Billig varme fra flis

Engesvangs nye fjernvarmeværk holdt åbent hus på Varmens Dag

Udgivet:10. februar 2017, 05.38

Læsetid:3 minutter

Karen Kildelund og hendes to drenge, Andreas og Kasper, kiggede ind i flisværkets varme hjerte. Her er der mellem 800 og 900 grader.

Martin Ballund
Fotograf| ballund@midtjyllandsavis.dk
Rasmus Viuff
Egnsredaktør| viuff@midtjyllandsavis.dk

6 år siden

ENGESVANG Udenfor på Løhdesvej står der masser - masser - af træpaller. Bjerge af dem. Godt brugte bliver de hver fjerde uge fliset og omdannet til biomasse. Biomasse er sådan noget, som man kan bruge til at brænde af. Og det er lige præcis, hvad der sker indendøre på det flisværk, som Energi Ikast har skabt i samarbejde med pallevirksomheden Stea i Engesvang.

Stea's idé

Det var Stea der kom med ideen til flisværket, der sikrer, at virksomheden kommer af med sine paller på en fornuftig måde. Og samtidig sikrer ideen i dag varmeforbrugerne i Engesvang-Moselund billig varme. Og sikrer også samtidig positiv indflydelse på kommunens CO2-regnskab.

Varmeprisen er gået fra 10.000 kroner eller lidt derover for et parcelhus i Engesvang til 6800 kroner - for et år, fortæller driftsleder ved Energi Ikast, Peter Johansen.

- Så nu har vi lige så billig varme, som de har i Kjellerup, siger formanden for Engesvang-Moselund Kraftvarmeværk, Martin Eriksen.

Der går en del flis til at komme op på en brændetemperatur på mellem 800 og 900 grader døgnet rundt.

Carsten V. Jensen fra Stea, der står for den daglige drift af værket, fortæller, at der siden begyndelsen i oktober 2015 er brugt 4.860.000 kilo flis til at varme Engesvang op. Det ved han, for al flis vejes. En palle vejer 20 kilo, og så er det jo nemt at regne ud, hvor mange paller, der er sendt gennem systemet.

I vintertiden er flisen dog ikke nok. Da må man også gang i gaskedlen på Birkevej midt i Engesvang.

Skulle nogen tænke på, hvordan man får sømmene ud af træet, så har Carsten V. Jensen også svar på det. Man bruger en magnet. Der er cirka 100 søm i hver palle.

Blandt gæsterne på Varmens Dag i Engevang var Karen Kildelund fra Engesvang og hendes to drenge, Andreas og Kasper.

De ville lige bruge muligheden til at se anlægget, og det er jo flot, sagde Karen Lillelund.

- Det er fantastisk, at man kan bruge de brugte paller til flis og varme, sagde hun:

- Normalt er varme noget, der bare kommer ind gennem et rør i huset. Det er spændende at se, hvordan varmen bliver til i virkeligheden.

Facade-billede

I går præsenterede Martin Eriksen også det billede, der skal pryde fjernvarmens facade ud mod hovedvej A13.

Det er et billede, der kommer til at fylde 3 gange 15 meter. Det er fremstillet af Karina Krogh Nielsen og Christina Didriksen Sørensen, der begge er fra Engesvang.

- Vi bad de to om at lave et billede, der skulle vise, hvad man oplever, hvis man kører ind til Engesvang i stedet for at fortsætte ad A13. Og det er lykkedes ret godt, sig Martin Eriksen.

Tilfreds Energi Ikast

Energi Ikast inviterede indenfor på henholdsvis Bording Kraft-Varmeværk og STEA centralen i Engesvang. Årsagen var Varmens Dag, som er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor fjernvarmeværker og varmeforsyningsselskaber slår dørene op for den lokale befolkning. Der var stor interesse for arrangementet begge steder, hvor der således var ca. 50 besøgende i Bording og ca. 230 besøgende i Engesvang.

- Formålet med dagen var at fortælle om den energirådgiverfunktion, som der blev indført i efteråret, og som kunderne hos Energi Ikast kan gøre brug af helt gratis, Forbrugerwebben, SMS-service samt informere om ændring i tarifstrukturen, fortæller presseansvarlig Mette Ingerslev.

- Vi var meget glade for at kunne åbne dørene og vise værket i Engesvang frem for først gang, fortæller driftsleder på varmen ved Energi Ikast Peter Johansen.

De mange bruge paller bliver til flis. Flisbjerget kan man se bag pallerne. Pallerne kommer alle fra Stea.
Martin Eriksen kunne søndag præsentere det billede, som Karina Krogh Nielsen og Christina Didriksen Sørensen har fremstillet. Det skal op i en størrelse på 3 gange 15 meter på flisværkets mur ud mod A13.
Læs også på midtjyllandsavis.dk
<span>Galleri:</span> Varmens dag i Engesvang <span>Galleri:</span> Varmens dag i Engesvang
Læs også på midtjyllandsavis.dk:
Galleri: Varmens dag i Engesvang