Lokalsamfund synger sammen - hver for sig

Onsdag 1. september bliver der alsang flere steder rundt om Bølling Sø

Udgivet:27. august 2021, 10.22

Læsetid:2 minutter

Kresten Thue Andersen er en af initiativtagerne bag alsangen ved Bøllingsø. Foto: Privatfoto

ALSANG Der bliver fællessang ved Bølling Sø onsdag 1. september. Tre steder vil der blive sunget de samme sange nogenlunde samtidig, fortæller Kresten Thue Andersen, som er sognepræst i Kragelund og Funder og med til at arrangere fællessangen.

- De tre lokalsamfund rundt om søen - Kragelund, Funder og Engesvang – holder alsang. Vi har altid haft et fællesskab mellem de tre sogne, hvor vore forfædre sammen har arbejdet med tørvegravningen i mosen, som nu er vores fælles sø, siger Kresten Thue Andersen.

Tre steder vil man 1. september om aftenen mødes, og på et fælles startsignal vil man begynde at synge de samme sange. På de tre skoler i hver af sognene, har eleverne øvet sangene, ligesom der har været sangarrangementer, hvor alle har haft mulighed for at stifte bekendtskab med de sange, der skal synges til alsangsarrangementet.

Det er et arrangement, der egentlig skulle have været afviklet sidste år 4. maj som markering af 75 året for befrielsen, fortæller Stig Skovbo, som er formand for Engesvang Musikforening og en af idé-mændene.

- Alsang var en bevægelse under besættelsen. Det begyndte i sommeren 1940 med danskere, der følte behov for at markere deres kærlighed til kongen, landet og fællesskabet. Det bredte sig kolossalt, og det kulminerede 1. september 1940, da der på samme tidspunkt blev afholdt alsang mange steder i landet. Man skønner, at i alt 720.000 sang med den dag, siger Stig Skovbo og fortsætter:

- Så mange bliver vi nok ikke her ved 81 årsdagen. Men vi bliver da nok nogle hundrede mennesker, der vil samles om at synge og føle fællesskabet. Vi vil kunne se hinanden på tværs af søen, og måske hvis det ikke blæser for meget, vil vi også kunne ane lyden af sangen fra den anden side, siger Stig Skovbo.

De tre steder man synger, bliver Bøllingsøgårdvej i Kragelund sogn, Tollund Bakke i Funder sogn og Dværgbakken i Engesvang sogn.

Alle tre steder bliver der indledt med fakkeltog, og alle tre steder vil man fra højttalere afspille det berømte lydklip fra BBC’s danske udsendelsen 4. maj 1945. Hvert sted vil der også være musikere og forsangere, ligesom der serveres kaffe, saftevand og kage.

I alt 10 sange skal man synge. Der er både ældre sange som »Den blå Anemone« og »Altid frejdig« og mere moderne som Kim Larsens »Jutlandia« og »Frihedens Lysdøgn«, der blev skrevet i anledningen af befrielsesjubilæet sidste år.