Danmarks erhvervskommune: Det halter lidt på nogle områder

Trods en stime af statuetter som den mest erhvervsvenlige kommune, så er der minusser på bundlinjen og en del, der kan gøres bedre

17. februar 2021, 09.29

Der er måske snart behov for udvidelse af rådhuset, hvis strømme af statuetter for bedste erhvervskommune fortsætter i Ikast-Brande Kommune, men der er dog på enkelte områder dog plads til forbedringer. Foto: Henrik Ole Jensen

IKAST-BRANDE De står linet op på chef- og borgmestergangen på Ikast-Brande Rådhus - de små statuetter, der fortæller historien om kommunens suverænitet, når det gælder et godt erhvervsklima.

Siden 2010 er flaget røget til tops og champagnepropperne sprunget, når Dansk Industri er kommet forbi den midtjyske kommune for at overrække endnu en statuette som bevis på, at man netop her finder den største grad af erhvervsklimavenlighed i det ganske land. Den eneste undtagelse er 2012, hvor det blev til en sørgelig andenplads efter Herning Kommune.

Uddannelse og tiltrækning

Men trods den næsten ubrudte sejrsrække er der noget at lære af hvert eneste år. Med andre ord, der er plads til forbedringer på nogle af de parametre, der ligger til grund for den endelige bedømmelse.

Baggrunden for endnu en førsteplads er omfattende spørgeskemaer, som 7616 virksomheder landet over har udfyldt. I Ikast-Brande Kommune medvirkede 75 virksomheder med tilsammen 11.321 arbejdspladser.

I erhverv, vækst og bosætningsudvalgetudvalget har man især set nærmere på nogle af de svar, hvor det kan gøres bedre.

I påstanden »Der findes erhvervsgrunde med plads til udvikling« er Ikast-Brande Kommune dumpet fra en førsteplads og helt ned på en plads som nummer 13, og »Kommunens indsats for at fastholde og tiltrække nye borgere« er Ikast-Brande faldet fra en 8. plads ned til en 15. plads.

Udvalget vil også se nærmere på statistiske parametre, hvor Ikast-Brande Kommune ligger lavt.

Styrtdyk

Det drejer sig blandt andet om andelen af en 9. årgang i folkeskolen, hvor det forventes, at man fuldfører en ungdomsuddannelse. Her er Ikast-Brande styrtdykket fra en 5. plads til en plads som nummer 81.

Hvad angår andelen af forløb med sygedagpenge af under to måneders varighed er Ikast-Brande dumpet fra en 24. plads til en plads som nummer 56, og med hensyn til geografisk dækning med mobilt bredbånd er det blot blevet til en plads som nummer 87 for Ikast-Brande Kommune.

- Der er også et punkt, der handler om erhvervsgrunde, hvor Ikast-Brande Kommune får en ret dårlig placering. Det undrer mig en hel del. Vi har masser af erhvervsgrunde, men vi har åbenbart været for dårlige til at formidle det, lyder det fra formanden for erhverv, vækst og bosætningsudvalget, Annette Mosegaard (K)