Visioner for et grønt Ejstrupholm

Planlægger ved Ikast-Brande Kommune Jeanette Ishi Lehn fremlagde visionerne for at gøre Ejstrupholm til en mere grøn og attraktiv by

Udgivet:15. november 2018, 18.01

Læsetid:4 minutter

Planlægger fra Ikast-Brande Kommune Jeanette Ishi Lehn fremlagde de idéer og planer, der siden foråret er kommet fra borgere og embedsfolk for udviklingen af Ejstrupholm. Foto: Henrik Ole Jensen

Marianne Brink
Lokalredaktør| map@midtjyllandsavis.dk

5 år siden

Ejstrupholm De havde forventet, at 40 ville komme, men en halv gang så mange dukkede op, da embedsfolk fra Ikast-Brande Kommune i aftes fremlagde visionsplanen for Ejstrupholms udvikling. Med planlægger Jeanette Ishi Lehn i spidsen blev et grønnere Ejstrupholm rullet ud.

- Vi sidder meget tæt i aften, men det er bedre, end hvis vi havde siddet spredt inde ved scenen. På samme måde er det nede i byen med butikkerne. De skal rykkes sammen, sagde hun.

For den generelle udvikling med butiks­lukninger går heller ikke ubemærket hen i Ejstrupholm. Senest har DagliBrugsen meldt, at den lukker 14. december, og flere tomme butiksruder pynter ikke i gadebilledet.

Fonde elsker planer

Derfor har visionsplanen flere formål. For det første at ændre den gamle lokalplan fra 1991, der fastholder, at der kun må være butikker i gadeplan på hovedgaden. Det skal ændres, så flere af de tomme butikker kan omdannes til boliger. Dernæst skal en overordnet plan ses som en gave til borgerne i Ejstrupholm.

- Hvis I skal søge fondsmidler, så er en visionsplan et godt redskab. Fonde elsker planer, og de vil gerne se, at kommunen bakker op, sagde Jeanette Ishi Lehn og påpegede i samme åndedrag, at der kun er tale om en ønskeseddel, og at Ikast-Brande Kommune ikke har midler til at bakke planen op økonomisk.

Grønne forbindelser

Det overordnede udtryk i planen er at forbinde byen med grønne stier, lysninger til ophold, genslynge åen, gadelys i det grønne, der skal skabe tryghed og oplyse udvalgte træer.

- Når eksperter holder spejlet op, så siger de, at Ejstrupholm er en skøn by, men tilflyttere vil have liv i midtbyen. Ved at give mulighed for at bevæge sig til fods, på cykel, rollator eller med barnevogn kan man nugde folk til at komme ind i bymidten. Vise, at det er en by, der lever. Det er lykkedes i Bording, sagde Jeanette Ishi Lehn.

Desuden vil det være en god idé, hvis man etablerer ophold i solsiden. For eksempel caféborde udenfor nogle af butikkerne.

- I har den hyggeligste vinforretning og en rigtig god slagter. De kunne måske have noget udeservering. Det vil man gerne køre efter, sagde hun.

I og med der ikke følger penge med idéerne, så er det op til borgerne at få mange af planerne realiseret, men det burde ikke være så svært, mener Jeanette Ishi Lehn.

- Man kunne starte med en buskrydder og motorsav. Så kunne man nå langt, sagde hun.

Det fik nogle af mødedeltagerne til at sætte spørgsmålstegn ved, om man bare måtte begynde at skære i kommunens træer, men her skal de nok få hjælp fra kommunens folk til at udpege, hvad der må fældes.

- I skal se hele dette projekt som en stor elefant, der skal brydes op og spises i små bidder, sagde Jeanette Ishi Lehn.

Modstand?

Hele visionsplanen er blevet til gennem samtaler og workshops med Ejstrupholm-borgerne og Ikast-Brandes embedsfolk siden foråret.

I september blev der sat en rød mobilcafé op i byen, hvor borgerne kunne mødes og tale sammen om udviklingen.

Men caféen har virket som en rød klud på nogle af mødedeltagerne. For det første ville flere sikre sig, at den forsvinder igen, fordi den ikke pynter i byen. Her blev de forsikret, at skolen gerne vil have den, men en kvinde mente også, at selve idéen med den røde café har sendt et forkert signal.

- Det virker lidt som om, at I går ud fra, at vi har modstand mod alt dette. At I tror, at vi bare sidder hjemme i vores stuer og ikke taler med andre. Alle i denne by laver frivilligt arbejde, og vi behøver ikke en rød café for at tale sammen. Det sker alle mulige andre steder i byen, sagde hun.

På byrådsmødet 17. december bliver politikerne præsenteret for visionsplanen, og nikker de ja, bliver lokalplanen, der skal sikre rammerne for, at visionsplanen kan realiseres, udarbejdet, så den i princippet kan vedtages i foråret 2019, hvis der ikke kommer indsigelser.

Der var både skepsis og glæde over planerne. Alle ønsker udvikling for Ejstrupholm, men hvordan vedligeholder man de mange anlæg? Foto: Henrik Ole Jensen
Læs også på herningfolkeblad.dk
Hvad synes du om planerne for Ejstrupholm? Hvad synes du om planerne for Ejstrupholm?
Læs også på herningfolkeblad.dk:
Hvad synes du om planerne for Ejstrupholm?