Erfaring og høj faglighed i Ikasts nye idrætsklinik

FysioDanmark Ikast drives af kvartet fra FCM’s sundhedsstab, men klinikken tilbyder ikke kun behandlings- og træningsformer til elitesportsfolk - også motionister er blandt målgruppen

28. maj 2020, 13.00

Foto: Flemming Hansen

SPORT Fagligheden, mennesket og kvaliteten er i fokus hos Ikasts nye fysioterapi- og træningsklinik, FysioDanmark Ikast. Og der er stærke bånd til fodboldklubben FC Midtjylland.

Således varetages klinikken - der har base på første sal i Hal C i Sportscenter Ikast - af FCM’s fysiske træner, Christian Clarup, klubbens cheffysioterapeut Thomas Bay samt fysioterapeuterne på FCM-akademiet, Søren Sørensen og Mads Pedersen.

- Jeg tror ikke, man her i lokalområdet finder et team med samme mængde erfaring, viden og knowhow, som hos os. Vi føler virkelig, vi har et stærkt og bredt behandlingsfundament, der er attraktivt for både elitesportsudøvere, men så sandelig også for »hr. og fru Danmark«, siger Christian Clarup.

Da FysioDanmark Ikast åbnede dørene 2. marts, var der udsigt til en rullende start for den nye klinik. Men så ramte corona-pandemien og nedlukningen af Danmark.

- Vi nåede at have åbent én uge, inden vi måtte lukke ned. Men med den gradvise genåbning kan vi igen tilbyde fysiske behandlinger - naturligvis, hvor alle anvisninger fra Sundhedsstyrelsen overholdes, påpeger Thomas Bay.

Klinikken ved sportscentret på Stadion Allé af en del af FysioDanmark-kæden, der med 80 klinikker er landets største sammenslutning af fysioterapi-klinikker.

Ikast-afdelingen ejes af en partnergruppe bestående af seks personer, heriblandt Christian Claurup, Thomas Bay og Søren Sørensen samt repræsentanter fra FysioDanmarks klinikker i Herning og Holstebro.

- Da Thomas og jeg begge er fuldtidsansatte i FC Midtjylland, vil Mads (Pedersen, red.) primært stå for de fysiske behandlinger og holdtræningen, mens vi står for idéudvikling og fagligheden omkring klinikkens koncepter. Ud over at opbygge et stærkt sportsbrand for eliteidrætsudøvere, vil vi gerne henvende os til erhverv, men også til helt almindelige motionister, forklarer Christian Clarup.

Kan benytte topudstyr

Som følge af de sundhedsmæssige retningslinjer i den verserende corona-tid har klinikken igangsat en række udendørshold, heriblandt inden for outdoor-fitness for motionister i alle aldre samt »Fit til fodbold«, som er et tilbud til fodboldspillere, der ønsker styrke- og skadesforbyggende træning inden sæsonstarten. Her vil Mads Pedersen, der har en fortid som professionel fodboldspiller hos FCM, være træningsansvarlig.

- I kraft af vores team har vi et stort netværk og en masse viden inden for miljøet, som vores klienter vil få gavn af, når de kommer her på klinikken, pointerer Christian Clarup, der de seneste syv et halvt år har været fysisk træner i FC Midtjylland.

Thomas Bay har fortid som fysioterapeut i adskillige tophåndboldklubber, heriblandt HC Midtjylland samt ishockeyklubben Herning Blue Fox. Det seneste to år har han været cheffysioterapeut hos FCM.

- Den direkte kobling og det uformelle samarbejde med FC Midtjylland betyder, at vi kan bruge klubbens fitnessudstyr, og vi har nogle specialmaskiner til rådighed, som ikke er tilgængelige på en almindelig klinik - men som findes i en top-idrætsklub som FCM. Eksempelvis testsystemer til muskeltest. Altså udstyr, som ikke kun en fodboldspiller, men også en triatlet eller en motionist kunne have gavn af, understreger Thomas Bay.

Videregiver værktøjer

Hos FysioDanmark Ikast tilbyder man undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling og genoptræning samt forebyggende træning.

Samarbejdet er allerede udvidet til Herning-Ikast Håndbold samt Idrætsskolerne Ikast (ISI). Men fysioterapeuterne og træningskoncepterne er i lige så høj grad rettet mod motionister.

- Nogle vil måske tænke, at de ikke har noget at gøre et sted, hvor FCM-spillerne træner, men sådan er det ikke. Klinikken er for alle i alle aldre, siger Christian Clarup.

Thomas Bay uddyber tankegangen bag behandlingskonceptet hos FysioDanmark Ikast:

- Vi vil gerne gøre folk raske, men vi også gerne gøre dem bedre og stærkere, end de var før, så de ikke får problemerne igen.

- Så i stedet for at behandle dem til de er symptomfri - og så sende dem ud af døren, indtil de kommer tilbage om tre måneder, når de har ondt igen, vil vi gerne give klienterne nogle værktøjer. For på den måde at hindre, at de får problemer igen. Lige som vi gør, når vi behandler sportsfolk, siger han.