagt en ekstra gudstjeneste i kalenderen 24. december, og så håber man, at kirkegængerne bliver jævnt fordelt over dagens tre gudstjenester. Det er dog her som i de andre kirker op til kirkens personale at sikre, at kravene om afstand og det maksimale antal deltagere ved gudstjenesterne overholdes, så derfor kan man blive afvist ved døren, hvis kirken er fyldt.

I Isenvad har man valgt at droppe fællessangen for at få plads til flere kirkegængere. I stedet vil sangere sammen med organisten sørge for, at musikken er med til at sprede julestemning ved de tre gudstjenester, der er i kirken 24. december.

Det påvirker ikke julens budskab

De lokale julegudstjenester er planlagt ud fra de gældende restriktioner. Hvis der i løbet af december kommer yderligere stramninger af afstandskrav og forsamlingsforbud, er det en god idé at holde sig opdateret om, hvad det eventuelt kan betyde for de lokale julegudstjenester.

Så julen 2020 bliver anderledes også i kirkerne, men det skal nok blive en god jul, understreger Poul Erik Knudsen.

- Det er så tæt på at ligne en almindelig jul, som vi kan komme. Nu har vi levet med Coronaen så længe, så det er blevet et vilkår for os alle, og det kommer ikke til at påvirke julens budskab. Jeg glæder mig i hvert fald også til julen i år, siger Poul Erik Knudsen.