Murstensbid: Nyt kunstværk tager form ved

Kunstner Ole Videbæk er i gang med at få realiseret en gammel idé, der passer som fod i hose til placeringen i Ikast

9. oktober 2020, 03.56

Kunstner Ole Videbæk er igang med den ene del af den todelte skulptur: Et godt Bid, der pryder indgangen til den nyrenoverde tandklinik på Sjællandsgade i Ikast. Foto: Tom Laursen

KUNST Seks-minus-blank, seks-plus-obs. De fleste har prøvet at ligge godt tilbagelænet i tandlægestolen og med gabende åben mund lytte til den mærkelige samtale mellem tandlæge og klinikassistent.

På samme måde kan man lettere måbende kigge på de mange stumper mursten, der sirligt er stablet på små paller på Sjællandsgade i Ikast.

Nummererede med tal, plusser og minusser ligger de klar som et helt gebis. I løbet af nogle uger vil mursten, tand for tand, indgå som en vigtig del af en ny skulptur - kunstværket »Et godt Bid«

Skulpturen vokser over de kommende frem foran den gamle brandstation, der som et tandsæt under tilretning, er pakket ind i metalbøjler, så håndværkere med sav og bor kan konkurrere med Karius og Baktus om at gøre det til den helt perfekte bolig til den kommunale tandpleje.

Hjørnetanden

Helt nede i et hjørne på matriklen har Ole Videbæk allerede fået styr på den grundlæggende rodbehandling - et betonfundament, hvorpå han over de næste par uger vil sætte kronen på værket.

Mursten for mursten bygger han minutiøst sit kunstværk op i to adskilte dele, der passer sammen som var det en plastfyldning i den hule tand. Om de blev sat sammen.

Hver enkelt mursten, der er blevet delt, er nøje katalogiseret som en matematisk formel for at sikre, at den får den helt rigtige plads over for lige præcis den anden del, som de begge en gang var hel sammen med.

Fagmanden

- Jeg er jo uddannet murer og min faglighed betyder, at det skal gøres ordentlig, fortæller den 73-årige kunstner Ole Videbæk.

Han har siden midten af 80’erne været fultidskunstner og har aldrig - udover læretiden - arbejdet som murer.

Men han har styr på sit fag, og ingen skal derfor kunne påstå, at han har taget en kunstnerisk frihed, for at få det til at ligne.

- Så bliver hele idéen jo ligesom ødelagt. Man skal kigge på det og forstå idéen uden at tænke på teknikken, forklarer Ole Videbæk.

Han har tidligere i sin kunstneriske karriere lavet murstensskulpturer og er i det hele taget fascineret af mursten som materiale.

Hans første murstensværk er fra 1985 og står i Ørslev og har i øvrigt ikke slået en eneste revne.

Mursten

Stenene til kunstværket på Sjællandsgade er nøje udvalgt til projektet, der har været undervejs i nogle år.

- Jeg går altid og får nye idéer, når jeg arbejder. I tankerne er det ganske mageløst, men får jeg det ikke skitseret ned, så glemmer jeg det igen, siger Ole Videbæk og finde sin skitseblok frem, så man kan få et indtryk af det færdige »murstens-bid«

»Et Godt Bid« har været nedfældet på skitseblokken et par år og ligesom ventet på at blive realiseret.

- Da jeg fik en henvendelse fra Ikast-Brande, var jeg slet ikke i tvivl, da jeg hørte om placeringen og funktionen i bygningen. Det passer jo perfekt, forklarer han.

Tandpastasmil

De meget mørke mursten er hårdtbrændte teglsten, som på grund af brændingen har et stort farvespil i røde nuancer. De mørkeste områder får nærmest udtryk af at være glaserede, og vil blive placeret på toppen af værket, fordi de rent praktisk også er dem, der er mest modstandsdygtige i vind og vejr.

- Jeg skal bruge omkring 1500 sten og har planlagt at bruge tre uger på det, forklarer han, og gør klar til at fylde vand i mørtlen, så »pastaen« kan få den helt rigtige konsistens for at sikre det hel store tandpastasmil i »Et godt Bid«.

Som et skilt gebis er hver enkelt mursten katalogiseret som en matematisk forml for at sikre, at den placeres præcis over sin bedsre halvdel. Ole Videbæk går ikke på kompromis med sin faglighed som uddannet murer. Foto Tom Laursen
En gammel skitsetegning har i et par år ventet på rette tid og sted til at blive realiseret. Ole Videbæk var ikke i tvivl, da han fik en invitation fra Ikast-Brande Kommune. Foto: TOm laursen
Ole Videbæk er næsten færdig med den ene del af den todelte murstensskulptur: »Et godt Bid«. Foto: Tom Laursen