Trap er nået til Ikast-Brande

Helt tilbage i 1858-1860 udkom opslagsværket Trap Danmark første gang. Siden er værket blevet revideret i fire omgange, og nu er 6. udgave under udarbejdelse. Med bind otte er turen blandt andet kommet til Ikast-Brande

Udgivet:08. oktober 2019, 10.47

Læsetid:1 minut

Forsidebilledet på bind otte om Viborg og Ikast-Brande er hentet på Kongenshus Hede. Foto: Angelina Owino

3 år siden

Ikast-Brande Det var Kong Frederik d. 7.'s kabinetssekretær, Jens Peter Trap, som i sin tid lagde navn til den første udgave af »Statistisk-topographisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark«, en grundig og meget detaljeret beskrivelse af Danmarks landskaber, byer, historie, natur, kultur og institutioner.

I rækken af danske kommuner er Trap nu nået til Ikast-Brande, og det er blevet til knap 100 sider om de tre sammenbragte kommuner Ikast, Brande og Nr. Snede rigt illustreret med kortmateriale, tabeller og billeder fra de forskellige dele af kommunen. Ikke mindst fra naturen, hvor især Harrild Hede er i centrum.

Også områdets udvikling fra hedens opdyrkning til industrialiseringen og ikke mindst tekstilindustriens betydning bliver gennemgået, ligesom kommunens kirker er beskrevet. Gavlmalerier, teaterentusiaster og nytårskoncerter i Brande, Den Internationale Skole og Hjertet i Ikast og beskrivelser af detailhandlen i Engesvang og Bording er også kommet med i bogen, der ydermere har et topaktuelt afsnit om Bestsellers byggeplaner.

Selv den sammenlagte kommunes kaotiske »fødsel« i 2005 bliver behandlet i løbet af de knap 100 sider.

Første bind i den reviderede serie udkom i efteråret 2017, og de sidste af de i alt 34 bind har planlagt udgivelse i slutningen af 2021. Indenfor kort tid lancerer udgiverne som noget helt nyt endvidere et digitalt univers, hvor informationerne vil blive opdateret løbende, så man altid kan få »pålidelige, relevante og velskrevne informationer om det givne sted«, som det hedder i pressematerialet.