112

Brand på Lene Haus Vej: Lokale LTF’ere benægter i retssag

Retssagen om storbranden på Lene Haus Vej i Ikast tog mandag sin begyndelse. Her benægtede de tiltalte ethvert kendskab til branden

1. december 2021, 06.04

De sørgelige rester efter den voldsomme brand i den store virksomhedsbygning på Lene Haus Vej. Foto: Henrik Ole Jensen

RETSSAG Mandag satte to af tre tiltalte i for første gang ord på de alvorlige anklager mod dem.

De tre mænd - med tilknytning til den ulovlige bande Loyal To Familia - har siddet varetægtsfængslet i et år tiltalt for brandstiftelse og afpresning.

Politiet mener, at en 34-årig mand fra Ikast, en 27-årig mand fra Fredericia og en 23-årig mand fra Gullestrup står bag en lang række grove afpresninger af forskellige mænd i Ikast, som ledte op til en voldsom og påsat brand i en lagerbygning på Lene Haus Vej i august sidste år.

Trioen nægter sig skyldig i de mest centrale anklagepunkter.

Forhold til LTF

Den 27-årige var første mand i vidnesskranken, men trods sin relativt unge alder, var det forsvindende lidt, han erindrede. I hvert fald når det handlede om tiltalen for pengeafpresning mod indehaveren af en virksomhed, der ifølge anklageskriftet blev presset til at betale beløb på flere hundrede tusinde kroner. I perioden blev der også udøvet pengeafpresning mod andre, men i alle tilfælde nægtede den 27-årige ethvert kendskab til afpresningerne, og det efterfølgende hærværk og brandstiftelser. Han nægtede desuden at være medlem af Loyal to Familia (LTF).

- Det er jo en forbudt bande, men jeg kender da nogle af medlemmerne, erkendte han.

Hjælp mod afpressere

Hvad angår tiltalen for afpresning, trusler og brandstiftelse mod en virksomhedsindehaver og familiefar fra Ikast var han ganske uforstående.

- Jeg kom i kontakt med indehaveren, da han på et tidspunkt bad om hjælp. Det skete, da han ville oprette eget callcenter i Spanien. Han havde tidligere betalt en kompagnon ud og ville nu gå for sig selv. Han blev imidlertid presset til at betale flere penge, sagde den 27-årige, der mod et vederlag hjalp ham med at slippe ud af en klemme. Afpresserne holdt sig i ro et stykke tid, men begyndte så igen.

Mens den 27-årige virkede nærmest apatisk og slubrede løs af en cola, var den ældste tiltalte - en 34-årig mand pænt klædt i lyseblå skjorte.

Han var dog væsentlig mere aggressiv end sin noget yngre bekendte, der netop havde benægtet de fleste af de tiltaler, der var rettet mod ham.

Også han benægtede ethvert tilhørsforhold til LTF.

Hjalp en ven

Den 34-årige forklarede i retten, at han var blevet kontaktet af virksomhedsindehaveren, der var rædselsslagen, da en ansat var blevet banket i afdelingen i Spanien.

Det skulle angiveligt være nogle rockere, der havde gjort det for at presse ham. I den forbindelse blev Bandidos nævnt.

- Han var min ven, og jeg tilbød at hjælpe ham, forklarede den 34-årige, der tog sig betalt for jobbet.

- Jeg har nok fået 70.000-80.000 koner. Jeg har været grådig og derved gravet min egen grav, erkendte den 34-årige.

Men sagen vedrørende virksomhedsejeren var dog ikke den eneste afpresningssag, som den 34-årige var sigtet for.

Hærværk mod kiosk

Ifølge anklageskriftet skulle han have foranlediget, at der natten til 23. juni 2020 blev knust ruder hos en kiosk i Ikast, hvor indehaverne efterfølgende blev presset til at betale 65.000 kroner til tiltalte og hans medgerningsmænd.

- Jeg er 34 år og har altid boet i Ikast. Jeg kender ejerne fra barnsben, og min far kommer der dagligt. Hvis jeg ville afpresse dem, havde jeg nok gjort det noget før, forklarede tiltalte i retten, hvor han sad med himmelfaldne øjne og armene slået ud.

Onsdag skal den sidste af de tre tiltalte afgive sin forklaring i retten, inden 23 vidner skal til orde - heriblandt flere af ofrene for den afpresning, som ifølge anklageren er foregået.