Fødselar fejres på farsdag

Ingeniør Jens Poulsen Dahl fylder 90 år i dag, onsdag 21. april

Udgivet:21. april 2021, 11.12

Læsetid:3 minutter

Tidligere rådgivende ingeniør Jens Poulsen Dahl, der fylder 90 år i morgen, kan fra sin lejlighed skue ud over Ikasts tage, hvor han ved flere byggerier har haft en finger med i spillet. Foto: Laila Kempel

Laila Kempel
Journalist| lak@ikastavis.dk

IKAST Tidligere rådgivende ingeniør Jens Poulsen Dahl, Ikast, fylder 90 år i dag, onsdag 21. april.

Jens Poulsen Dahl er født på Kolding-kanten og var som sine fire søskende tidligt en del af livet på den fædrene gård.

- En dag, hvor jeg gik med hesteforspand og pløjede marken, bad jeg min far om at finde mig en læreplads. For landmand ville jeg ikke være ..., fortæller den snart 90-årige ikastbo med et eftertænksomt blik i øjnene.

Han sidder i sin nye lejlighed på tredje sal, hvorfra han kan skue over Ikasts hustage og måske tænke over alle de bygninger, han har haft opsyn med under tilblivelsen.

For den unge Jens Poulsen Dahl fik sin læreplads - som tømrer.

- Min far kunne jo godt se, at det ikke lige var mig at blive landmand, selvom han mente, at jeg var den eneste, der kunne pløje lige, fortæller fødselslaren, der efter et ophold på efterskole kom i tømrerlære.

Efter sin håndværksuddannelse fortsatte han på teknisk skole, hvor han læste til bygningskonstruktør, og flyttede videre til Aarhus for at blive ingeniør.

- Jeg var efterhånden blevet 27 år og blev indkaldt som soldat på Sjælland et års tid, inden jeg vendte tilbage til Aarhus, hvor jeg fik job som rådgivende ingeniør.

Som tømrer og bygningskonstruktør var det nyt for den unge Jens Poulsen Dahl at skulle arbejde med betondæk frem for trækonstruktioner.

I midten af 1960’erne fik han tilbudt at stå i spidsen for Abrahamsen og Nielsens nyetablerede afdeling i Ikast, hvor der dengang virkelig var gang i den.

- Det betød, at jeg skulle flytte til Ikast, og min kone, Jytte, der var fra Aarhus, syntes det var ganske forfærdeligt, at vi skulle så langt mod vest, fortæller Jens Poulsen Dahl.

Men med parrets første barn, Pia, rykkede familien til Ikast, hvor to sønner, Torben og Claus, blev født.

Ingeniør-øjne

Jens Poulsen Dahl har således haft sine ingeniør-øjne rettet mod flere af de lokale byggerier, blandt andet store projekter som Ikast Hallen, Ikast-Brande Gymnasium, handelsskolen og flere af boligforeningernes projekter. Det gælder også både Østre Kirke og Fonnesbæk Kirke, hvortil han i øvrigt har løst sognebånd og ofte besøger, da hans hustru, der døde i 2006, er begravet her.

Mens børnene var små, engagerede Jens Poulsen Dahl sig i børnenes fritidsaktiviteter og var i flere år hjælpetræner i IFS, hvor de to drenge spillede fodbold.

Selv var han ikke sen til at melde sig, da der i Ikast kom en golfbane. - Jeg spillede meget sammen med min hustru, og vi kom langt omkring. Jeg håber, at jeg kan komme af sted igen for på en eller anden måde at få det afsluttet på en ordentlig måde, siger han.

Rotary

Siden 1975 har han været medlem af Ikast Rotary Klub, hvorigennem han har været vært for flere udvekslingsstuderende, ligesom datteren også var på et års ophold i Australien.

På hans bord i lejligheden i Ikast ligger et nydeligt håndskrevet fødselsdagsbrev, hvor en af de australske udvekslingsstuderende har skrevet en fødselsdagshilsen. Og selvom det var tilbage i 1980’erne, hun boede i Ikast, så er brevet skrevet på dansk.

Jens Poulsen Dahl er glad for at synge og har også været aktivt medlem af seniorkoret, og i bogreolen står flere eksemplarer af Højskolesangbogen.

Han bruger i dag tid på at se specielt sport på tv, læser gerne en bog eller to og lader sig i perioder også udfordre af krydsord. Og så følger han med i nyhederne ved at læse både Herning Folkeblad og Ikast Avis.

Fødselarens tre børn bor alle på Sjælland. De to sønner er som han selv uddannede ingeniører, mens datteren er landinspektør og direktør for Geodatastyrelsen. Dertil har han fået fire børnebørn og fire bonus-børnebørn.

Markeringen af den runde fødselsdag er udsat til 5. juni - hvor Jens Poulsen Dahl på fars dag håber at kunne holde en ordentlig fest.