Erhvervsklimaet er i bedring

Dansk Byggeri er også kommet med en analyse

Udgivet:27. juni 2018, 15.06

Læsetid:2 minutter

Borgmester Ib Lauritsen (V): - Undersøgelserne er forskellige fra år til år.

Af Mikael Lund

ERHVERVSKLIMA Syv ud af de otte gange, Dansk Industri (DI) har taget temperaturen på erhvervsklimaet i de danske kommuner, er Ikast-Brande Kommune endt øverst, mens det en enkelt gang er blevet til en andenplads.

Helt så højt rangeres Ikast-Brande ikke, når Dansk Byggeri analyserer samme emne, men efter en tilbagegang på 20 pladser i 2017, er der i år fremgang at spore.

Sidste år endte Ikast-Brande på en beskeden midterplacering som nr. 49, men i år lander kommunen som nr. 40 blandt landets 98 kommuner.

Det er især sagsbehandlingstiden i byggesager og det faktum, at Ikast-Brande Kommune har fået en langsigtet strategi for udbudspolitikken, der trækker opad. Ikke fordi sagsbehandlingstiden i Ikast-Brande er blevet markant kortere (31 dage mod 33 i 2017), men i mange andre kommuner er den blevet længere.

Når det gælder skatter og afgifter ligger Ikast-Brande helt i top, ikke mindst fordi kommunen ikke opkræver dækningsafgift hos de erhvervsdrivende.

Også på antallet af byggetilladelser set i forhold til indbyggertallet ligger Ikast-Brande helt fremme, mens kommunen til gengæld ligger og roder rundt i bunden a ranglisten, når det kommer til udviklingen i antallet af virksomheder.

Tilbage i 2014 lå Ikast-Brande i øvrigt på 13.-pladsen i Dansk Byggeris analyse, og året før var kommunen helt oppe på fjerdepladsen.

Forskellige kriterier

- Det beviser, at det ikke er de samme ting, de to undersøgelser undersøger, konstaterer Ikast-Brande Kommunes borgmester, Ib Lauritsen (V) med tanke på de store udsving mellem DI's og Dansk Byggeris ranglister - kriterierne er ganske enkelt forskellige.

- Vi vil da gerne højere op og skal have kigget på, om der er flere ting, vi kan gå efter, siger han videre og glæder sig over, at der trods alt er tale om fremgang i forhold til 2017.

Han hæfter sig dog også ved, at eksempelvis Holstebro Kommune, der er placeret på andenpladsen og toppede listen i både 2012 og 2015, har valgt at udlicitere hele det grønne område.

- Vi har valgt at bygge videre på de gamle Nr. Snede, Ikast og Brande kommuner med en entreprenørafdeling af en vis størrelse. Vi stiller krav til den sociale profil, og det giver nogle muligheder i vores virksomhed, uddyber borgmesteren.

Øverst på dette års liste finder man for første gang Frederikssund Kommune, der har skubbet sidste års nr. 1, Billund Kommune, væk fra førstepladsen.

Dansk Byggeri gør opmærksom på, at kommunerne generelt ligger meget tæt, og at selv meget små ændringer i kommunernes erhvervsvilkår derfor kan medføre store forskydninger.