Hidtil første stærkeste kvartal: Fiskefoderproducenten BioMar leverer økonomisk positivt på trods af usikkerhed

På trods af usikkerheden som følge af den globale corona-pandemi har både fiskefoder-producenten BioMar og virksomhedens moderselskab, børsnoterede Schouw & Co. A/S, leveret det stærkeste regnskabsresultat nogensinde for et 1. kvartal

19. maj 2020, 06.43

Fiskefoderproducenten Biomar leverede på trods af corona sit hidtil stærkeste kvartal. Foto: Flemming Thulstrup

BRANDE Schouw & Co.’s administrende. direktør, Jens Bjerg Sørensen, tilskriver fremgangen virksomhedens strategiske indsatser og de seneste års betydelige investeringer.

Selvom han erklærer sig meget tilfreds med koncernens hidtil bedste første kvartal med fremgang i både omsætning og driftsindtjening, holder han fast i beslutningen om at suspendere forventningerne til årets resultat, men han vurderer, at den bredt sammensatte portefølje af virksomheder, koncernens stærke finansielle beredskab, samt virksomhedernes evne til at tilpasse sig til de aktuelle forhold betyder, at Schouw & Co. er godt positioneret til at håndtere den usædvanlige situation.

Hos datterselskabet BioMar er den afsatte mængde vokset med otte procent til 270.000 tons, og omsætningen er øget med 11,4 procent til knap 2,4 milliarder kroner.

Før skat udmøntede det sig i et overskud på 81 millioner kr., 22 millioner bedre end i første kvartal 2019.

Fremgangen tilskrives først og fremmest vækst i laksedivisionen. Til gengæld har der været et marginalt fald i salget til landene i Middelhavsregionen (EMEA), mens ny produktionskapacitet i Australien og Kina først blev taget i brug i april og derfor ikke påvirker omsætningen i første kvartal.

Den sidste af BioMars hidtidige tre divisioner, emerging markets, er som led i strategiprocessen blevet opdelt i to, som omfatter henholdsvis Latinamerika og Asien.

Medejer i Vietnam

Efter kvartalets afslutning har BioMar og en af Vietnams førende aktører indenfor rejeindustrien, Viet-UC, udfærdiget en hensigtserklæring, der skal bane vejen for, at BioMar indtræder som medejer og praktisk operatør af en relativt nyetableret foderfabrik, som ejes af Viet-UC. Aftalen skal være med til at cementere BioMars globale position indenfor rejefoder.

BioMar forventer på trods af corona-pandemien ikke, at det globale fodermarked ændrer sig voldsomt, men ser en risiko for, at afsætningen af de mere avancerede (og dermed dyrere) foderprodukter kan aftage. Men som virksomheden konstaterer: ”Når fisk og rejer først er sat i søen, så skal de også fodres.”

På forbrugssiden kan det mærkes, at mange restauranter er lukket ned, og de fleste fly holder på jorden. Den nedgang har et større køb i detailledet endnu ikke kunnet opveje, hvilket kan komme til at medføre lavere afregningspriser og dermed vanskeligere økonomiske forhold for BioMars kunder.

Derfor er det ikke sikkert, at BioMar når det budgetterede omsætningsmål på 12 milliarder kroner og en indtjening før skat, nedskrivninger og finansielle omkostninger (EBITDA) i overkanten af en milliard kroner, men virksomheden forventer at kunne opretholde en god afsætning og en attraktiv indtjening.

Kvartalsregnskabet fik aktierne i Schouw & Co. til at stige med tre procent til kurs 506.