Ib Lauritsen: Betaling til Midtjyllands Lufthavn er skævt fordelt

Ikast-Brande betaler ifølge Ib Lauritsen for stor en andel af underskuddet i Midtjyllands Lufthavn målt op imod, hvem der bruger lufthavnen

Udgivet:18. august 2019, 12.22

Læsetid:2 minutter

Midtjyllands Lufthavn skal igen bruge flere penge. Ikast-Brande Kommunes borgmester Ib Lauritsen (V) mener, at kommunernes betaling til lufthavnen er skævt fordelt. Foto: Tom Laursen

Brian Kjær Andersen
Herning-redaktør
Brian Kjær Andersen
Herning-redaktør| +45 96 26 37 16 | bri@herningfolkeblad.dk
Journalist siden 2003. Blev redaktør på Herning-redaktionen i 2022 og har tidligere været en årrække på avisens erhvervsredaktion
Se flere artikler af Brian Kjær Andersen

4 år siden

Ikast-Brande Siden 1966 har lufthavnen i Karup været kommunalt ejet, og her blev der aftalt en ejerandel mellem de ni midt- og vestjyske ejerkommuner. Med de seneste års underskud på omkring seks millioner årligt i lufthavnen har der været behov for at få tilført ekstra kapital fra kommunerne, og ejerandelen har været rettesnoren for, hvor stort et beløb kommunerne skulle bidrage med.

Men den fordelingsnøgle er forældet, siger borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen.

Han vil forsøge at få de øvrige kommuner med på, at betalingen skal fordeles efter, hvor brugerne af lufthavnen har hjemme.

Ikast-Brande Kommune har en ejerandel på 9,3 procent, mens målinger viser, at cirka 6-7 procent af brugerne bor i Ikast-Brande.

- Jeg synes, at man skal kigge lidt mindre på historien, og hvem der startede lufthavnen op og lidt mere på, hvem der bruger lufthavnen, Vi har allerede for længe siden meldt ud, at vi synes, at det var uhensigtsmæssigt, at vi betaler så forholdsvist stort beløb. Det skal vi have en snak om, og så må vi se, hvad den snak fører til, siger Ib Lauritsen.

Et aktiv for området

Det er på Ikast-Brande Kommunes opfordring, at Midtjyllands Lufthavn har undersøgt fordelingen af brugere i lufthavnen.

Lufthavnsdirektør Frans Bjørn-Thygesen bekræfter tallene over for avisen, men gør dog opmærksom på, at de er forbundet med en lille usikkerhed, da man ikke har opgjort adressen på hver enkelt passager, men har lavet statistikken ud fra digitale registreringer på, hvorfra man fysisk har gennemført køb af billetter. Han anser dog statistikken for retvisende.

Borgmester Ib Lauritsen bakker op om Midtjyllands Lufthavn.

- Den er et voldsomt aktiv for vores område, og der er et erhvervsmæssigt behov for, at vi kan tage over for at holde møder af forskellig karakter og komme hjem igen samme dag. Derfor vil jeg utvetydigt svare ja til, at lufthavnen er en service, som vi skal holde liv i. Men jeg synes, at det skal afspejle vores forbrug i forhold til lufthavnen, siger han.

For 2018 og 2019 betalte Ikast-Brande 559.200 kroner årligt til lufthavnen. Hvis »regningen« blev gjort op efter de 6-7 procent brugere, ville beløbet være omkring 170.000 kroner lavere.