Talentfuld golfspiller blev første student fra handelsgymnasiet: Nu går turen på elitecollege i USA

Som årets første student fra Handelsgymnasiet Ikast-Brande kunne Smilla Tarning Sønderby hejse Dannebrog

Udgivet:25. juni 2020, 13.37

Læsetid:2 minutter

Smilla Tarning Sønderby hejste flaget sammen med uddannelseslederen på Handelsgymnasiet Ikast-Brande, Elisabeth Egholm Jacobsen. Den 19-årige student har haft ekstra travlt i eksamensperioden. Bare i juni har hun deltaget i tre golfturneringer. Foto: Henrik Ole Jensen

Mikkel Korsgaard Christensen
Journalist| mkc@herningfolkeblad.dk

IKAST-BRANDE Den sitrende fornemmelse af forløsning og spænding er tilbage. På begge sider af parkeringspladsen ved Handelsgymnasiet Ikast-Brande ses familier, som skiftevis retter blikket op mod den røde murstensbygning og ned i bagagerummet, hvor champagneglassene i de medbragte picnickurve anes.

Det er studentertid i Danmark, og nu springer årets første studenter ud.

Allerede i torsdags kunne 19-årige Smilla Tarning Sønderby ånde lettet op efter en veloverstået eksamen på Handelsgymnasiet Ikast-Brande.

Hvor flere af hendes medstuderende i sidste uge kunne poppe champagnepropperne og lade sig fejre, har weekenden stået på et danmarksmesterskab for Smilla Tarning Sønderby. Hun er nemlig elitegolfspiller og er blandt andet på det danske A-landshold.

- Nu er jeg mere end klar til at feste. Det trænger jeg også til, må jeg indrømme, lyder det med et smil fra Smilla Tarning Sønderby, mens hun sammen med uddannelsesleder Elisabeth Egholm Jacobsen gør klar til at hejse flaget som årets første student fra handelsgymnasiet.

Flyttede som 16-årig

Smilla Tarning Sønderby tager fat i flagsnoren og ligner en rutineret kvinde i flaghejsning, mens hun folder Dannebrog ud.

- Jeg har faktisk øvet mig lidt på at skulle hejse flaget, tilføjer hun med et grin.

Oprindelig er den unge student fra Fredericia, men golfen har trukket hende til Ikast. Som 16-årig begyndte hun på Idrætsefterskolen ISI på golflinjen. Her blev hun imponeret over både det høje niveau og det collegemiljø, som Ikast kan tilbyde i campusområdet omkring ISI og Sportstarcollege.

- Da efterskoleåret var slut, flyttede jeg netop ind på Sportstar College og begyndte efterfølgende på handelsgymnasiet. Den beslutning tog jeg, fordi Ikast giver gode muligheder for at dyrke sport på højt niveau, samtidig med at man passer sin uddannelse, forklarer Smilla Tarning Sønderby.

Næste stop USA

At flytte hjemmefra som 16-årig har givet en robusthed og et mod, som Smilla Tarning Sønderby veksler til andre dele i sit liv. Når sommerferien er forbi, går turen således »over there«, når golfkarrieren fortsætter på et golfcollege i Mississippi.

- Det er kæmpestort, og det er et af verdens bedste steder at udvikle sit golfspil. Det kaldes »Ole Miss« og hører under University of Mississippi.

- Det at jeg tidligt er trådt ud af min »comfort zone«, kan jeg bruge, når næste kapitel skal foregå i USA, men jeg er meget spændt, siger den talentfulde golfspiller.

Hun kan se tilbage på et forår, som blev meget anderledes end forventet. Smilla Tarning Sønderby er sammen med sin årgang af landets studenter med til at skrive historie som følge af covid-19-situationen.

- Heldigvis får vi lov at køre studenterkørsel, for det er klart noget af det, vi har frygtet at miste. Når jeg ser tilbage på tiden med corona som toneangivende i vores hverdag, finder jeg faktisk ikke situationen så slem igen set ud fra mit eget synspunkt som studerende. Vi fik tingene til at fungere, og egentlig synes jeg, at undervisningen ofte foregik ret effektivt online, selvom vi manglede det sociale, fortæller hun.

Nu venter en god ferie, og derefter håber Smilla Tarning Sønderby, at verden ligner sig selv lidt mere efter sommerferien.

I aften står den endelig på fest. Det har sitret i Smilla Tarning Sønderby, som glæder sig til at slappe af og give den fuld hammer i studenterugen. Foto: Henrik Ole Jensen