Julemarked på Ruskjærholm: Rekordstort overskud i år

Det årlige julemarked under Kræftens Bekæmpelse bød på fællesskab, frivillighed, gode snakke og masser af penge indsamlet til lokalforeningen

Udgivet:08. december 2022, 11.36

Læsetid:4 minutter

Der gemmer sig mange særlige og rørende menneskehistorier rundt på Ruskjærholm. En af dem er Else Eriksens fortælling om, hvordan et brystkræftforløb fik hende ind i det frivillige arbejde, som har givet et stort mentalt skub i tilværelsen. Det kan Else Eriksens mand, Finn Eriksen, også skrive under på. Foto: Tom Laursen

Mikkel Korsgaard Christensen
Egnsredaktør| mkc@herningfolkeblad.dk

1 år siden

JUL

Det var egentlig først bagefter, den ramte. Muren. Magtesløsheden og frygten. Et frit fald ned i et dybt, mørkt hul.

Else Eriksen får en klump i halsen af at tænke tilbage på tiden med brystkræft for snart 10 år siden.

- Jeg vil helst ikke gå mere ind i forløbet, men det var med kræftsygdommen, det hele begyndte.

Hun ser kærligt på sin mand. Sammen er de frivillige ved årets julemarked på Ruskjærholm, som er arrangeret af Kræftens Bekæmpelse.

Else Eriksen har stærke bånd til Ruskjærholm.

Da hun blev erklæret rask i 2014, var stedet med til at hjælpe hende op af det dybe hul, Else Eriksen følte, hun sad fanget i.

- Det betyder virkelig noget med et godt netværk. Ingen kan klare sådan et forløb alene. I halvandet år kæmpede jeg mod sygdommen, men efterfølgende var der et tomrum. Et tomrum, som blev udfyldt ved at komme her på Ruskjærholm, fortæller Else Eriksen.

Fantastiske frivillige

I kælderen ved julemarkedet er hun i gang med at producere juledekorationer, som om lidt skal sælges. Hendes mand, Finn Eriksen, er også fast frivillig i Kræftens Bekæmpelse.

Faktisk er parret så meget frivillige, at de har været med til at skabe en solstrålehistorie i hjembyen Ejstrupholm.

Konceptet Lyserød Lørdag, som hvert år i oktober samler penge ind til kampen mod brystkræft, har udviklet sig til helt nye højder. I år bidrog Ejstrupholm ved Lyserød Lørdag med hele 109.000 kroner.

- Det blev det femte største resultat i hele landet, og det er vi meget stolte af. Men vi hverken kan eller vil tage æren. Faktisk har vi i Ejstrupholm Lyserød Lørdag hele året rundt. Det er nemlig sådan, at vi har fået nogle lokaler af vores lokale bygmester, Anders Jeppesen, siger Else Eriksen og tilføjer videre:

I kælderen var der godt gang i produktionen af fine juledekorationer. Foto: Tom Laursen

- Her har vi skabt et unikt fællesskab, mens vi producerer og sælger alt, hvad vi får af gode idéer. Det er blevet et cafélignende samlingssted i Ejstrupholm, og det er bare guld værd. 50 frivillige kommer og hjælper på skift, og vi har underleverandører fra både Horsens, Billund og Brande, som har hørt om os gennem familie og venner, fortæller Else Eriksen.

Formanden for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Ikast-Brande, Inger-Lise Katballe, har lyttet med.

Hun smiler ved at lytte til de to frivilliges begejstring og benytter anledningen til at rose samtlige frivillige.

- De er fantastiske. Vi kunne ikke ret meget uden dem - og heller ikke uden erhvervslivet, som igen i år har doneret op mod 400 gaver til vores tombola, siger formanden.

Her har vi ham! Kai Rasmussen er efterhånden blevet lidt af en verdenskendt pølsemand. Hans opskrifter på bløde løg er nemlig gået verden rundt. De sidste mange år har salget af opskriften givet en enorm donation til Ruskjærholm på over 100.000 kroner. Det er imponerende. Foto: Tom Laursen

En tidslomme med kærlighed

Det er bidende koldt udenfor. Hvis man lader sit blik glide hen over pladsen, falder synet på mennesker, som mødes i samtaler. Nogle af dem har været sendt til tælling af kræften. Andre er bare på juletur. Nogle er begge dele. Det vil være en overdrivelse at beskrive hjerteformer i åndens vanddamp, som bliver synlig mellem snakkene på grund af kulden, og så alligevel ...

Det er i hvert fald tydeligt at fornemme tidslommen fyldt med kærlighed på Ruskjærholm.

- Mormor!

En lille pige kommer med sine forældre fra parkeringspladsen og løber med kurs direkte hen i mormors arme. Glad og taknemmelig for, at hun stadig er.

Formanden for lokalafdelingen, Inger-Lise Katballe, fortæller efter markedet, at overskuddet ender på over 100.000 kroner.

- Det nærmer sig en rekord.

Lindy Nielsen fik mange rosende bemærkninger for sit arbejde med denne trækæde, som sammen med portalen giver indgangen til nissestien en ny dimension. Kæden er savet af én træstamme. Hans hustru, Kathrine Sylvester, var nu også meget stolt. Foto: Tom Laursen
Som altid fik børnene mulighed for en ridetur. Foto: Tom Laursen

Ikast-Brandes erhvervsliv havde doneret over 400 gevinster til tombolaen. Foto: Tom Laursen
Juletræssalget var også godt i gang på Ruskjærholm. Foto: Tom Laursen
Juledekorationerne er lavet af frivillige. Overskuddet fra salget går til lokalforeningens aktiviteter og til Ruskjærholm. Foto: Tom Laursen