Helte i stenalderen

Nyt kuld af »Museets helte« på Klosterlund er startet

21. september 2019, 08.55

Et nyt hold af museets helte er begyndt på Klosterlund Museum. Det er skoleelever med interesse for fortiden og det arkæologiske. Foto: Flemming Hansen

engesvang På Klosterlund Museum er der startet et nyt hold »Museets Helte«.

Det første kuld helte blev udklækket sidste sæson, og efter opfordring tager museet nu en sæson mere.

Denne gang skal skoleelever og museumsfolk et spadestik dybere og nørde med emnet stenalder.

I efteråret skal de øvede helte udforske fortidens mysterier og får lov at røre ved ægte oldsager.

Igennem fire tirsdage bliver børnene medarbejdere på Klosterlund Museum, og sammen med museumsinspektøren prøver de kræfter med nogle af de mange spændende opgaver og oplevelser, som man kan møde, når man arbejder på et museum.

Tilbage til fortiden

Ved det første møde blev der lavet ægte stenaldermad. Sammen skulle heltene prøve, hvordan det er at lave mad, når alt skal skæres med flintredskaber og tilberedes over bål. Imens blev der snakket om, hvilke råvarer der var tilgængelige i stenalderen, hvordan man kunne opbevare maden, og hvordan man overhovedet kan vide noget om det.

De kommende gange skal Museets Helte blandt andet bygge en lang tidslinje og få styr på, hvornår stenalderen egentlig var.

De skal også lære mere om flint, arbejde i forskellige materialer med flintværktøj, og se, om de selv kan gøre fund af ægte stenalderredskaber ude i landskabet.

Heltene skal også prøve at gå ind i rollen som stenaldermennesker og -jægere. Gennem rollespillet »Stammens Overlevelse« skal de forholde sig til et stort dilemma og bruge deres viden om stenalderen til at træffe de rigtige valg.

Til sidst i forløbet skal Museets Helte øve sig i at lave rundvisninger om stenalderen i udstillingerne. Hvordan kan man gøre det spændende? Hvad er det vigtigste at fortælle? Hvad er facts, og hvornår er der plads til fantasi?

Alle Museets Helte er mellem 8-13 år, og de mødes hver den første tirsdag i måneden frem til december.

Forløbet afsluttes med helte-guidede rundvisninger for familier, venner og andre interesserede.