Gang i grundsalget: Nye udstykninger på vej i Brande og Engesvang

Der er - hurtigere end forventet - blevet tæt på udsolgt af kommunale byggegrunde i både Brande og Engesvang, og derfor sætter byrådet nu ekstra fart på at skabe nye udstykninger

27. januar 2021, 14.38

Det går forrygende med at sælge byggegrunde i Ikast-Brande Kommune, så derfor planlægges det nu at skabe nye udstykninger - blandt andet et nyt bolig­kvarter vest for Kragelundvej i Engesvang, her markeret med blåt. Illustration: Thomas Vang Nielsen

IKAST-BRANDE Byrådspolitikerne har tidligere givet hinanden håndslag på løbende at sikre ledige kommunale byggegrunde til salg.

Men det har vist sig at være lidt en kamp mod tiden i flere byer, hvor trangen til at blive nybygger er stor.

- Lige nu er vi ved at løbe tør for byggegrunde i Engesvang, hvor der siden august er indkommet købstilbud på ni grunde, og det er meget i forhold til tidligere år. Nu har vi kun tre tilbage i Engesvang, og i Brande er der kun otte kommunale byggegrunde til salg lige nu, lyder det fra grundsælger Lone Hyldig Jaszczak.

Derfor har politikerne i Ikast-Brande Kommune behandlet to hastesager.

Nyt kvarter ved Kragelundvej

Udfordringen i Engesvang er, at det på grund af fredninger ikke er muligt at udvide kvarteret omkring Emil Ernsts Vej med flere etaper.

Derfor er løsningen at inddrage et nyt område umiddelbart vest for Kragelundvej.

- Det er cirka otte hektar, så der kan nok bygges mellem 50 og 75 boliger. Det er svært at vide præcist allerede nu, for det kommer an på, hvor meget af jorden der bruges til rækkehuse, og hvor meget der går til parcelhuse, siger Lone Hyldig Jaszczak.

Købere står klar

I Brande planlægges fire nye såkaldte boligenklaver omkranset af grønne områder. De skal ligge på en 115.064 kvadratmeter stor grund ved Hyvildvej.

En ny lokalplan og et tillæg til kommuneplanen for byudvikling i Brande Syd har været i høring, og de første interesserede købere af byggegrunde har allerede henvendt sig.

Udfordringen er dog, at Ikast-Brande Kommune ikke selv ejer jorden, som er lokalplanlagt til Brandes nye bydel.

Den oprindelige tanke var, at det ville der være tid nok til at afklare, men nu hvor det haster, vil kommunen købe jorden - og om nødvendigt ekspropriere, hvilket der er lovhjemmel til.

- Vi skal nogle år tilbage for at finde et tidspunkt, hvor det gik lige så stærkt med at sælge grunde. Det var tilbage i 2017 og 2018, hvor Vesterhåb og Svaneparken i Ikast og Fyrrevænget i Brande blev udsolgt på kort tid, siger Lone Hyldig Jaszczak.

Nye grunde på vej i Bording

Men det er ikke kun i Brande og Engesvang, der er fart på nybyggerne.

- I Bording har vi solgt byggegrunde som aldrig før, og der er kun tre tilbage nu, fortæller borgmester Ib Lauritsen (V).

Derfor satte byrådet før jul gang i den næste udstykning i Bording samt nye byggegrunde i Nørre Snede.

- Vi må bare erkende, at det går stærkere, end vi har regnet med, og derfor speeder vi nu op. Det er en positiv udvikling med grundsalg i Ikast-Brande Kommune, og vi har afsat 50 procent flere penge til byggemodninger, end vi plejer, konstaterer Ib Lauritsen.

Flere købere står klar til at bygge i Brande Syd. Derfor vil kommunen ekspropriere jord til en ny bydel ved Hyvildvej. Illustration: Ikast-Brande Kommune Det går forrygende med at sælge byggegrunde i Ikast-Brande Kommune, så derfor planlægges det nu at skabe nye udstykninger - blandt andet et nyt bolig­kvarter vest for Kragelundvej i Engesvang, her markeret med blåt. Illustration: Thomas Vang Nielsen