Tag ud og oplev fotografens yndlingsnatur: Resterne fra Saale-istiden

Nyd efterårsfarverne ved Isenbjerg Bakkeø i Gludsted Plantage

Udgivet:21. oktober 2020, 10.59

1 / 20 Isenbjerg Bakkeø ligger i Gludsted Plantage. Måske ikke lige så imponerende som Ayers Rock i Australien, men sammenligningen er nærliggende. Foto: Tom Laursen
Tom Laursen
Fotograf

3 år siden

ISENBJERG Skulle jeg vælge mellem en tur til turistmagneten Ayers Rock i Australien eller Isenbjerg Bakkeø i Gludsted Plantage - ja, så ville jeg uden tvivl vælge natur-perlen ved Isenbjerg. Både på grund af corona-situationen og for at skåne klimaet for en meget CO2-belastende flyvetur down under. Og ej at forglemme som jyde: Det er gratis at bestige bakken og gå ture på de afmærkede ruter i området.

Så hvis du og familien endnu ikke har oplevet resterne fra næstsidste istid - Saale-istiden, der sluttede for omkring 128.000 år siden - så tag ud til den sydvestlige del af Gludsted Plantage, der ligger øst for Ikast. Her hæver Isenbjerg Bakkeø sig brat i landskabet.

I højden er bakken naturligvis ikke lige så høj som Ayers Rock i Northern Territory, der med sine 350 meter må vinde i højdekonkurrencen. Men selv med sine omkring 30 meter i højden ligger Isenbjerg unikt smukt - og fra toppen har man en storslået udsigt over det omkringliggende fredede lyng- og plantagelandskab.

Du kan også møde mange dyr og fugle, hvis du tager vandreskoene på og besøger plantagen, hvor dyrelivet er mangfoldigt.

Der findes for eksempel over 500 krondyr i Gludsted Plantage. Med lidt held møder du nogle af dem på turen, og du kan også se rovfugle som havørne, ravne eller kongeørne, der anvender stedet som vinteropholdssted.

Der er udsigt til en god oplevelse i den friske natur, hvis du tager af sted. Man skal selvfølgelig holde afstand fra andre mennesker, lyder opfordringen fra sundhedsmyndighederne.

Men en rask spadseretur i naturen, der lige nu er pyntet med flotte efterårsfarver, er sundt for både sjæl og legeme. God tur!